Povodom Dana nezavisnosti u Sarajevu podijeljeni kolači u obliku ljiljana

Povodom Dana nezavisnosti u Sarajevu podijeljeni kolači u obliku ljiljana

Povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, ispred sarajevske Katedrale podijeljene su stotine kolača u obliku ljiljana.

Nihad Aličković, osnivač Pokreta “AntiDayton”, organizatora obilježavanja Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine na ovaj način, izjavio je za AA da posljednjih godina na simboličan način obilježavaju datume važne u historiji Bosne i Hercegovine.

Slika

“Danas smo tu da obilježimo jedan od historijskih datuma naše domovine. Prvi mart, Dan nezavisnosti, definitivno je jedan od najbitnijih i najznačajnijih datuma naše zemlje. Svaki put pokušavamo na poseban način da to uradimo. Ovaj put smo donijeli 300 kolača u obliku ljiljana”, pojasnio je Aličković.

Kolače su podijelili građanima i na taj način svima žele čestitati Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Na današnji dan proglašena je nezavisnost Bosne i Hercegovine nakon što su tu odluku donijeli njeni građani putem referenduma. Tada je većina građana odlučila da se zemlja odvoji se od tadašnje Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ) i postane nezavisna.

Slika

Referendumsko pitanje glasilo je: Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda Bosne i Hercegovine – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?

Referendum je održan 29. februara i 1. marta, a za nezavisnost je glasalo 2.073.568 glasača. Od ukupnog broja onih koji su se odazvali na referendum – 99,7 posto bilo je za nezavisnost, a 0,3 posto protiv. Mjesec dana nakon referenduma uslijedila je agresija na Bosnu i Hercegovinu.

Previous Sapna: Otkriveno spomen-obilježje poginulim pripadnicima Armije RBiH
Next Foča: Obilježen Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

You might also like

BH RAZGLEDNICA

National Geographic turistima preporučuje Sarajevo, Zagreb i Budimpeštu – evropske zvijezde u usponu (FOTO)

Poznati National Geographic na svom portalu preporučuje sedmodnevni obilazak tri grada u Evropi koje naziva Evropskim zvijezdama u usponu. Sarajevu i našoj zemlji posvetili su najviše prostara te glavni grad Bosne

TURIZAM

Austrijska novinarka o Bosni i Hercegovini: Predivni krajolici, gostoljubivi ljudi i pristup moru

Novinarka austrijskog lista Kurier svoje putovanje po Bosni i Hercegovini započinje u Sarajevu gdje je stigla busom iz Beča. Navodi kako ju je u posjetu pozvala jedna bečka porodica porijeklom

HISTORIJA

Stari grad Blagaj (VIDEO)

  Dom hercega Stjepana Vukčića Kosače, velikog vojvode bosanske države iz 15. vijeka. Video City TV: Blagaj: Rodno mjesto posljednje bosanske kraljice Blagaj: Rodno mjesto posljednje bosanske kraljice.Legenda o Herceg Stjepan