Njemačku su zamijenili rodnim Jajcem i krenuli stazama poduzetništva

Njemačku su zamijenili rodnim Jajcem i krenuli stazama poduzetništva

Da se može, primjer su Jajčani Ahmet i Haris, koji su se nakon povratka iz Njemačke, usudili upustiti u poduzetničke vode i to uz podršku lokalne zajednice.

Za samo četiri mjeseca od početka rada 29-godišnji Ahmet, po zanimanju kuhar, osigurao je tržište van granica naše zemlje za roletne, ograde i prozore koje proizvodi. A gledajući potrebe svojih sugrađana 22-godišnji student Haris pokrenuo je palačinkarnicu, prvu u Kraljevskom gradu. Tržište, kažu, imaju, ali i motiv da ostanu u svojoj zemlji.

„Dali su sredstva u vrijednosti 8.000 da radimo, da osnujemo, da se širimo i primamo radnike. Ovaj posao mi je dao napredak da radim i volim ovdje živjeti“, kaže Ahmet Salihbašić.

„Sve je usmjereno na mlade ljude što prije nije bila praksa, prepušteni smo sami sebi da pokušamo da vidimo koliko možemo, što je veoma dobro i zadovoljni smo“, mišljenja je Haris Zjajo.

Pokretanjem biznisa osigurali su sebi, ali dali priliku i drugim mladim ljudima da ostanu u svom gradu.

„Znači bolji početak i sve. Bio sam u Njemačkoj i čuo da mi je komšija otvorio firmu, vratio se u svoju zemlju, ljepše, bolje“, priča radnik Zijad Mursel.

„Početak i veliki preokret u mom životu nakon srednje škole, nešto zanimljivo što bi se moglo raditi i pokazati narodu u ovom malom gradu“, navodi radnica Elma Omerspahić.

A da bi u potpunosti pokazali koliko mogu, kažu, trebaju im otvorene granice, jer ovaj grad godišnje posjeti stotine hiljada domaćih i stranih turista. Lokalna zajednica grant sredstvima pomogla je u pokretanju biznisa, a nadaju se da bi im smanjenje broja zareženih i popuštanje mjera, pomoglo u planiranom proširenju posla i novim radnim mjestima.

Videoprilog FTV.

Previous Maestro Sead Siočić zahvalio se Nizozemskoj na gostoprimstvu i vratio se u domovinu
Next Najznačajnija interpretatorka sefardske muzike: Flory Jagoda je imala poseban senzibilitet za Sarajevo i Bosnu

You might also like

ŽIVOT

Omladinci obilaze stare i iznemogle, pored prigodnih poklona donose i osmijeh u usamljene domove

Skupina srednjškolaca iz mjesta Glumina kod Zvornika ovih dana plijeni pažnju svojih sugrađana. Nusret, Ajdin, Muhamed i Admir odlučili su da svoje svakodnevno druženje pretvore u nešto što će koristiti njihovoj

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Sabinina sjećanja na oca ubijenog u genocidu: Rekao je: ‘Bino, rat je veliki čovjek koji nas pokušava pojesti..’

Priča Sabina Hodžić Mehmedović, preživjele u srebreničkom genocidu 1995. “Moji roditelji su sedam godina pokušavali dobiti dijete. Od trenutka kada sam se ja rodila, moj otac i ja smo bili

NAŠI LJUDI

Na Islandu je već 15 godina: Djeca nam pričaju bosanski kod kuće i nikad islandski, takav je dogovor

Rašid Ramljak je Bosanac, porijeklom iz Donjeg Vakufa, koji već skoro dvije decenije živi i radi na Islandu. U razgovoru za Anadolu Agency govori o tome kako mu je bilo