Dan oslobođenja Mostara

Dan oslobođenja Mostara

14. februara 1945. godine oko podne prve jedinice 26. dalmatinske divizije probile su se u Mostar.

Nešto kasnije do grada su se probile i 19. dalmatinska i 29. hercegovačka divizija, a već oko 19 sati gotovo sve njemačke i ustaške snage pobjegle su iz Mostara. Oko 20 sati Adolf Hitler, vrhovni komandant njemačkih snaga, koji je u to vrijeme morao lično odobriti svako povlačenje, priznao je poraz i izdao naređenje o povlačenju razbijene vojske.

14. februara 1945. godine u 20 sati grad Mostar bio je slobodan.

Mostar je u Drugom svjetskom ratu svoju slobodu skupo platio. Grad je dao 750 poginulih boraca, 1.517 žrtava fašističkog, četničkog i ustaškog terora, odnosno svaki osmi stanovnik grada nije dočekao slobodu. Grad je imao svoj bataljon, ilegalnu štampariju, dao je 14 narodnih heroja i sedmero obješenih rodoljuba.

– Otvaranjem izložbe i svečanim programom “San o slobodi” u nedjelju je u mostarskom Narodnom pozorištu obilježen Dan oslobođenja Mostara od fašizma u Drugom svjetskom ratu.

– Centralni događaj manifestacije “Dani antifašizma u Mostaru” – obilježavanje oslobođenja od fašističkog terora u Drugom svjetskom ratu, okončan je posjetom delegacija Partizanskom groblju gdje je položeno cvijeće i odana pošta herojima i žrtvama narodno-oslobodilačkog rata.

Ranijih godina antifašisti su prilikom dolaska na ovaj spomenik bili meta huligana, koji su se i ovog puta grupisali, ali incidenata nije bilo.

Mostar je od fašista i domaćih izdajnika oslobođen 14. februara 1945., a ovaj datum je svečano obilježavan sve do 2005. otkako Gradska uprava nema ništa s organizacijom proslave. Posljednjih godina organizaciju je na sebe preuzeo UABNOR Grada Mostara.

Previous Alija Akšamija – revolucionar fotografije
Next Bojan Glavašević: Regiji su potrebni prijateljski odnosi kakve imaju skandinavske zemlje

You might also like

NAŠI DANI

Gradačac – Prva godišnjica izgradnje spomen obilježja ‘Ljiljan’ (VIDEO)

  U organizaciji Općine Gradačac, Medžlisa IZ Gradačac i Udruženja boraca “Patriotske lige” Gradačac danas je održana manifestacija posvećena obilježavanju godišnjice otvorenja spomen-obilježja borcima Armije RBiH „Ljiljan“ na koti Bandera.

NAŠI DANI

Poziv na ostavku direktorici škole zbog kažnjavanja učenika koji su poštovali Dan državnosti

Potpredsjednik Republike srpske Ramiz Salkić pozvao je direktoricu škole Mevlidu Dervišefendić da podnese ostavku, reagujući na njenu odluku da se kazni djevojčica Lamija Huskić smanjenjem vladanja zbog toga što je proslavila Dan

NAŠI DANI

Predstavljena knjiga ‘Genocid nad Bošnjacima Podrinja i istočne Hercegovine’

  Ismet Dedajić, autor knjige “Genocid nad Bošnjacima Podrinja i istočne Hercegovine 1941-1945/1992-1995”, kazao je da je svojih posljednjih 20 godina posvetio pisanju te knjige kako bi od bosanske planine