Tuzlanska porodica čuva recept: Kafa s tradicionalnim Guber šećerom ima posebnu draž (Video)

Tuzlanska porodica čuva recept: Kafa s tradicionalnim Guber šećerom ima posebnu draž (Video)

Tradicionalnu recepturu proizvodnje Guber šećera čuvaju vrijedne ruke porodice Husejnović iz Tuzle koja dnevno proizvede 750 zdjelica težine 200 grama spremnih za distribuciju u maloprodajne objekte širom Bosne i Hercegovine.

U porodičnom okruženju najprije su počeli s proizvodnjom rahatlokuma. No, razgovor s jednom od komšinica opredijelio ih je da se posvete recepturi za koju kažu da se čuva više od stoljeća.

“To nam je prenijela naša prijateljica, komšinica, gdje smo stanovali i dala nam je baš taj recept, starinski i ide. Mi se pridržavamo toga i samo radimo u većim količinama”, priča u razgovoru za AA Elmira Husejnović.

Njen suprug Admir pojašnjava proces proizvodnje.

“Ostaje da se hladi nekih 20-ak minuta. Poslije toga se spušta na donju policu gdje se još hladi 20-ak minuta, onda se siječe, ide na kolica gdje ostaje do sutra. Sutradan ide na stolove gdje se lomi, provede na tom stolu 12 sati prirodnog sušenja i prekosutra se pakuje u zdjelice i ide dalje u transport prema maloprodajnim objektima”, objašnjava Admir.

Za distribuciju je zadužen sin Meho koji obilazi prodajne objekte u BiH, dok je i njegova sestra angažovana u proizvodnji, ali i još uvijek ide u školu. Od porodičnog biznisa se može živjeti, a, ističu kako sa njima radi još jedna prijateljica.

“Ako nešto volite da radite onda nije teško, bar meni, a od ovog može se živjeti. Eto naša četveročlana porodica od ovog živi, imamo kćerku koja se školuje i sina koji radi sa nama i može se u ovakvim uslovima kakvi su sad, kako je ova korona, može. I prije je moglo, a i sad da kažem da se može normalno živjeti”, ističe Elmira Husejnović.

Vješte ruke Husejnovića pripremaju i proizvode Guber šećer od početka do kraja. Ne koriste nikakve mašine iako su svjesni da bi uz određene vrste aparata povećali proizvodnju. Međutim ne žele odustati od tradicionalne recepture, a znaju da je njihov šećer dospio i van granica BiH. Mušterije su ga nosile u Austriju, Njemačku, Holandiju, Sjedinjene američke države.

“Imamo dvije vrste pakovanja i to pečeni šećer, ovaj klasični, domaći i on je u pakovanju od 200 grama, a karamele radimo po 180 grama”, zaključuje Elmira Husejnović.

Pored tradicionalnog Guber šećera, porodica Husejnović u svojoj radinosti proizvodi i pet vrsta karamela s orasima, lješnjacima, susamom i kakaom. Ideja za biznis donio je Admir, glava porodice, a njegova supruga i djeca su svojim odnosom još jednom potvrdila kako dogovor kuću gradi.

Previous Muzej franjevačkog samostana u Fojnici, blago neprocjenjive vrijednosti (VIDEO)
Next Konjic centar za proizvodnju konusnih valjaka za autoindustriju i željeznice u svijetu

You might also like

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Sarajevo: Kako su dva brata za tri godine napravila multimilionsku kompaniju

  Iako postoji samo tri godine, sarajevska kompanija već sada u Bosni i Hercegovini postavlja svjetske standarde u poslovanju Nastala u maju 2015. godine, za samo tri godine kompanija Ministry of

Ekonomija/Biznis

Prevent niže uspjehe: Prva jedrilica na el. pogon iz Solina, Top dobavljač za Aston Martin iz Srebrenice…

Iz bosanske kompanije Prevent Group CEE posljednjih dana stižu lijepe vijesti. Objavili su da je njihova članica Prevent Components u Srebrenici prepoznata kao Top dobavljač na projektu Aston Martin. Početak rada Prevent Componentsa 2013.

Ekonomija/Biznis

BoWiDo proizvode plasira i na najzathjevnija tržišta EU, ima 200 uposlenih

Kompanija BoWido, iako relativno mlada, ima značajne uspjehe na poslovnom planu, a svoje proizvode plasira i na najzahtjevnija tržišta u Evropskoj uniji (EU) čime pomaže u jačanju bh. privrede. Kompanija