Svjetski mediji: Film ‘Kuda ideš Aida?’ mogao bi dobiti Oscara

Svjetski mediji: Film ‘Kuda ideš Aida?’ mogao bi dobiti Oscara

Scenarist i režiser filma “Quo Vadis, Aida?” nada se da će se boriti protiv kulture poricanja oko genocida – počinje priču o bosanskom filmu ‘Kuda ideš Aida’ poznati The Economist.

Autor piše da bosanskohercegovačka filmska industrija ne snima puno filmova godišnje.

-Ipak gledajući “Quo Vadis, Aida?” postaje jasno zašto ga Variety, holivudski magazin, smatra ozbiljnim kandidatom za Oscara.

U nastavku teksta autor podsjeća na genocid nad Bošnjacoma u Srebrenici 1995. godine, u kojem je u nekoliko dana ubijeno osam hiljada ljudi.

Novinar Tim Judah i na Twitteru je obavijestio na dostupnost online gledanja filma u V. Britaniji – od petka, te upoznao javnost kako je film zasnovan na stvarnoj priči Hasana Nuhanovića. Istakao je da se radi o istinski sjajnom filmu koji bi mogao dobiti najprestižniju filmsku nagradu – Oscar.

O filmu je osvrt imao i The Guardian, a intervju za isti medij dala je i Jasmila Žbanić, režiserka filma.

-Bila sam na skupu na kojem je predsjednik Evropske filmske akademije rekao da u Evropi nije bilo rata 70 godina i sve što sam mogla pomisliti bilo je: „Da li 100 000 ljudi koji su umrli u Bosni nisu Evropljani?“ – kazala je uz ostalo.

Guardian ovaj bosanski film opisuje kao ‘razornu dramu’.

Glumica Jasna Đuričić nada se da će film ubrzati proces ozdravljenja.

‘Nikada neću zaboraviti tišinu na snimanju’ – navela je za Guardian.

Kako smo mogli čuti u našoj javnosti prethodnih dana, prikazivanje filma “Quo Vadis, Aida?” onemogućeno je u manjem bh. entitetu. Ipak, istina se ne može sputati. I u ovom slučaju – uzdiže se na veliku scenu.

Podsjetićemo i da je film Jasmile Žbanić ‘Grbavica‘ dobitnik nagrade Zlatni medvjed za 2006. godinu na Berlinaleu. Dok je ratna drama ‘Ničija zemlja‘, film Danisa Tanovića, prije dvadeset godina dobio Oscara.

(MiruhBosne)

Previous Anonimni Bugarin novi selektor bosanske reprezentacije
Next Sjećanje na komandanta Senahida Bolića, heroja odbrane Olova (Video)

You might also like

TURIZAM

Počinje uzbudljivo festivalsko ljeto u glavnom gradu države: Do kraja jula će se tražiti krevet više u KS

Početak ljetne sezone u glavnom gradu Bosne i Hercegovine početak je i brojnih festivala u Sarajevu. Burno festivalsko ljeto u glavnom gradu BiH tek je počelo. Baščaršijske noći, Festival ulične

KULTURA I UMJETNOST

Amira Medunjanin, prezentacija bosanskog muzičkog naslijeđa (Video)

Jedna od najistaknutijih interpretatorki tradicionalne bosanske narodne pjesme – Amira Medunjanin – odabrala je ambijent Bošnjačkog instituta – Fondacije Adila Zulfikarpašića za snimanje a cappella izvedbi sevdalinki koje će, s ciljem promocije bosanskohercegovačke muzičke

KULTURA I UMJETNOST

Bosanska rediteljka Aida Begić pozvana u Američku filmsku akademiju

Nagrađivana bosanskohercegovačka filmska autorica Aida Begić dobila je poziv za članstvo u američkoj Akademiji filmskih umjetnosti i nauka (AMPAS), organizaciji koja svake godine dodjeluje prestižnu filmsku nagradu Oscar. Akademija je