KCUS prvi u regiji će instalirati najnoviji brahiterapijski uređaj „Bravos“

KCUS prvi u regiji će instalirati najnoviji brahiterapijski uređaj „Bravos“

Klinčki centar Univerziteta u Sarajevu nabavio je za potrebe Klinike za onkologiju KCUS, najsavremeniji brahiterapijski aparat najnovije generacije „Bravos“. Klinika za onkologiju će biti prva u regiji u kojoj će se instalirati ovaj savremeni aparat. Prilagodba prostora je u toku.

Brahiterapijski uređaj koji se trenutno nalazi na Klinici za onkologiju instaliran je od 2006. godine. Za period od 14 godina oko 7.700 pacijentica je trebalo uslugu brahiterapije.

Brahiterapija je oblik radioterapije  kojom se radioaktivni izvor uvodi u tumor ili neposrednu blizinu tumora. Smatra se optimalnim konformalnim oblikom radioterapije, jer se tom tehnikom može djelovati odgovarajućom dozom na tumorsko tkivo, a istovremeno poštedjeti zdravo tkivo i postići maksimalni terapijski učinak. Primjenom brahiterapije kao metode kojom se može primijeniti veća doza na tumor od radioterapije vanjskim snopom, postiže se bolji odgovor na terapiju, pa je i bolja prognoza.

Takav oblik liječenja je svjetski standard u liječenju malignih bolesti.

Primjenjuje se kod karcinoma dojke, karcinoma vagine, karcinoma grlića materice, karcinoma endometrija, karcinoma vulve, tumora glave i vrata, karcinoma pluća, karcinoma jednjaka, te kod sarcoma mekih tkiva.

Aparat sa novim 3D sistemom za planiranje  je povezan  u potpunosti sa postojećim  onkološkim informacionim sistemom ARIA (OIS) i sistemom za planiranje i liječenje pacijenata u eksternanoj radioterapiji.

Prema riječima prof. dr. Semira Bešlije, šefa Klinike za onkologiju, brahiterapijski uređaj „Bravos“ posjeduje veći broj kanala što u budućnosti omogućuje i planiranje brahiterapijskog tretmana i liječenja pacijenata i drugih lokalizacija osim ginekoloških.

Aparat posjeduje dodatak koji  uz pomoć kamere  vrši bržu i precizniju kontrolu kvaliteta odnosno pozicije izvora u svakom trenutku tretmana što povećava sigurnost pacijenta. Jedini smo Odjel radijacijske  onkologije u Federaciji BiH  koji posjeduje opremu za napredne tehnike i koji uspješno implementira  nove radioterapijske tehnike (IMRT, VMAT, SRS)  kod odrasle i pedijatrijske populacije. Na odjelu radijacijskeonkologije Klinike za onkologiju KCUS  tretiraju  se pacijentice sa ginekološkim karcinomima iz cijele  FBIH  i  osim brahiterapijskog odjela u Mostaru jedina smo Klinika u  FBIH koja sprovodi brahiterapijski tretman“, rekao je prof. dr. Bešlija.

Prof. dr. Sebija Izetbegović, generalna direktorica KCUS, je istakla da je nabavka novog brahiterapijskog aparata sa 3D softverom za  planiranje brahiterapijskog tretmana u kombinaciji sa postojećim 4D CT simulatorom veliki napredak  za budućnost radioterapije.

KCUS je unazad nekoliko godina postao dominantna ustanova za sprovođenje svih savremenih radioterapijskih tehnika. Svi radioterapijski aparati su zanovljeni u zadnjih pet godina i nabavkom novog brahiterapijskog aparata zatvaramo taj krug, čime stajemo uz bok  najboljim radioterapijskim centrima. U danu kada obilježavamo Svjetski dan borbe protiv raka, želim obavijestiti građane da smo zanovili sve urađaje na Klinici za onkologiju, što značajno poboljšava kvalitet usluge ali i osigurava bolju prognozu liječenja te poboljšava kvalitet života tretiranih bolesnika“, rekla je prof. dr. Izetbegović.

Previous Izložbom "Zlatni vez" Gazi Husrev-begove biblioteke predstavljeni radovi sedam naših autora kaligrafije
Next Akademik SANU: Crnogorci su jedino Crnogorci ako su pravoslavci i Srbi ili ih neće biti

You might also like

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Općina Centar dodijelila 441 stipendiju

U Domu mladih na Skenderiji, u četvrtak 20. juna 2019. godine organizovano je potpisivanje ugovora sa dobitnicima stipendija za školsku 2018/2019. godinu koje dodjeljuje Općina Centar srednjoškolcima i studentima. Ovom

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Preko 40.000 mladih iz Bosne i Hercegovine učestvovalo u edukativnoj akciji u programiranju

Više od 40.000 djece i mladih iz 45 općina u Bosni i Hercegovini učestvovalo je u najvećoj edukativnoj akciji “Sat kodiranja” koju već šest godina organizuje Centar za promociju civilnog

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Tuzla: Ugovore o stipendiranju u TK potpisalo 1053 učenika i 889 studenata iz reda boračke populacije

  U  Tuzli je u srijedu 1053 učenika i 889 studenata s područja Tuzlanskog kantona potpisalo ugovore o stipendiranju. Riječ je o studentima i učenicima iz reda boračke populacije. Za