Ministrica Turković s delegacijom Kazahstana o mogućnostima pokretanja fabrike u Jajcu

Ministrica Turković s delegacijom Kazahstana o mogućnostima pokretanja fabrike u Jajcu

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković, primila 23. februara 2021. godine, delegaciju Republike Kazahstan, predvođenu ambasadorom Tolezhanom Barlybayevom.

Ministrica Turković je kazala da su bilateralni odnosi dvije države dobri i prijateljski, te da je važno intenzivirati saradnju kroz organizovanje uzajamnih posjeta i potpisivanje ugovora i sporazuma. Naglasila je da je važno poboljšati ekonomsku i kulturnu saradnju, te u narednom periodu organizovati bilateralne konsultacije.

Ambasador Barlybayev je istakao zainteresovanost za proširenje saradnje između dvije zemlje, te podsjetio da je u 2019. godini u Sarajevu otvoren počasni konzulat Republike Kazahstan u Bosni i Hercegovini s ciljem unapređenja odnosa.

Također, podsjetio je i na projekte koji su realizovani u saradnji sa institucijama u Bosni i Hercegovini u oblasti kulture, te govorio o ideji za izgradnju bosansko-kazahstanskog kulturnog centra u našem glavnom gradu.

Zajedno sa ambasadorom, sastanku je prisustvovao i privrednik Nigmatulin Erlan Zayrullaevich, koji ovih dana, zajedno sa svojim saradnicima, boravi u Jajcu, s namjerom da investira u ovaj bosanskohercegovački grad. Zayrullaevich, koji je vlasnik nekoliko fabrika u Kazahstanu i Gruziji, čiji se proizvodi izvoze u 47 država, razmatra mogućnosti kupovine bivše fabrike Elektrobosna u Jajcu, te pokretanje proizvodnje i zapošljavanje nekoliko stotina radnika.

Ministrica Turković je izrazila očekivanje da će pregovori koji se odnose na ovu investiciju biti uspješno završeni, što bi moglo dodatno unaprijediti odnose dvije zemlje, te ojačati bh. ekonomiju, a posebno biti vjetar u leđa daljnjem razvoju Jajca.

Sastanku je prisustvovao i Amel Dizdarević, počasni konzul Kazahstana u Bosni i Hercegovini.

Previous Ibišević i Zukanović družili se s mladim fudbalerima u Vogošći
Next Amel Tuka drugi u Madridu, postavio novi državni dvoranski rekord (Video)

You might also like

Ekonomija/Biznis

U Milanu otvoren 21. Triennale: Veliki uspjeh bosanskih proizvođača namještaja

Dvadeset prva internacionalna izložba 2016 “Triennale di Milano”otvorena je u subotu i trajat će do 12. septembra. Bosnu i Hercegovinu na ovoj velikoj svjetskoj izložbi predstavljaju Projekt Bijenale savremene umjetnosti

Ekonomija/Biznis

Bingo investirao u Semberku: Fabrika spremna za rad punim kapacitetom

Proizvodni pogon Fabrike za preradu sušenog povrća i začina „Semberka“  vraćen je u funkciju nakon više od 3 godine. U četvrtak 1.12.2016. u posjeti  Fabrici  bio je gradonačelnik Bijeljine  gdin

Ekonomija/Biznis

Sarajevo će biti bogatije za najveću Kongresnu dvoranu na Balkanu

  Prateći razvoj i potrebe tržišta, Bosna i Hercegovina i glavni grad Sarajevo uskoro će biti bogatiji za trenutno najveću Kongresnu dvoranu na Balkanu. Sa kapacitetom od preko 5.000 mjesta,