U petak TV premijera dokumentarca o odlasku bosanskih košarkaša na Eurobasket 1993.

U petak TV premijera dokumentarca o odlasku bosanskih košarkaša na Eurobasket 1993.

U programu Televizije Bosne i Hercegovine (BHT1) u petak će biti premijerno emitovan nagrađivani dokumentarni film “The Long Shot” koji je rađen u koprodukciji BHRT-a, autora Alvara Gonzalesa Allera i Olivera Valentea koji govori o odlasku košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine na Evropsko prvenstvo 1993. godine, iz ratnog Sarajeva, grada pod opsadom.

Tadašnji selektor, najbolji sportista Bosne i Hercegovine svih vremena Mirza Delibašić, na dispoziciji je imao samo deset igrača u ekipi koja je ostvarila najbolji plasman naše selekcije ikad osvojivši osmo mjesto.

“Nevjerovatne okolnosti, izlazak iz Sarajeva preko piste, okupljanje i opremanje tima, hrabrost, čelična volja, ljubav prema domovini, neopisivi duh, čak i humor, teme su koje kroz film prepričavaju i predstavljaju na izuzetno emotivan način tadašnji igrači i osobe koji su im bliske ili su učestvovale i pomogle njihov nastup – protagonisti filma. Njihovo iskustvo i sjećanje na tu nadrealnu, sudbinski omeđenu i označenu životnu epizodu, prepoznao je i vjerno predstavio španski autorski dvojac Aller/Valente, koji je za svoj rad dobio Nagradu publike na festivalu AJB DOC 2019. godine”, saopćili su iz BHRT-a.

Film je nagrađen i sa “Silver Remi Award” na WorldFestu u Houstonu, a na Independent Cinema Festivalu u Rimu 2020. bio je među pet najboljih.

Iz BHRT-a poručuju kako će prije prikazivanja filma, emisija “Konačno petak” s Majom Miralem biti posvećena ovom filmu i temama kojima se bavi, uz gostovanje nekih od protagonista, bivših reprezentativaca koji će s gledateljima podijeliti sjećanja na taj period života i veliki sportski rezultat.

Film će u programu BHT1 biti prikazan u petak, 12. marta, u 21 sat.

Previous Gradonačelnik Skaka: Obilježavanje godišnjice EYOF-a sa omladinom iz Srebrenice
Next Vojnici Holandskog bataljona dobit će po 5.000 eura i organizovano putovanje u Srebrenicu

You might also like

SPORT

Dva srebra za Edina Brankovića na takmičenju u Poljskoj

Edin Branković, član Klizačko rolerskog kluba (KRK The One) i reprezentativac Bosne i Hercegovine u brzom klizanju na kratke staze nastupio je na finalnom međunarodnom takmičenju “Ogolnopolskie” u Bialystoku (Poljska)

SPORT

Bivša HDZ-ova ministrica finansija dobija novu funkciju: Jelka Milićević bit će nova zamjenica direktora Agencije za bankarstvo FBiH!

  Jelka Milićević, bivša federalna ministrica finansija koja je jedina oslobođena u slučaju Repiratori, bit će nova zamjenica direktora Agencije za bankarstvo Federacije BiH, saznaje Istraga.ba. Ona bi, kako saznajemo, trebala

KULTURA I UMJETNOST

Bahrudin Bato Čengić: Njegove filmove Tito je odbijao gledati

  Nemirnog i ispitivačkog duha, a uz to odvažan u iznošenju vlastitih umjetničkih i političkih stavova, Bahrudin Bato Čengić posjedovao je jedinstvenu sposobnost da se suprotstavi i naruga društvenom trenutku