Tuzlanska porodica čuva recept: Kafa s tradicionalnim Guber šećerom ima posebnu draž (Video)

Tuzlanska porodica čuva recept: Kafa s tradicionalnim Guber šećerom ima posebnu draž (Video)

Tradicionalnu recepturu proizvodnje Guber šećera čuvaju vrijedne ruke porodice Husejnović iz Tuzle koja dnevno proizvede 750 zdjelica težine 200 grama spremnih za distribuciju u maloprodajne objekte širom Bosne i Hercegovine.

U porodičnom okruženju najprije su počeli s proizvodnjom rahatlokuma. No, razgovor s jednom od komšinica opredijelio ih je da se posvete recepturi za koju kažu da se čuva više od stoljeća.

“To nam je prenijela naša prijateljica, komšinica, gdje smo stanovali i dala nam je baš taj recept, starinski i ide. Mi se pridržavamo toga i samo radimo u većim količinama”, priča u razgovoru za AA Elmira Husejnović.

Njen suprug Admir pojašnjava proces proizvodnje.

“Ostaje da se hladi nekih 20-ak minuta. Poslije toga se spušta na donju policu gdje se još hladi 20-ak minuta, onda se siječe, ide na kolica gdje ostaje do sutra. Sutradan ide na stolove gdje se lomi, provede na tom stolu 12 sati prirodnog sušenja i prekosutra se pakuje u zdjelice i ide dalje u transport prema maloprodajnim objektima”, objašnjava Admir.

Za distribuciju je zadužen sin Meho koji obilazi prodajne objekte u BiH, dok je i njegova sestra angažovana u proizvodnji, ali i još uvijek ide u školu. Od porodičnog biznisa se može živjeti, a, ističu kako sa njima radi još jedna prijateljica.

“Ako nešto volite da radite onda nije teško, bar meni, a od ovog može se živjeti. Eto naša četveročlana porodica od ovog živi, imamo kćerku koja se školuje i sina koji radi sa nama i može se u ovakvim uslovima kakvi su sad, kako je ova korona, može. I prije je moglo, a i sad da kažem da se može normalno živjeti”, ističe Elmira Husejnović.

Vješte ruke Husejnovića pripremaju i proizvode Guber šećer od početka do kraja. Ne koriste nikakve mašine iako su svjesni da bi uz određene vrste aparata povećali proizvodnju. Međutim ne žele odustati od tradicionalne recepture, a znaju da je njihov šećer dospio i van granica BiH. Mušterije su ga nosile u Austriju, Njemačku, Holandiju, Sjedinjene američke države.

“Imamo dvije vrste pakovanja i to pečeni šećer, ovaj klasični, domaći i on je u pakovanju od 200 grama, a karamele radimo po 180 grama”, zaključuje Elmira Husejnović.

Pored tradicionalnog Guber šećera, porodica Husejnović u svojoj radinosti proizvodi i pet vrsta karamela s orasima, lješnjacima, susamom i kakaom. Ideja za biznis donio je Admir, glava porodice, a njegova supruga i djeca su svojim odnosom još jednom potvrdila kako dogovor kuću gradi.

Previous Muzej franjevačkog samostana u Fojnici, blago neprocjenjive vrijednosti (VIDEO)
Next Konjic centar za proizvodnju konusnih valjaka za autoindustriju i željeznice u svijetu

You might also like

Ekonomija/Biznis

U 2018. godini zadržan trend rasta stranih ulaganja u Bosni i Hercegovini (Video)

  Iako je 2017. godina bila rekordna po broju stranih investicija u našoj zemlji i uloženo je čak 700 miliona maraka, i u 2018. godini zadržan je trend rasta stranih

Ekonomija/Biznis

Čovjek koji je Minhen zamijenio Živinicama i otvorio firmu koja proizvodi vatrogasna vozila

Suad Bešlić se iz Njemačke gdje je radio kao inžinjer mašinstva vratio u Bosnu i Hercegovinu 2017. godine. U Živinicama je pokrenuo posao pravljenja i montaže vatrogasnoih vozila. U posao

Ekonomija/Biznis

Bosanac Armin Osmančević – jedan od vodećih stručnjaka za digitalni marketing u Maleziji

  Armin Osmančević je u jeku rata u Bosni i Hercegovini 1993. godine izbjegao u Švedsku, kako kaže, samo sa onim komadima odjeće koje je u tom trenutku nosio na