Kompanija Bingo pustila u rad najsavremeniji repro centar i inkubatorsku stanicu za uzgoj jednodnevnih pilića

Kompanija Bingo pustila u rad najsavremeniji repro centar i inkubatorsku stanicu za uzgoj jednodnevnih pilića

Kompanija Bingo u rad je pustila najsavremeniji peradarski repro centar i inkubatorsku stanicu za uzgoj jednodnevnih pilića.

To je jedinstveni projekat u Bosni i Hercegovini, koji donosi sasvim novu dimenziju domaćem peradarskom sektoru.

Repro centar iz takozvane lake linije peradarstva, kapaciteta je okvirno 24 hiljade koka i nalazi se u Gornjim Vukovijama, dok je inkubatorska stanica za uzgoj jednodnevnih pilića kapaciteta 10 miliona jajnih mjesta smještena u Tojšićima. Bingo ove objekte koristi za vlastitu farmu jaja, ali i za lokalno, te regionalno tržište.

„Tehnologija koja je zastupljena u inkubatorskom centru podijeljena je u nekoliko faza, odnosno dvije osnovne: u predvalionicima u kojima pilići provode 18 dana, dok u drugoj ostaju tri dana. Nakon toga se pristupa procesu odabira pilića te njihove vakcinacije i kao takvi se otpremaju na naše tržište. Jednodnevni pilići koje ovdje uzgajamo predstavljaju nešto najkvalitetnije na bh. tržištu, kada je u pitanju laka linija  tj. uzgoj koka nesilica”, objasnio je Irfan Hasanović, rukovodilac Inkubatorske stanice Bingo.

Peradari iz Bosne i Hercegovine u prethodnim godinama su uvozili jednodnevne piliće proizvodnju konzumnih jaja, međutim danas su se stvorile mogućnosti da ih na farmama Bingo samostalno uzgaja, prodaje domaćim peradarima, ali i izvozi u susjedne zemlje: “Kroz ova dva projekta mi ćemo godišnje imati oko šest miliona i 400 hiljada jaja, a samo kroz inkubatorsku stanicu proizvest ćemo blizu dva miliona i 400 hiljada jednodnevnih koka nesilica. S njima idemo na tržište u zemlje CEFTA-e, a nadam se uskoro da će biti otvoren prostor i za izvoz u Evropsku uniju”, naveo je Enes Omerović, rukovodilac peradarske proizvodnje Binga. Prema njegovim riječima, prednost za BiH u ovom projektu je i činjenica da susjedna Hrvatska, koja je članica Evropske unije, nema sličnu proizvodnju. Za ovu godinu smo napravili aranžmane i sa susjednim državama, odnosno Srbijom i Crnom Gorom za koje ćemo okvirno proizvesti pola miliona pilića, a razliku ćemo ostaviti za potrebe u BiH, gdje već imamo 40 kupaca. Planiramo udvostručiti proizvodnju u 2022. godini”, naglasio je Omerović. „Trenutno radimo na novom projektu tzv. teške linije u Vukovijama. Pripremamo šest farmi kapaciteta po 26.000 tovnih brojlera, što bi značilo da ćemo proizvesti milion pilića godišnje. Bingo i sada već proizvodi milion brojlera na farmama u Špionici i Dubravama. Planiramo i osnivanje repro centra za tovne brojlere, ponovo na području Kalesije, jer imamo dobru saradnju sa lokalnim vlastima, što nam znatno olakšava procese.“

Ovaj projekat veoma je značajan i za Vladu Tuzlanskog kantona, koja obećava podršku u narednom periodu s ciljem razvoja domaće privrede.

“Ovo što smo vidjeli je impozantno i Vlada TK će u narednom periodu činiti sve da olakša poslovanje ovih i svih drugih firmi u TK. Njih treba podržavati jer zapošljavaju radnike i smanjuju uvoz u BiH”, izjavio je premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić.

Kompanija Bingo i u narednom periodu će nastaviti s investiranjem na područje Kalesije, što u toj lokalnoj zajednici smatraju izuzetno važnim.

“Sada je u ovom objektu zaposleno 25 osoba i uglavnom je riječ o mladićima iz Kalesije. Izuzetno nam je drago što je kompanija Bingo upravo našu sredinu odabrala za investiranje”, kazao je načelnik Kalesije Sead Džafić.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Vahidin Smajlović istakao je važnost poštivanja standarda i kvalitete u proizvodnim procesima: „Briga o zdravlju potrošača je važna, a ovi proizvodi su zaista dobrog kvaliteta, jer Bingo ima zaokružen proces peradarstva, te se vodi računa o standardima prilikom uzgoja. U prilog tome ide i činjenica da Bingo jaja posjeduju tri certifikata, Halal, HACCP i „Bez GMO proizvedeno“.“

U Bingu su naglasili da se u ovim najsavremenijim objektima koji su nedavno pušteni u rad, životinje tretiraju na najhumaniji način. Puštanje u rad Bingovih pogona za uzgoj pilića, odnosno koka nesilica, od velikog je značaja za peradarstvo u Bosni i Hercegovini.

Previous Mirella Muhić, najmlađa doktorica nauka na Lund univerzitetu i najmlađi vanredni profesor na Umeå univerzitetu
Next Završena sabotaža oko respiratora! Napokon verificirani i pušteni u rad

You might also like

Ekonomija/Biznis

LED rasvjetom iz Bosne i Hercegovine osvijetljena SPENS dvorana u Novom Sadu

Vodeći bosanskohercegovački proizvođač visokokvalitetne LED rasvjete, brend LUMINOS PREMIUM, dobio je još jedno veliko priznanje i potvrdu vrhunskog kvaliteta svojih proizvoda. Naime, nedavno završena prva faza obnove i modernizacije postojeće

Ekonomija/Biznis

FlyBosnia prvi let iz Sarajeva za Rijad najavila za 10. juni

  FlyBosnia, članica Al Shiddi grupacije, objavila je raspored za prvu destinaciju ove aviokompanije. Prvi let će biti realiziran 10. juna iz Sarajeva u Rijad. Novoosnovana i jedina bosanska aviokompanija

Ekonomija/Biznis

Velika Kladuša: Otvoren tržni centar Robot – posao za stotinu radnika

U Velikoj Kladuši je posao dobilo 100 radnika u novom tržnom centru koji je jučer otvorila kompanija Robot. Sa 100 novih radnih mjesta broj zaposlenih u ovoj kompaniji se povećao