ICC proglasio se nadležnim za istragu zločina počinjenih na palestinskom teritoriju

ICC proglasio se nadležnim za istragu zločina počinjenih na palestinskom teritoriju

Den Hag

Međunarodni kazneni sud (ICC) presudio je da je nadležan za istraživanje izraelskih ratnih zločina na palestinskim teritorijima, javlja AA.

U odluci koju je donio ICC-ov odjel prvog stepena, navedeno je da su Gaza, Zapadna obala i Istočni Jeruzalem unutar palestinskih teritorija koje su uključene u istraživanje.

U odluci je navedeno kako je Palestina strana Rimskog statuta, a njene granice uključuju Gazu, Zapadnu obalu i Istočni Jeruzalem, koji su okupirani od 1967. godine. Naglašeno je da je Palestina strana u ICC-u poput ostalih zemalja članica.

Odlukom, kojom je sud imao za cilj utvrditi područja koja potpadaju pod njegovu nadležnost, navedeno je da će se s Palestinom, koja je ispunila uvjete za članstvo u ICC-u, postupati kao s ostalim državama članicama.

Navedeno je također da je potvrđeno pravo palestinskog naroda na samoodređenje i da pregovori u Oslu ne ograničavaju nadležnost suda.

Zagovarajući da Palestinu treba smatrati stranom u ovom slučaju, tužiteljica ICC-a Fatou Bensouda zatražila je 30. aprila 2020. od suda da izvrši svoju nadležnost u Istočnom Jeruzalemu, Gazi i na Zapadnoj obali.

Bensouda je krajem 2019. godine poručila kako želi pokrenuti istragu protiv Izraela zbog ratnih zločina na palestinskom teritoriju.

Tada je navela kako je završeno preliminarno ispitivanje situacije u Palestini, pokrenuto 2015. godine, te poručila kako je uvjerena da postoje “razumni razlozi” za nastavak istrage.

S obzirom na to da Izrael nije zemlja članica ICC-a, Bensouda je od sudaca zatražila da odrede geografski okvir istrage kako bi ona bila nastavljena.

Zatražila je i potvrdu da teritorij nad kojim Sud može vršiti svoju nadležnost i koji može biti podvrgnut istrazi obuhvata Zapadnu obalu, uključujući Istočni Jeruzalem i Gazu.

Previous Desetine milijardi! Pravnik Tabaković najavljuje pravnu borbu za naplatu dugovanja od susjeda
Next Zimska idila na Vlašiću, planini s dušom kojoj se svi rado vraćaju

You might also like

NAŠI DANI

Džaferović prenio Escobarovu poruku: SAD je garant sigurnosti Bosne i Hercegovine

Sjedinjene Američke Države su najvažniji strateški partner Bosne i Hercegovine. One su garant razvoja dejtonske BiH kao multietničke države u kojoj ne smije biti nikakvih sigurnosnih izazova. SAD je garant

NAŠI DANI

Sanski Most obilježio Dan oslobođenja

Centralna svečanost povodom Dana oslobođenja Sanskog Mosta, umjesto na Trgu ljiljana, kako je prvobitno bilo predviđeno, održana je u Gradskoj dvorani danas.  U sklopu obilježavanja 10. oktobra, Dana oslobođenja Sanskog

NAŠI DANI

Najmanje 200 Palestinaca ubijeno je u izraelskim napadima nakon primirja

Nakon prekida primirja, Izrael je intenzivirao i proširio svoje kopnene, zračne i morske napade na Pojas Gaze. -Izraelski zračni napad u potpunosti je uništio stambeni objekt u Gazi rano jutros. Spasilačke