Milan Tegeltija postaje Dodikov savjetnik, obustavljaju se disciplinski postupci protiv njega

Milan Tegeltija postaje Dodikov savjetnik, obustavljaju se disciplinski postupci protiv njega

Bivši predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Milan Tegeltija od ponedjeljka će biti novi pravni savjetnik predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika, nakon što je danas podnio ostavku na dužnost sudije Osnovnog suda u Banjoj Luci.

Tegeltija je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) potvrdio podnošenje ostavke i novu funkciju u Predsjedništvu.

“Od ponedjeljka počinjem da radim kao savjetnik srpskog člana i predsjedavajućeg [Predsjedništva] BiH Milorada Dodika”, potvrdio je Tegeltija.

“Podnoseći ostavku [u VSTV-u] u mjesecu decembru, naglasio sam da ostajem na raspolaganju RS-u. Pošto imam identične poglede sa predsjednikom Dodikom na to kako treba da izgleda i funkcioniše BiH i poziciju RS-a, shodno Dejtonskom sporazumu, biće mi čast i zadovoljstvo, a i obaveza, da sve svoje znanje i iskustvo stavim na raspolaganje Miloradu Dodiku”, kazao je Tegeltija za BIRN BiH.

Na konferenciji za novinare u Banjoj Luci 10. decembra prošle godine, Tegeltija je rekao da će podnijeti ostavku na sve funkcije u pravosuđu. BIRN BiH je pisao kako je Tegeltija čekao da podnese ostavku kao sudija Osnovnog suda u Banjoj Luci duže od dva mjeseca od najave da će to uraditi.

Tegeltijinu ostavku na mjesto predsjednika Vijeća je tražilo devet od 14 članova ovog tijela prisutnih na sjednici početkom decembra 2020. godine, nakon što je objavljen audiosnimak njegovog razgovora s ranijom članicom VSTV-a Milijanom Buhom o imenovanju njene sestre na pravosudnu funkciju.

U međuvremenu, Ured disciplinskog tužioca (UDT) otvorio je predmet protiv Tegeltije zbog njegovih stavova koje je iznosio na društvenim mrežama. Predmet je otvoren dok je Tegeltija još uvijek obavljao dužnost sudije u Banjoj Luci.

Tegeltija je na Twitteru komentarisao odluke i izjave visokog predstavnika Valentina Inzka o donošenju zakona o zabrani negiranja genocida, druge političke prilike i uvođenje strožije sankcije za klevetu.

Iz Ureda disciplinskog tužioca su danas potvrdili da će Tegeltijinu ostavku razmatrati VSTV na narednoj sjednici, a disciplinski postupak protiv njega će, po propisima, biti obustavljen jer više nije u ingerenciji VSTV-a.

“Kada neko prestane biti sudija ili tužilac, protiv njega se ne može voditi disciplinski postupak, jer više nije u ingerenciji ni UDT-a ni VSTV-a”, kazao je za BIRN BiH Mirza Hadžiomerović, zamjenik glavnog disciplinskog tužioca.

Tegeltija je za člana VSTV-a BiH ispred okružnih sudova, Višeg privrednog suda Banja Luka, osnovnih sudova i okružnih privrednih sudova Republike srpske izabran u junu 2014. godine. Na ovu poziciju ponovo je izabran u junu 2018. godine.

Za predsjednika Osnovnog suda u Banjoj Luci izabran je 2007. godine.

Previous Interpol raspisao potjernicu za čuvarem u logoru “Trnopolje”
Next Bosansko-američka dijaspora obratila se državnom sekretaru Blinkenu - Schmidt nije osoba koja razumije moć i odgovornost OHR-a

You might also like

NAŠI DANI

Vučić mora saopćiti da Kosovo više nije dio Srbije, a RS je samo bosanski entitet

  Pokušaj velikosrbijanske politike da se gubitak Kosova namiri entitetom Republika Srpska (RS) vodi u katastrofu, upozorava u intervjuu za Vijesti.ba profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu i predsjednik

NAŠI DANI

Bratimile se dvije najstarije općine iz Sarajeva i Beograda

  Načelnik Općine Stari Grad Sarajevo Ibrahim Hadžibajrić i predsjednik Gradske opštine Stari grad Beograd Marko Bastać potpisali su danas u Beogradu Sporazum o saradnji dvije najstarije gradske općine. Za

NAŠI DANI

Kanton Sarajevo bilježi stalan rast broja stanovnika; koji kantoni i gradovi imaju više mladih nego starih?

Procjena ukupnog broja stanovnika u Federaciji Bosne i Hercegovine, po kantonima, 2013 – 2020, stanje sredina godine: Kao što je vidljivo samo Kanton Sarajevo bilježi konstantan rast broja stanovnika. Svi