Tužilaštvo: Dobavljač odabran na osnovu SMS poruke. Odbrana – Vlada Njemačke respiratore naručila SMS porukom

Tužilaštvo: Dobavljač odabran na osnovu SMS poruke. Odbrana – Vlada Njemačke respiratore naručila SMS porukom

U Sudu Bosne i Hercegovine jutros je čitanjem optužnice i iznošenjem uvodnih riječi Tužilaštva BiH i odbrana optuženih započelo suđenje federalnom premijeru Fadilu Novaliću, suspendovanom direktoru Federalne uprave civilne zaštite Fahrudinu Solaku, Fikretu Hodžiću, direktoru firme F. H. Srebrena malina, te Jelki Milićević, ministrici finansija FBiH.

Oni su optuženi u predmetu “Respiratori”, a koji se odnosi na nabavku 100 respiratora koje je posredstvom firme Srebrena malina , nabavila Federalna uprava civilne zaštite za potrebe liječenja oboljelih od COVID-19.

Suđenje u ovom predmetu vodi se pred Sudskim vijećem kojim predsjedava sutkinja Džemila Begović, a čine ga još sudije Braco Stupar i Branko Perić.

Sam početak današnjeg ročišta obilježila je rasprava o tome da li će se ili neće javno čitati optužnica.

Odbrane su kazale da za tim nema potrebe, ali je tužilački duo koji čine tužioci Mirza Hukeljić i Džermin Pašić insistirao na tome, te je sutkinja Begović odlučila da optužnica ipak bude pročitana.

Optužnicom, koju je pročitao tužilac Hukeljić, Tužilaštvo BiH federalnom premijeru Fadilu Novaliću stavlja na teret da je kao premijer FBiH, nakon proglašenja stanja prirodne nesreće, znajući da će iz budžeta FBiH biti odobrena sredstva za hitnu nabavku medicinske opreme, osmislio plan s ciljem pribavljanja protivpravne imovinske koristi.

On je, potom, prema tvrdnjama Tužilaštva taj plan ponudio direktoru FUCZ-a Solaku i direktoru “Srebrene maline” Fikretu Hodžiću, na koji su oni, prema navodima iz optužnice, pristali i postali članovi udruženja i učestvovali u realizaciji tog plana, a cilj im je bio da izvuku novac iz budžeta.

Novaliću na teret stavljaju da je iskoristio svoj službeni položaj kako bi se proširila ovlaštenja Solaku, kao načelniku Štaba civilne zaštite, koji je potom, sačinio odluku o izuzeću od Zakona o javnim nabavkama i zaključio ugovor sa Fikretom Hodžićem, direktorom Srebrene maline, koji je potom, preko posrednika iz Crne Gore, Velike Britanije i NR Kine, nabavio respiratore za koje je Tužilaštvo vještačenjem utvrdilo da ne posjeduju ni minimum karakteristika potrebnih za liječenje oboljelih od COVID-19.

Pritom je, prema tvrdnjama Tužilaštva, na osnovu lažnih faktura prikazana lažna vrijednost od 10 i po miliona KM, dok je, kako tvrdi Tužilaštvo, stvarna vrijednost nabavljenih respiratora puno manja, i na taj način su “stekli nezakonitu imovinsku korist u neutvrđenom iznosu, ali ne manjem od 700.000 KM”.

Svaka od radnji svakog od optuženih je rađena uz znanje i saglasnost ostalih, ustvrdili su danas tužioci, te dodali da nijedna nije bila poduzeta a da ranije nije bila osimišljena i dogovorena.

Hukeljić: “Srebrena malina odabrana na osnovu SMS poruke”

Kako je navo Hukeljić, “plan nije bio samo da se sredstva uplate na račun FUCZ-a, već je podrazumijevao i unaprijed ko će izvršiti nabavku”.

– Postupak odabira “Srebrene maline” baziran je samo na osnovu jedne SMS poruke, po uputi lica koje se zove Asim, na osnovu toga se odabire ko će izvršiti nabavku – kazao je Hukeljić.

Tužilac Džermin Pašić naveo je da će sve tvrdnje Tužilaštvo potkrijepiti i subjektivnim i objektivnim dokazima.

Kazao je da su planirana saslušanja službenika i namještenika Vlade FBiH, FUCZ-a, Ministarstva finansija FBiH, uposlenika Srebrene maline…

Time će, kako je naveo, dokazivati udruživanje, odnosno “da ih je prvooptuženi udružio, da je ovaj plan potekao iz Ureda premijera FBiH, te da je premijer krenuo sa pripremama realizacije prije sklapanja ugovora sa Srebrenom malinom”.

Tužilaštvo u optužnici insistira na tome da FUCZ nije mogla nastupati kao ugovorni organ, da Srebrena malina nije bila upisana u registar veleprometnika medicinskih sredstava. Tužilaštvo je također najavilo da će dokazati da je premijer Novalić uticao da se Srebrena malina upiše u registar i dobije saglasnost za hitni uvoz.

Glavna braniteljica iz advokatskog tima premijera Fadila Novalića Vasvija Vidović na početku svog izlaganja je kazala kako ne može da ne iskaže svoje razočarenje da je “ovakav akt uopće prošao kontrolu sudije za prethodni postupak”.

– Ova optužnica ne samo da nije potkrijepljena dokazima, već krivična djela u njoj nisu čak ni opisana. Premijeru se na teret stavlja primanje dara radi trgovine utjecajem, ali se nigdje ne navodi kakvog dara, od koga, kad, šta – kazala je Vidović.

Dodala je da protivpravnu imovinsku korist tužioci tek namjeravaju dokazati.

– Kažu u iznosu koji će biti… Tužilaštvo ovdje ima namjeru provoditi istragu tokom glavnog pretresa. Vjerujem da Sud to neće dozvoliti – kazala je Vidović.

Dodala je i da su tužioci kazali da je ovdje iskorišteno stanje prirodne nesreće.

– Mi tvrdimo da to ne potvrđuje nijedan jedini dokaz. Naprotiv. Tužilaštvo potpuno zanemaruje okolnosti u kojima se iz dana u dan mijenja situacija – kazala je Vidović, te citirala novinske članke koji govore o vanrednim okolnostima i općoj panici koja je u to vrijeme vladala zbog proglašenog stanja pandemije.

– Dokazat ćemo da je svaka radnja premijera bila usmjerena na ublažavanje posljedica pandemije. On se u tom periodu na tri načina borio da nabavi respiratore: prvi je da ga proizvede domaća firma u BiH iz Gradačca, drugi je da domaće firme Prevent, Hifa ili Bingo nabave 100 respiratora i treći je da se nabavi preko Federalne uprave civilne zaštite – navela je Vidović.

– Tužilaštvo tvrdi da se Novalić kao premijer time nije trebao baviti, a mi ćemo dokazati da u tome ne samo da nema ništa nezakonito, već da je to bilo ponašanje uobičajeno u cijelom svijetu – kazala je Vidović, te ponovo citirala napise iz štampe u kojima se govori o nestašici respiratora na svjetskom tržištu, o državama koje su se bukvalno otimale za respiratore, a zabrani izvoza respiratora iz EU u to vrijeme itd., te da su u nabavkama respiratora lično učestvovali predsjednik Meksika, da je Vlada Njemačke respiratore naručila SMS porukom, da su cijene porasle 10 puta, da je Mossad “otimao” respiratore drugih zemalja itd.

Vidović: “Nabavku diktiralo tržište”

– Tužilaštvo tvrdi da je premijer “osmislio kriminalni plan”, te spominje komunikaciju. Naročito komunikacija pokazuje da nema nijednog kontakta premijera sa Hodžićem, tek 29. marta se dešava i to preko lica koje spominje tužilac, Asima – kazala je Vidović, te dodala da su “plan i udruživanje konstrukcija za koju nema ni indicija, a kamoli dokaza”.

Dodala je da su tvrdnje tužilaca da se FUCZ nije mogla pojaviti kao ugovorni organ “pokazuje potpuno nepoznavanje funkcioniranja državnog organa”.

– Mi ćemo dokazati da FUCZ nije povjeren zadatak, već da je to njihovo ovlaštenje dato zakonom. Tužilaštvo potpuno zanemaruje Zakon o zaštiti od prirodnih nesreća. Civilna zaštita nije prometnik nego kupac sredstava – kazala je Vidović.

Dodala je i da odbrana namjerava dokazati da je posao nabavke proveden u skladu sa uputstvom direktora Agencije za javne nabavke Dženanom Salčinom, te da je postupano i u skladu sa evropskom instrukcijom po kojoj naručitelji mogu postupiti na nekoliko načina.

Navela je i kako su postupale druge države, te spomenula da je Hrvatska broj nabavljenih respiratora proglasila tajnom, da je Srbija također suspendovala Zakon o javnim nabavkama i mnoge druge, kao i da su širom svijeta medicinsku opremu nabavljale firme koje to dotad nisu radile, u Finskoj firma koja se bavi brzim kreditima, u SAD-u proizvodnjom lampi…

Kazala je i da će dokazati da je nabavku diktiralo tržište, kao i cijenu, te ponovo citirala naslov iz medija: “Cijene respiratora divljaju”.

Navela je da Tužilaštvo potpuno zanemaruje materijalne dokaze, među kojima je iskaz ambasadora Bosne i Hercegovine u Kini.

– Prvo piše ambasador iz Kine, pa onda premijer šalje pismo namjere – istaknula je Vidović.

Vidović je navela i da odbrana planira dovesti specijalistu za pranje novca iz Njemačke, priznatog stručnjaka i da će njegovo vještačenje dati cjelokupnu finansijsku analizu dokaza.

On će također svjedočiti i o poslovnoj reputaciji proizvođača respiratora, koji je, kako je navela, među četiri najuglednija u Kini.

– Dokazat će mo i da se Tužilaštvo sve vrijeme, koristeći vanjske pomagače iza zavjese miješalo u dalju proceduru s respiratorima, iako ih nije izuzelo. Generisali su histeriju o neupotrebljivosti respiratora provodeći svoj “media plan”. Njihovo saopćenje o neupotrebljivosti je grubo kršenje tužilačke etike – kazala je Vidović, te spomenula da su tek jučer verifikovani i pušteni u rad.

Marsela Bajramović, advokatica Fahrudina Solaka, pridružila se u cijelosti izlaganju Vasvije Vidović, te dodala da je ova optužnica rezultat istrage koja je za cilj imala urušavanje FBiH i to u vrijeme kad je ona građanima bila najpotrebnija.

Kazala je da je ovom istragom nanesena šteta proizvođaču iz Kine koji je već najavio tužbe protiv BiH zbog javnog narušavanja ugleda, a što je, kako je kazala, preneseno u medijima.

Dodala je da za posljedicu ove istrage imamo sadašnju situaciju u kojoj “niko neće da nabavlja vakcine”.

Spomenula je i tematsku sjednicu, na kojoj su učestvovali svi direktori medicinskih ustanova u FBiH, kao i Dženan Salčin koji je tada kazao da se može raditi direktna nabavka, da bi par dana poslije poslao saopćenje, (koje sada Tužilaštvo koristi kao dokaz protiv optuženih,op. a.) ali i izjave federalnog ministra unutrašnjih poslova Aljoše Čampare (koji je na toj sjednici kazao da su životi građana bitniji od zakonskih procedura, op.a.).

Mirna Avdibegović, koja zastupa trećeoptuženog Fikreta Hodžića kazala je da je Hodžićeva odbrana uvidom u spis utvrdila da “Tužilaštvo raspolaže dokazima koji su direktno oslobađajući”.

Radi se, između ostalog, o dokumentima iz kojih se vidi cijena respiratora u vrijeme nabavke, dokumentima o kredibilitetu firme iz Kine, te dokazima iz kojih se vidi da nije vršena uplata novca iz Kine ni u BiH ni bilo gdje u regionu.

Odbacila je navode o pranju novca, kazavši da se radi o novcu iz budžeta, “koji je najčistiji novac”.

– Tužilaštvo Fikretu Hodžiću stavlja na teret raspolaganjem novcem sa računa, ali ne navodi da je tim novcem plaćen PDV za respiratore i to uz saglasnost Tužilaštva i dozvolu Suda BiH – kazala je Avdibegović, te dodala da se ostatak novca od 87.000 KM “od famoznih 100.000” nalazi deponovano u Sudu, jer je nađen u kasi “Srebrene maline”.

Dobojlić: “Sve je pretpostavka”

Adna Dobojlić, koja zastupa firmu “Srebrena malina” ukazala je da Tužilaštvo govori o “svršenim krivičnim djelima” a da je sve u optužnici pretpostavka.

– Nakon čega bi, čime bi, dok bi, što bi im omogućilo…rječica “bi” je pretpostavka šta bi se desilo – kazala je ona.

Dodala je da se optuženima na teret stavlja krivotvorenje, bez da je provedeno vještačenje grafološke struke.

– Tužilaštvo najavljuje da će iznijeti analizu dokaza. Oni žele ustvari da vas kontaminiraju nezakonitim dokazima, jer SMS poruke, viber poruke, emailovi – sve su to nezakonito izuzeti dokazi – kazala je Dobojlić.

Senka Nožica, advokatica Jelke Milićević, koja nije optužena za udruživanje sa trojicom prvooptuženih, već samo za nesavjestan rad u službi, svoje uvodno izlaganje iznijet će na sljedećem ročištu.

Potom će Tužilaštvo predložit mjere zabrane za optužene, zbog čega je danas u sudnici također bilo dosta polemike.

Naime, odbrane su se protivile da se danas o tome raspravlja, što je Sud uvažio, ali je tužilac Pašić bio uporan u nastojanju da skrene priču u tom pravcu, zbog čega ga je sutkinja Begović u par navrata opomenula i natjerala da šuti, zaprijetivši mu da će ga kazniti.

Nastavak suđenja planiran je za 5. mart u 13.30.

Vidović je nakon ročišta novinarima ispred suda kazala kako će BiH imati ozbiljne probleme jer je državni organ proglasio kineske respiratore neupotrebljivim. Također je kazala i da se “stiče jedan utisak neprirodne zainteresiranosti da se smjeni premijer Federacije”.

Mirna Avdibegović je ponovila ono što je iznijela u sudnici, a to je da su ukazali na činjenice koje su uočili uvidom u spis.

– Nakon što smo izvršili uvid u spis, tu su svi oni dokazi koje Tužilaštvo nije stavilo u optužnicu. Mi smo došli do materijala koji je direktno oslobađajući po sve optužene, posebno po Fikreta Hodžića, a koji opravdava samu cijenu respiratora od 42 hiljade dolara u tom periodu – kazala je Avdibegović.

Izvor: Faktor
Previous Amel Tuka drugi u Madridu, postavio novi državni dvoranski rekord (Video)
Next FlyBosnia ovog ljeta leti iz Sarajeva za Tursku i Egipat

You might also like

NAŠI DANI

FlyBosnia povezala Sarajevo sa Londonom

Aviokompanija FlyBosnia povezala je Sarajevo sa Londonom, glavnim gradom Ujedinjenog Kraljevstva, što predstavlja prvu zračnu vezu između glavnih gradova naše zemlje i Ujedinjenog Kraljevstva, nakon 12 godina. London, inače, kao

BH RAZGLEDNICA

Od sinoć pada u većem dijelu Bosne i Hercegovine: Snježna idila na ulicama Sarajeva

  Snijeg od sinoć pada u većem dijelu Bosne i Hercegovine i u mnogim gradovima zabijelio je ulice, parkove, krovove… dok se na planinama stvaraju sve bolji uslovi na početku

NAŠI DANI

Spasioci iz naše zemlje nakon višesedmične pomoći u Sloveniji vratili se u Sarajevo

 Spasioci Kantonalne uprave civilne zaštite Sarajevo sinoć su se vratili iz Republike Slovenije gdeje us pomagali u saniranju posljedica od katastrofalnih poplava.  Kako je istakao direktor Kantonalne uprave civilne zaštite