Sjenica: Ski centar Žari ove zime omiljena destinacija Sandžaklija

Sjenica: Ski centar Žari ove zime omiljena destinacija Sandžaklija

Sjenicu, opštinu na jugozapadu Srbije poznatu po niskim temperaturama i velikim količinama snežnih padavina, ove godine, više nego ranije, posećuju turisti iz čitave zemlje, a najodaniji su joj oni iz Sandžaka.

Sjenica je prijestonica biatlona Srbije, pa je tako glavna turistička atrakcija ove zime u toj opštini Ski centar Žari, na nadmorskoj visini od 1.200 metara. U jednom od najboljih biatlon centara na Balkanu nalaze se staze za biatlon, nordijsko trčanje i dve duge staze za alpsko skijanje.

Sportisti i rekreativci od ove sezone odlučili su se za Žari u Sjenici, najviše zbog niskih cijena ski pasa. Poređenja radi, cjelodnevni ski pas na Kopaoniku, koji je i najmoderniji skijaški centar Srbije je oko 30 eura, dok cijena cjelodnevnog ski pasa na Žarima iznosi svega 4 eura.

Iz lokalne turističke organizacije uvjeravaju da je razloga da se posjeti ta opština mnogo više nego je to građanima Srbije i regiona poznato.

“U ovoj opštini ima turista, nikada više nego ove godine. Najposjećeniji su kanjon Uvca, Pešterska visoravan, sam grad i Ski centar Žari. Turisti uživaju u zimskim sportovima i šetnji po bogatoj prirodi i na čistom vazduhu. Nakon toga se ogladni pa im preporučimo da obavezno probaju naše čuvene mliječne proizvode i jagnjeće pečenje. Seoski turizam takođe je u razvoju, a o tome govori i podatak da su sva registrovana seoska domaćinstva tokom januara puna“, ispričao je za AA direktor Turističke organizacije Sjenica Mihajlo Tripković.

Slika

U Ski centar Žari, koji je smješten u srcu borove šume, a do kojeg se iz centra Sjenice automobilom stiže za svega par minuta, počelo je da se ulaže prije devet godina.

“Relativno smo mlad ski centar. Imamo sigurno najatraktivnije staze za skijanje u ovom regionu koje koriste i rekreativci i profesionalni sportisti. Naša staza za biatlon je najduža u Srbiji, a sa dužinom od šest kilometara pogodna je za velika svjetska takmičenja. Na stazama za alpsko skijanje utabanog snijega ima u visini od preko 50 centimetara. Ovdje je takva klima i da ne bude više snijega, može se sigurno skijati i u narednih mjesec dana. Dolaze na skijanje ljubitelji zime i snijega iz čitave Srbije. Bude na stazama više stotina skijaša dnevno. Počeli su organizovano ljudi da dolaze, posredstvom turističkih agencija iz zemlje”, ispričao je za AA direktor Ustanove za sport Boban Vasojević.

Za avanturu po snijegu i gustim šumama Sjeničko-pešterske visoravni zaduženi su rendžeri, specijalno obučeni i dobri poznavaoci terena i surove pešterske zime.

“Osim Ski centra Žari i kulturno-historijskih spomenika, Specijalni rezervat prirode Peštersko polje je najveće blago ovog kraja koje svaki domaći i strani turista mora da doživi. Niste bili u Sjenici ako niste učestvovali na pješačkoj turi po niskim temperaturama i snijegu koje organizujemo u zimskom periodu ovdje na Sjeničko-pešterskoj visoravni”, rekao je rendžer Specijalnog rezervata prirode Peštersko polje Sabahudin Abdagić.

Slika

Sjenicu su zbog hladnoće i niskih temperatura prozvali i “srbijanskim Sibirom”. Najniža temperatura ikada zabilježena u toj opštini iznosila je čak – 38 stepeni Celzijusa. Rekordna visina snijega u centru Sjenice od 112 centimetara izmjerena je 2012. godine.

Previous Stefan Nemanja, jedan spomenik bratstvu i jedinstvu!
Next Dino Čopelj: Oprost je oslobađanje duše - ja sam pobjedio

You might also like

SANDŽAK

U Sandžaku obilježen Dan školstva na bosanskom jeziku

  Bošnjačja djeca prvi put u sistemu školstva Republike Srbije izučavaju svoju kulturu, sandžačke pisce, likovnu tradiciju, muzičku kulturu i proučavaju historiju Sandžaka, rečeno je danas Glavnom uredu Bošnjačkog nacionalnog

TURIZAM

Bosnu i Hercegovinu za 11 mjeseci posjetilo oko milion turista

U periodu januar – novembar 2015. turisti su u Bosni i Heregovini ostvarili 966.870 posjeta, što je više za 22,3 posto i 2.029.110 noćenja, što je više za 26,0 posto

TURIZAM

Sarajevo nezaobilazno na turističkoj karti svijeta

Nakon rata i troipogodišnje opsade Sarajevo je danas, nakon četvrt stoljeća nezavisnosti Bosne i Hercegovine, ponovo svrstano među najpoželjnije evropske turističke destinacije. Mnogi su poslije ratnih razaranja kročili u njega