Grad Sarajevo dao podršku revitalizaciji Botaničkog vrta Zemaljskog muzeja

Grad Sarajevo dao podršku revitalizaciji Botaničkog vrta Zemaljskog muzeja

Grad Sarajevo, na čelu sa gradonačelnikom Abdulahom Skakom, pružio je jasnu i konkretnu podršku ideji revitalizacije Botaničkog vrta Zemaljskog muzeja, najstarije naučne i kulturne institucije u Bosni i Hercegovini.

Gradonačelnik je tim povodom obišao ovaj dio muzejskog kompleksa i sa direktorom Mirsadom Sijarićem potpisao Ugovor o realizaciji sredstava iz Budžeta Grada Sarajeva za 2021. godinu.

“Zemaljski muzej je čuvar našeg prirodnog naslijeđa i kulturno-historijski centar cjelokupne prošlosti BiH. Grad Sarajevo želi učiniti sve napore da Botanički vrt učini atraktivnim multifunkcionalnim prostorom koji će, osim svoje osnovne namjene, biti pogodan i za organiziranje izložbi, edukacija i drugih kulturnih dešavanja”, kazao je Skaka.

Izrađen je idejni projekat sa planom kompletnog pejzažnog uređenja prostora sa pješačkim stazama, posebnom iluminacijom i pratećim mobilijarom, te se očekuje da nakon ispunjavanja svih neophodnih zakonskih procedura, kao i zatvaranja finansijske konstrukcije, Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine, Grad Sarajevo i drugi partneri ovog projekta, započnu njegovu realizaciju.

Direktor Sijarić se zahvalio Gradu Sarajevu na čelu sa gradonačelnikom koji se prvi odazvao ovom ambicioznom planu revitalizacije južnog dijela Botaničkog vrta Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine:

„Radi se o velikom prostoru koji se nalazi uz samo Vilsonovo šetalište, a koji proteklih nekoliko decenija nije bio u upotrebi. Realizacijom ovog projekta riješili bi se brojni dugogodišnji nedostaci Muzeja. Iskreno se nadam da ćemo u nekom razumnom roku imati vidljive rezultate, značajne ne samo za ovu instituciju, nego za Sarajevo i cijelu Bosnu i Hercegovinu i njenu neprocjenjivu baštinu“, ističe Sijarić, uvjeren da će se na ovaj način prije svega unaprijediti očuvanje i istraživanje biodiverziteta Bosne i Hercegovine, te stvoriti optimalni uslovi za moderno i održivo funkcioniranje Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine.

Previous Uzeirbegovića konak, Maglaj
Next Bosanka prodala kuću suosnivaču WhatsAppa za 87 miliona dolara

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

13. Festival izvorne muzike: ‘Amerikanci se ponose kantri muzikom, Kalesija se treba ponositi izvornom’

  Izvorna muzika sjeveroistočne Bosne zauzima značajno mjesto u muzičkoj tradiciji u cijeloj Bosni i Hercegovini. Tu se prije svega misli na regiju Srebrenice na sjeveroistoku, Derventu i Posavinu na

KULTURA I UMJETNOST

Muzej Sarajeva zabilježio značajan porast posjetilaca ovog ljeta: Muzeje su najviše posjećivali Arapi

Muzej Sarajeva je od aprila posjetilo mnogo turista, a od svih depadansa najviše pažnje plijenili su Muzej Jevreja, Svrzina  kuća te Muzej Sarajevo 1878-1918 – kazao je Feni direktor Muzeja

KULTURA I UMJETNOST

Predstavljena monografija Grada Sarajeva: Dostojan prikaz bosanskohercegovačke prijestolnice

Danas je u sarajevskoj Vijećnici, u skladu sa epidemiološkim mjerama, upriličena svečana promocija monografije “Sarajevo 2020”, neprocjenljive studije koja je prvi projekat ove vrste od 1993. godine. Djelo, čiji je