Njemačku su zamijenili rodnim Jajcem i krenuli stazama poduzetništva

Njemačku su zamijenili rodnim Jajcem i krenuli stazama poduzetništva

Da se može, primjer su Jajčani Ahmet i Haris, koji su se nakon povratka iz Njemačke, usudili upustiti u poduzetničke vode i to uz podršku lokalne zajednice.

Za samo četiri mjeseca od početka rada 29-godišnji Ahmet, po zanimanju kuhar, osigurao je tržište van granica naše zemlje za roletne, ograde i prozore koje proizvodi. A gledajući potrebe svojih sugrađana 22-godišnji student Haris pokrenuo je palačinkarnicu, prvu u Kraljevskom gradu. Tržište, kažu, imaju, ali i motiv da ostanu u svojoj zemlji.

„Dali su sredstva u vrijednosti 8.000 da radimo, da osnujemo, da se širimo i primamo radnike. Ovaj posao mi je dao napredak da radim i volim ovdje živjeti“, kaže Ahmet Salihbašić.

„Sve je usmjereno na mlade ljude što prije nije bila praksa, prepušteni smo sami sebi da pokušamo da vidimo koliko možemo, što je veoma dobro i zadovoljni smo“, mišljenja je Haris Zjajo.

Pokretanjem biznisa osigurali su sebi, ali dali priliku i drugim mladim ljudima da ostanu u svom gradu.

„Znači bolji početak i sve. Bio sam u Njemačkoj i čuo da mi je komšija otvorio firmu, vratio se u svoju zemlju, ljepše, bolje“, priča radnik Zijad Mursel.

„Početak i veliki preokret u mom životu nakon srednje škole, nešto zanimljivo što bi se moglo raditi i pokazati narodu u ovom malom gradu“, navodi radnica Elma Omerspahić.

A da bi u potpunosti pokazali koliko mogu, kažu, trebaju im otvorene granice, jer ovaj grad godišnje posjeti stotine hiljada domaćih i stranih turista. Lokalna zajednica grant sredstvima pomogla je u pokretanju biznisa, a nadaju se da bi im smanjenje broja zareženih i popuštanje mjera, pomoglo u planiranom proširenju posla i novim radnim mjestima.

Videoprilog FTV.

Previous Maestro Sead Siočić zahvalio se Nizozemskoj na gostoprimstvu i vratio se u domovinu
Next Najznačajnija interpretatorka sefardske muzike: Flory Jagoda je imala poseban senzibilitet za Sarajevo i Bosnu

You might also like

ŽIVOT

Travnički maturanti: Četvorke, dva brata i dvije sestre

Porodica Memeledžija iz travničkog naselja Šešići – ove godine imali su 4 maturanta. Ponos je to i radost, ali i izazov u životu. Selma, Almir, Belma i Emrah,četvorke su rođene septembra 2001. -Uvijek

ŽIVOT

Priča o 85-godišnjoj nani Salihi: Gluhonijema živi u neuslovnoj kući

U kući u naselju Faljići kod Zavidovića, živi 85-godišnja gluhonijema Saliha Bešić. Objekat, koji je izgrađen prije više od 100 godina, nije saniran i u fazi je raspadanja. Nana Saliha

ŽIVOT

Dr. Mersiha Avdić-Saračević, ekspertica s diplomom Harvarda: napustila je New York i Kuvajt da bi liječila ljude u Sarajevu

Imala je otvorena vrata brojnih stomatoloških ordinacija diljem Evrope i svijeta, ali je čvrsto odlučila raditi i živjeti u Bosni i Hercegovini Dok rijeke mladih i obrazovanih, nažalost, svakodnevno odlaze