Gradonačelnik Skaka: Obilježavanje godišnjice EYOF-a sa omladinom iz Srebrenice

Gradonačelnik Skaka: Obilježavanje godišnjice EYOF-a sa omladinom iz Srebrenice

Prije dvije godine, u ovo vrijeme, glavni grad Bosne i Hercegovine bio je u znaku Evropskog olimpijskog festivala za mlade.

Desetog februara 2019., na Koševu je spektakularno otvorena manifestacija sporta i mladosti, a naš grad postao je jedini u regionu sa dvije olimpijade u svojoj historiji.

Simbolični naziv ceremonije bio je “We create together” (Stvaramo zajedno), a tek danas možemo naslutiti koliki je značaj zapravo EYOF imao za Sarajevo i cijelu državu.

Vijorile su se zastave učesnica najvećeg sportskog događaja poslije Zimskih olimpijskih igara ’84. godine, a osim po nastavku olimpijske historije Sarajeva i hiljadama mladih ljudi iz cijele Evrope, Festival je bio jedinstven po mnogo čemu: unikatno dizajniranim medaljama koje su svojim nepravilnim oblikom predstavljale mladost, dinamiku i strast prema sportu, Vučkov nasljednik ‘Groodvy’, pjesma „Za pravu raju“

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka ovaj je dan obilježio upravo sa “pravom rajom”, našom budućnošću, najmlađim sugrađanima kojima ostaje u nasljedstvo sve što gradimo.

Bio je domaćin djeci iz Srebrenice koja su imala priliku vidjeti stalnu postavku muzeja Olimpijade u njegovoj matičnoj zgradi, obnovljenom Olimpijskom muzeju čiji dio krase upravo eksponati EYOF-a 2019.

“Omladina je naša najveća obaveza. Svi su oni dio ove jedinstvene priče koja ostaje svjedok bogate olimpijske historije grada Sarajeva”, kazao je Skaka.

U obilasku našeg grada su, osim Muzeja, posjetili i sarajevske simbole Vijećnicu i Trebevićku žičaru.

Cjelodnevno obilježavanje godišnjice EYOF-a u obnovljenom Olimpijskom muzeju

U Olimpijskom muzeju u Sarajevu večeras je simbolično obilježena godišnjica Zimskih olimpijskih igara ‘84 i EYOF-a 2019.

Upravo je na današnji dan prije dvije godine, na stadionu Koševo otvoren Evropski olimpijski festival za mlade.

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka ovaj je dan proveo sa dječicom iz Srebrenice koja su imala priliku vidjeti stalnu postavku muzeja Olimpijade u njegovoj matičnoj zgradi, obnovljenom Olimpijskom muzeju čiji dio krase upravo eksponati EYOF-a.

Osim toga, ugostio je i pojedince i predstavnike institucija koji su na najbolji način doprinijeli tome da se kroz sport i mladost promoviše bosanskohercegovačka prijestolnica, naši prirodni i turistički potencijali i što je najvažnije, da dokažemo kako olimpijski duh još uvijek živi u ovom gradu.

Vaše učešće i angažman u velikom projektu koji je provodila aktulena gradska administracija, od nemjerljivog su značaja. Međunarodna priznanja i čestitke iz cijelog svijeta potvrdile su da smo uradili dobar posao i da je sarajevski EYOF zaista prepoznat kao historijski uspjeh“, istakao je Skaka te izrazio uvjerenje da će se pravi efekti u u tom smislu, osjetiti tek u godinama koje su pred nama.

Previous Najstariji bh. prerađivač mlijeka – Milkos godišnje preradi 20 miliona litara mlijeka
Next U petak TV premijera dokumentarca o odlasku bosanskih košarkaša na Eurobasket 1993.

You might also like

SPORT

Vedran Bosnić novi selektor košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine

  Upravni odbor Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine imenovao je Vedrana Bosnića za selektora muške seniorske reprezentacije. Bosnić je dobio podršku UO našeg saveza ispred Denisa Bajramovića. Radi se o

SPORT

Bajević: Želimo da napravimo još bolju, čvršću i jaču reprezentaciju

Selektor „A“ reprezentacije Dušan Bajević održao je danas video-sastanak sa svojim saradnicima. Na sastanku je bilo riječi o radu stručnog štaba u specifičnim uslovima izazvanim pandemijom COVID -a 19. Razgovaralo

ŽIVOT

Travnički maturanti: Četvorke, dva brata i dvije sestre

Porodica Memeledžija iz travničkog naselja Šešići – ove godine imali su 4 maturanta. Ponos je to i radost, ali i izazov u životu. Selma, Almir, Belma i Emrah,četvorke su rođene septembra 2001. -Uvijek