Povodom Dana nezavisnosti u Sarajevu podijeljeni kolači u obliku ljiljana

Povodom Dana nezavisnosti u Sarajevu podijeljeni kolači u obliku ljiljana

Povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, ispred sarajevske Katedrale podijeljene su stotine kolača u obliku ljiljana.

Nihad Aličković, osnivač Pokreta “AntiDayton”, organizatora obilježavanja Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine na ovaj način, izjavio je za AA da posljednjih godina na simboličan način obilježavaju datume važne u historiji Bosne i Hercegovine.

Slika

“Danas smo tu da obilježimo jedan od historijskih datuma naše domovine. Prvi mart, Dan nezavisnosti, definitivno je jedan od najbitnijih i najznačajnijih datuma naše zemlje. Svaki put pokušavamo na poseban način da to uradimo. Ovaj put smo donijeli 300 kolača u obliku ljiljana”, pojasnio je Aličković.

Kolače su podijelili građanima i na taj način svima žele čestitati Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Na današnji dan proglašena je nezavisnost Bosne i Hercegovine nakon što su tu odluku donijeli njeni građani putem referenduma. Tada je većina građana odlučila da se zemlja odvoji se od tadašnje Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ) i postane nezavisna.

Slika

Referendumsko pitanje glasilo je: Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda Bosne i Hercegovine – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?

Referendum je održan 29. februara i 1. marta, a za nezavisnost je glasalo 2.073.568 glasača. Od ukupnog broja onih koji su se odazvali na referendum – 99,7 posto bilo je za nezavisnost, a 0,3 posto protiv. Mjesec dana nakon referenduma uslijedila je agresija na Bosnu i Hercegovinu.

Previous Sapna: Otkriveno spomen-obilježje poginulim pripadnicima Armije RBiH
Next Foča: Obilježen Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

You might also like

BH RAZGLEDNICA

U julu i augustu više od 95.000 posjetilaca na Vrelu Bosne

  Kao i prethodnih godina, područje Vrela Bosne je bilo vrlo posjećeno u julu i augustu. Evidentirano je nešto više od 95.000 posjetilaca s plaćenim ulaznicama. U uvgustu je zabilježena

BH RAZGLEDNICA

U Neretvi otkrivene nove vrste, potvrđen insekt nazvan ‘Baeoura neretvaensis’

Tokom Sedmice nauke, odnosno istraživanja gornjeg toka Neretve, u kojem je 2022. godine učestvovalo preko 50 naučnika, otkriveno je  preko 1300 vrsta. Među njima je osam novih vrsta za nauku,

NAŠI DANI

Na Bjelašnici skijanje i druženje na čistom zraku

U Kantonu Sarajevo, u Federaciji BiH, zbog pogoršane epidemiološke situacije za vikend je na snazi zabrana rada većini poslovnih subjekata, ali je situacija značajno drugačija na obližnjoj planini Bjelašnici. Ulice