Povodom Dana maternjeg jezika u Jajcu izložba ‘Bosanski jezik’

Povodom Dana maternjeg jezika u Jajcu izložba ‘Bosanski jezik’

Izložba ‘Bosanski jezik’ bit će otvorena sutra u Jajcu, a upriličena je povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika koji se u svijetu obilježava 21. februara.

Višestoljetna tradiciju bosanskog jezika zajedno sa bosanskom državnošću bit će na izložbi predstavljena kroz bogate ilustracije iz Arhiva BiH i Historijskog arhiva Sarajevo.

Organizator izložbe Centar za dijasporu „Mreža“ na ovaj način želi istaći milenijski kontinuitet bosanskog jezika.

– Izložba donosi informacije na koga se odnosi ime bosanski jezik, zatim informacije o pet govornih tipova bosanskog jezika, o pismima kojim se koristilo u prošlosti, o bosančici, arebici i prvim rječnicima. Odgovaramo na pitanje šta je osobenost bosanskog jezika, bavimo se ulogom franjevaca koji su se osjećali Bošnjacima i svoj maternji jezik imenovali bosanskim. U Arhivu BiH našli smo bogatu građu koja se tiče prelomne 1907. godine kada je Zemaljska vlada ukinula bosanski jezik i zamijenila ga srpsko-hrvatskim, a na velikom broju panoa iznosimo šta su o bosanskom jeziku govorili književni velikani poput Maka Dizdara, Skendera Kulenovića, Miroslava Krleže, Isidore Sekulić, Alije Isakovića… Ističemo da se na velikom broju panoa vidi živa aktivnost u čuvanju bosanskog jezika u savremenosti u okviru neovisnih lingvističkih istraživanja, kao i razvoja bosnistike u i izvan BiH – kaže za Fenu predsjednik Centra za dijasporu ‘Mreža’ Adis Tanović.

Naglašava kako bosanski jezik već godinama nailazi na brojna osporavanja.

– Osporavanjem prava jednom narodu da svoj maternji jezik imenuje onako kako osjeća dijelom vlastitoga kulturalnog i lingvističkog identiteta, želi se osporiti postojanje države s čijih vrela postojanja taj narod crpi legitimitet vlastitoga bitisanja – kaže Tanović.

Nakon Jajca izložba će biti postavljena u Travniku od 26. februara do 11. marta.

Centar za dijasporu ‘Mreža’ osnovan je koncem prošle godine, s ciljem uvezivanja dijaspore sa domovinom. Nudi konkretne projekte u namjeri da aktivistički potencijal i u domovini i u dijaspori bude iskorišten.

-Nažalost, bilo je puno obećanja koja su iznevjerena, a zatim su uslijedila i razočarenja. Iz toga je proizašlo da je sve manje onih koji su spremni povjerovati da je aktivistička ‘Mreža’ moguća. Mi, dakle, krećemo bez puno obećanja, a govorimo isključivo o projektima koje smo osmislili na način da kreću od lokalnih zajednica u Bosni i Hercegovini te se šire prema dijaspori – pojašnjava Tanović.

Jedan od projekata koji ima izuzetan značaj za bh dijasporu je „Bosanski jezik“.

Stoga je prvi javni događaj u organizaciji Centra za dijasporu “Mreža” izložba “Bosanski jezik”, koja će biti svečano otvorena sutra u 14 sati u Jajcu, povodom Dana maternjeg jezika, 21. februara i Dana Općine Jajce, 22.februara.

Uz Dan Općine Jajce dolazi značajno priznanje, američkog magazina Thrillist koji je uvrstio Jajce na spisak najljepših manjih gradova na svijetu navodeći da je jedno od najočuvanijih drevnih mjesta u BiH.

Navodi se da je Jajce bio glavni grad srednjovjekovne Bosne te da se i danas može vidjeti drevni zamak na brdu…

Thrillist je putopisni časopis koji opisuje gradove, piše o njihovim pojedinostima, zanimljivostima…

Jajce je opisano kao grad “koji svojom ljepotom i neobičnošću ostavlja putnike bez daha”.

Previous Diplomatska ofanziva! Premijer RH sa Schmidtom, tema - Bosna i Hercegovina
Next Mak Zara reazlizirala svoj pvi izvoz u Švedsku

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Ipak korist od Titovog bunkera u Konjicu: Danas je prostor za umjetnike i privlači pažnju vodećih svjetskih medija

Projekat Bijenale D-0 ARK Underground nastavlja da privlači pažnju najznačajnijih svjetskih medija. Titov bunker u Konjicu zauzima prostor od 6.500 kvadratnih metara. Podzemni grad u obliku potkovice i kodnog naziva

HISTORIJA

Institut za historiju predstavio tri knjige mladih autora

Institut za historiju Univerziteta u Sarajevu promovirao je danas tri knjige mladih autora i to Sedada Bešlije „Istimâlet, Bosna u osmanskog političkoj strategiji“, zatim Hane Younis „Od dućana do pozorišta:

KULTURA I UMJETNOST

24 godine od noći kada je gorio jedan od simbola Sarajeva (Foto)

Jedan od najljepših i najreprezentativnijih objekata iz austrougarskog perioda u Bosni i Hercegovini, sarajevska Vijećnica, zapaljena je na današnji dan prije 24 godine, javlja Anadolu Agency (AA). Sarajevska Vijećnica otvorena