Kupovinom domaćih proizvoda poboljšati ekonomski standard

Kupovinom domaćih proizvoda poboljšati ekonomski standard

U Sarajevu je danas predstavljena kampanja “Kupujmo domaće 2021“ koju provodi Udruženje “Kupujmo i koristimo domaće“ i to s ciljem doprinosa smanjenju trgovinskog deficita Bosne i Hercegovine.

Predsjednik Udruženja Admir Kapo je istakao kako je podrška domaćim proizvodima i uslugama izuzetno važna za ekonomiju svake zemlje, a posebno u periodu pandemije koronavirusa kada se pokazalo da se može osloniti na domaće.

Iz udruženja su kazali da je prošle godine Bosna i Hercegovina ostvarila trgovinski deficit od šest milijardi dolara, a ovih dana su počeli objavljivati deficite za neke proizvode koje nude i domaće firme.

“Krajnje je vrijeme da promijenimo nešto, iz prostog razloga što svi želimo da živimo bolje, želimo razne stvari, bolje obrazovanje, zdravstvo, socijalnu politiku. Smatram, a i ekonomska struka potvrđuje da je kupovina domaćih proizvoda i usluga najbrži način kako možemo poboljšati svoj ekonomski standard“, kazao je Kapo.

Ističući kako sve države u svijetu svoje ekonomije baziraju na vlastitim resursima, Kapo je kazao da i Bosna i Hercegovina obiluje resursima i proizvodima poput vode, mlijeka, mesa i drugih za koje postoje potencijali da se razvijaju i da ih uopće ne uvozimo.

“Radimo prezentaciju nove kampanje i nadam se da će biti dovoljan broj zainteresiranih firmi i da ćemo nastaviti kampanju koju u kontinuitetu radimo od 2015. godine. To bi bila deveta nacionalna kampanja u kojoj nastavljamo uticati na svijest građana da u prodavnicama biramo domaće i koristimo domaće usluge i na taj način radimo nešto korisno za dobrobit države i budućih pokoljenja“, rekao je Kapo.

On je kazao da se do bržih rezultata može doći angažiranjem svih segmenata društva i da se tako smanji trgovinski deficit.

Tokom proteklih šest godina kampanje iz udruženja su ostvarili više od 350 javnih nastupa i reklamnim spotovima promovirali važnost pružanja podrške domaćim kompanijama.

Nosioci nove kampanje, odnosno njena zaštitna lica će biti djeca koja će u nizu spotova promovirati proizvode domaćih firmi i važnost kupovine istih.

Udruženje “Kupujmo i koristimo domaće – kvalitetno proizvedeno u BiH“ počelo je sa radom 2005. godine, te je za to vrijeme uspjelo okupiti više stotina kompanija iz cijele Bosne i Hercegovine. Cilj je konstantno podizati svijest građana o značaju kupovine i korištenja domaćih proizvoda i usluga, što bi u konačnici rezultiralo poboljšanjem standarda svih građana BiH.

Ono na šta su u udruženju posebno ponosni je znak zvijezda “Kvalitetno proizvedeno u BiH” koji obilježava domaće proizvode i čini ih prepoznatljivima za kupce na policama trgovina.

Udruženje je ostvarilo kontakte i van granica Bosne i Hercegovine i to u Turskoj, Švicarskoj, Njemačkoj, Švedskoj, Holandiji i Australiji te radi na olakšavanju izvoza robe iz Bosne i Hercegovine.

Izvor: AA

Previous Priča o ljubavi i uspjehu: Zehrine sinije, sehare, satovi, širom svijeta čuvaju ‘bosanski ćilim’ od zaborava
Next UNA TOYS iz Cazina proizvodit će didaktičke igračke od drveta

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Hella Bekto rasvjeta u Saudijskoj Arabiji

Hella-Bekto Industries d.o.o. Goražde Inžinjeri Hella Bekto Industriesa Enes Pjano, Nurija Vesnić i Hendrik Kleinemeir iz Helle osvijetlili su jednu ulicu u saudijskom gradu Jubailu. Ovo je značajan dan za

MADE IN BOSNIA-387

U Milanu otvoren 21. Triennale: Veliki uspjeh bosanskih proizvođača namještaja

Dvadeset prva internacionalna izložba 2016 “Triennale di Milano”otvorena je u subotu i trajat će do 12. septembra. Bosnu i Hercegovinu na ovoj velikoj svjetskoj izložbi predstavljaju Projekt Bijenale savremene umjetnosti

Ekonomija/Biznis

Sestre Ahmetović za šest mjeseci razvile proizvodnju i prodaju torbi: ‘Mi smo dokaz da se rezultati mogu postići uz dovoljno zalaganja’

Da je osim ideje za biznis potrebna i hrabrost potvrđuje priča dvije sestre Semine i Anite Ahmetović koje su za samo šest mjeseci uspjele razviti proizvodnju i prodaju modernih ženskih torbi