Gradonačelnik Skaka: Obilježavanje godišnjice EYOF-a sa omladinom iz Srebrenice

Gradonačelnik Skaka: Obilježavanje godišnjice EYOF-a sa omladinom iz Srebrenice

Prije dvije godine, u ovo vrijeme, glavni grad Bosne i Hercegovine bio je u znaku Evropskog olimpijskog festivala za mlade.

Desetog februara 2019., na Koševu je spektakularno otvorena manifestacija sporta i mladosti, a naš grad postao je jedini u regionu sa dvije olimpijade u svojoj historiji.

Simbolični naziv ceremonije bio je “We create together” (Stvaramo zajedno), a tek danas možemo naslutiti koliki je značaj zapravo EYOF imao za Sarajevo i cijelu državu.

Vijorile su se zastave učesnica najvećeg sportskog događaja poslije Zimskih olimpijskih igara ’84. godine, a osim po nastavku olimpijske historije Sarajeva i hiljadama mladih ljudi iz cijele Evrope, Festival je bio jedinstven po mnogo čemu: unikatno dizajniranim medaljama koje su svojim nepravilnim oblikom predstavljale mladost, dinamiku i strast prema sportu, Vučkov nasljednik ‘Groodvy’, pjesma „Za pravu raju“

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka ovaj je dan obilježio upravo sa “pravom rajom”, našom budućnošću, najmlađim sugrađanima kojima ostaje u nasljedstvo sve što gradimo.

Bio je domaćin djeci iz Srebrenice koja su imala priliku vidjeti stalnu postavku muzeja Olimpijade u njegovoj matičnoj zgradi, obnovljenom Olimpijskom muzeju čiji dio krase upravo eksponati EYOF-a 2019.

“Omladina je naša najveća obaveza. Svi su oni dio ove jedinstvene priče koja ostaje svjedok bogate olimpijske historije grada Sarajeva”, kazao je Skaka.

U obilasku našeg grada su, osim Muzeja, posjetili i sarajevske simbole Vijećnicu i Trebevićku žičaru.

Cjelodnevno obilježavanje godišnjice EYOF-a u obnovljenom Olimpijskom muzeju

U Olimpijskom muzeju u Sarajevu večeras je simbolično obilježena godišnjica Zimskih olimpijskih igara ’84 i EYOF-a 2019.

Upravo je na današnji dan prije dvije godine, na stadionu Koševo otvoren Evropski olimpijski festival za mlade.

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka ovaj je dan proveo sa dječicom iz Srebrenice koja su imala priliku vidjeti stalnu postavku muzeja Olimpijade u njegovoj matičnoj zgradi, obnovljenom Olimpijskom muzeju čiji dio krase upravo eksponati EYOF-a.

Osim toga, ugostio je i pojedince i predstavnike institucija koji su na najbolji način doprinijeli tome da se kroz sport i mladost promoviše bosanskohercegovačka prijestolnica, naši prirodni i turistički potencijali i što je najvažnije, da dokažemo kako olimpijski duh još uvijek živi u ovom gradu.

Vaše učešće i angažman u velikom projektu koji je provodila aktulena gradska administracija, od nemjerljivog su značaja. Međunarodna priznanja i čestitke iz cijelog svijeta potvrdile su da smo uradili dobar posao i da je sarajevski EYOF zaista prepoznat kao historijski uspjeh“, istakao je Skaka te izrazio uvjerenje da će se pravi efekti u u tom smislu, osjetiti tek u godinama koje su pred nama.

Previous Najstariji bh. prerađivač mlijeka – Milkos godišnje preradi 20 miliona litara mlijeka
Next U petak TV premijera dokumentarca o odlasku bosanskih košarkaša na Eurobasket 1993.

You might also like

ŽIVOT

Prije 17 godina iz Austrije doselila u našu zemlju: ‘Bosna je najbolja’

–U Austriji je bolji socijalni sistem, ali ovdje nema stresa, ističe Martina koja je sa suprogom još 2005. došla u našu zemlju, u Srebrenik.

PISMENOST / KNJIŽEVNOST

Mubina i Hamdo Solo – mladi bračni par, zlatni studenti, oboje hafizi Kur’ana Časnog

Mubina Suljić Solo i Hamdo Solo su mladi bračni par. Upoznali su se na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu i zajedno studirali. Oboje su izučili i položili Hifz Časnog Kur’ana,

SPORT

Amel Tuka večeras trči za selekciju Evrope u duelu sa SAD

Amel Tuka trčat će večeras za selekciju Evrope u duelu sa Sjedinjenim Američkim Državama u bjeloruskom Minsku. Pod nazivom “Najveće rivalstvo u historiji atletike”, reprezentacije Amerike i Evrope odmjeravaju snage