Najznačajnija interpretatorka sefardske  muzike: Flory Jagoda je imala poseban senzibilitet za Sarajevo i Bosnu

Najznačajnija interpretatorka sefardske muzike: Flory Jagoda je imala poseban senzibilitet za Sarajevo i Bosnu

Savjetnik za kulturu i religiju Jevrejske zajednice u BiH Eli Tauber kazao je da je Flory Altarac Jagoda bila izuzetna interpretatorica sefardske romanse koja nikada nije zaboravila Sarajevo i Bosnu i svaki koncert počinjala je upravo svojom pričom o Bosni i Sarajevu.

Čuvena Flory Jagoda, najznačajnija interpretatorka sefardske tradicionalne muzike, preminula je nedavno u 97. godini u SAD-u.

Tauber se u izjavi za Fenu prisjetio ‘90- te godine kada je kao mandžer grupe “Ladino” posjetio Jagodu u Washingtonu da bi ona preslušala njihov materijal i dala ocjenu da li su uspjeli postići zvuk koji bi odgovarao našem, bosanskom doživljaju sefardske romanse. Jagodi se dopao materijal, dodato je malo južnoameričkog ritma i dalje je ostao prepoznatljivi osjećaj.

Jagoda je, kako je dodao, poslije rata bez razmišljanja prihvatila poziv da dođe na Festival “Baščaršijske noći” i napravi za svoje Sarajlije dva nezaboravna besplatna koncerta. Prošle godine, na njen 96. rođendan, u Art kući sevdaha, u srcu Baščaršije u kojem se nalazi nesvakidašnji muzej posvećen pjevačima narodne muzike i sevdalinke, našli su mjesto za sjećanje na Flory Jagodu, tako svaki posjetilac grada Sarajeva može da i dalje uživa u njenom glasu i jedinstvenom doživljaju sefardske romanse.

– Imala je poseban senzibilitet kada je riječ o Bosni i ljudima, iako je tako davno otišla iz Bosne, 1941. godine – dodao je Tauber. 

Jevrejska zajednica, prema njegovim riječima, ima namjeru da se na dostojanstven način oprosti od Flory Jagode. Namjeravaju da uz pomoć ambasada koje su vezane za sefardsku romansu dovedu grupu “Trio Sefardi”, a to su njeni učenici koji nastavljaju ovu priču, kao i da naprave izložbu posvećenu Flory Jagodi. U najskorije vrijeme, dodao je Tauber, planiraju i da naprave omaž Flory Jagodi u Art kući sevdaha.

Previous Njemačku su zamijenili rodnim Jajcem i krenuli stazama poduzetništva
Next Ekonomija: Tešanj po prometu pretekao i duplo veću Zenicu

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Promovisan film “Nana Fata – bosanska heroina“

  U Multimedijalnom centru Kovači u Sarajevu večeras je promovisan film “Nana Fata – bosanska heroina“, autora Enesa Hotića. Snimanje filma pokrenuo je Savez bošnjačkih nevladinih organizacija, koji je upriličio

KULTURA I UMJETNOST

Nedžad Salković obilježio 60 godina umjetničkog rada

  60 godina plodonosnog umjetničkog rada doajena bosanskohercegovačke sevdalinke Nedžada Salkovića krunisano je koncertom u kojem je učestvovalo više stotina izvođača. Svečani koncert bio je putovanje kroz šest decenija bogate

KULTURA I UMJETNOST

Uskoro ‘’Bosanski Gastro Fest’’ na bosanskom Kraljevskom gradu Bobovcu

Osjeti bosansku tradiciju i običaje na Bosanskom Gastro Festu! Vratimo zajedno zaboravljeni sjaj kraljevskom gradu Bobovac! Na Festivalu će se prezentovati bogata gastro ponuda tradicionalnih jela bosanske kuhinje i umjetničkih