Al Jazeera Balkans predstavlja projekat “Sarajevo pod opsadom”

Tokom opsade Sarajeva poginulo je 11.541 ljudi.

Povodom obilježavanja 20. godišnjice potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma medijska kuće Al Jazeera Balkans sa sjedištem u Sarajevu predstavlja projekat “Sarajevo pod opsadom”.

Riječ je o interaktivnoj web-platformi dostupnoj na bosanskom, srpskom, hrvatskom, engleskom, turskom i arapskom jeziku, a sastoji se od dokumentarnih filmova, fotogalerije, interaktivnih prikaza, mapa, videomaterijala, nagrađenih priča i ključnih informacija o slijedu događaja najduže vojne opsade jednog glavnog grada u modernoj historiji.

“Sarajevo pod opsadom” nudi i virtualni obilazak Tunela života i Historijskog muzeja u Sarajevu sa panoramskim (360°) snimcima lokacija, kao i jednostavno dijeljenje sadržaja na socijalnim mrežama.

Također, u okviru projekta predstavljene su infografike najbitnijih datuma opsade, lokacije najvećih masakra te mape s detaljnim informacijama o vojnim pozicijama sa kojih je Sarajevo granatirano i sa kojih su na građane pucali snajperisti, ali i priča o Olimpijskom i Muzeju djece Sarajeva.

Projekat obuhvata i priče o kulturi i kulturnim događajima u gradu pod opsadom, kao i nikad objavljena priča o Sarajevu pisca Abdulaha Sidrana, navode iz Al Jazeere Balkans.

Petog aprila 1992. godine počela je najduža vojna opsada jednog glavnog grada u modernoj historiji. Borbe su utihnule 14. decembra 1995. kada je u Parizu potpisan Dejtonski mirovni sporazum, a opsada Sarajeva je okončana 29. februara 1996. godine.

http://opsadasarajeva.com/

(AA/mb)

 

Previous BOSNA PONOSNA -Rejhan Demirdžić (Video)
Next Janja Beč Nojman: Negiranje genocida ne mijenja činjenice

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Za genocid izrečeno 568 godina zatvora

Haški tribunal je pravosnažno osudio 30 optuženika za genocid u Srebrenici i druge zločine u Podrinju. Za najveći zločin počinjen na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata – genocid –

KULTURA I UMJETNOST

Brusa Bezistan, Baščaršija

Ovaj monumentalni objekat izgradio je 1551. Rustem-paša Veliki vezir Sulejmana Veličanstvenog. Objekat je služio za prodaju svile koju je sam osnivač proizvodio u Bursi. Brusa bezistan ima pravokutnu osnovu (29,5

NASLIJEĐE

Ćamil Metiljević: Zvuk saza je čaroban, kada ga čujem moja duša se nahrani

  Saz, riječ je perzijskog porijekla koja znači trska, tačnije šum trske. Kao žičani instrument koji pripada grupi tambura, saz uz sevdalinku čini dio jedinstvene muzičke bosanske tradicije. Ćamil Metiljević