Srednja tehnička škola u Travniku kao primjer drugim školama

Srednja tehnička škola u Travniku kao primjer drugim školama

Srednja tehnička škola u Travniku, koja godinama proizvodi kadar za realno tržište, dobila je priznanje Federalnog ministarstva obrazovanja za prepoznavanje i podsticanje talentovanih učenika.

Za razliku od većine mladih koji se odlučuju za društvena zanimanja, ovo je tvrde, škola za život. Potvrđuje nam to i Lamija, koja je među 27 najboljih srednjoškolaca u Federaciji Bosne i Hercegovine.

“Ja sam smjer Elektrotehničar-informacijiskih tehnologija i ja lično smatram da je budućnost u tom smjeru, jer bilo koja firma zahtjeva informatičkog stručnjaka, a i svako zanimanje zahtjeva te vještine i sposobnosti”, kaže Lamija Mehić, učenica u MSTŠ Travnik.

“Naš zadatak nije samo da ih učimo i prenosimo znanja, nego ustvari da od njih napravimo dobrog čovjeka, nekoga ko će doprinijeti društvenoj zajednici i nekoga ko će biti koristan svima”, ističe Alma Bečiragić Hujdur, profesorica bosanskog jezika i književnosti u MSTŠ Travnik.

Stotine mladih električara, krojača, zavarivača te informatičkih tehničara nakon završetka školovanja pronašlo je svoj „kruh“, jer je ova škola prepoznala potrebe tržišta rada. Zato i jeste, ali i treba biti primjer drugim školama.

“Dosta je onog da proizvedemo zanimanja koja tržištu nisu potrebna i gdje nam mladi odlaze iz države. Ono što je nama bitno je da stvorimo zdravu mladu osobu, jer obrazovanje je jedini resurs koji je potreban u našoj Bosni i Hercegovini”,smatra Izeta Omerdić, pomoćnica direktora u MSTŠ Travnik.

“Razvija te nastavne planove i programe koji su poticajni, proizvodni da ulaže u nove programe, zato ona i jest škola primjer, najbolja škola. Mi ćemo sve učiniti da bude jedan obrazac na koji će se ogledat sve druge škole”, ističe Bojan Domić, ministar obrazovanja, nauke, mladih, kulture i sporta SBK.

Prateći trendove domaćeg tržišta rada u travničkoj Tehničkoj školi, koju pohađa više od 500 učenika, od naredne školske godine uvode još dva nova zanimanja. A sve to kako bi se mladi što bolje pripremili za budućnost u svojoj zemlji.

(Federalna/MiruhBosne)

Previous Navijači bosanske fudbalske reprezentacije ispred sjedišta Saveza: Dosta je!
Next U parlamentu susjedne zemlje zapitanost - 'Jesu li Bosanci pametniji od nas?'

You might also like

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Teleskop Hubble za 30. rođendan napravio nevjerovatnu fotografiju svemira (Video)

Teleskop Hubble je lansiran u svemir prije 30. godina, a obilježio ga je sjajnom fotografijom svemira. Hubble je napravio fotografiju regije formiranja zvijezda koja je blizu naše galaksije Mliječni put,a

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Projekt 3MT: Unikatna prilika za ubrzani razvoj nauke u Bosni i Hercegovini

Sedamdeset doktorskih disertanata porijelom iz Bosne i Hercegovine su svojim radovima pokazali naučni potencijal svjetskog nivoa. „Interakcija polimorfizama gena i varijabilnih faktora rizika u procjeni porijekla i ishoda ishemijskog cerebrovaskularnog

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Vijest odjeknula u regionu: Bosanac patentirao nuklearnu bombu!

Bosanac Nedžib Murtić patentirao je novu vrstu nuklearne bombe koja, kako tvrdi, ima potencijal da promijeni svijet koji poznajemo, piše Avaz. Naime, Institut za intelektualno vlasništvo Bosne i Hercegovine u