Zagreb ispratio preminulog gradonačelnika Bandića – Bosanac koji je dvije decenije bio na čelu glavnog grada RH

Zagreb ispratio preminulog gradonačelnika Bandića – Bosanac koji je dvije decenije bio na čelu glavnog grada RH

Brojni građani Zagreba, visoki politički i vjerski dužnosnici te gradonačelnici iz susjednih zemalja ispratili su na posljednje počivalište zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića koji je naglo preminuo pred kraj šestog mandata, javljaju agencije.

Zamjenica Jelena Pavić Vukičević kazala je kako je Bandić “živio za svoj grad i izgorio na njegovim ulicama”.

“Nije hodio malen ispod zvijezda, dao je sebe za nas. Velikani poput Milana rijetki su u politici”, rekla je Pavičić Vukičević.

Milan Bandić, najdugovječniji gradonačelnik Zagreba, na dužnosti gradonačelnika proveo je preko 20 godina.

Bandić, rođen 22. novembra 1955. u Grudama, preminuo je u nedjelju, 28. februara, tokom obnašanja šestog mandata gradonačelnika Zagreba.

-Bio je počasni građanin Srebrenice i Kiseljaka te u dobrim odnosima i s gradonačelnikom bosanske prijestolnice, koji se sljedećim riječima oprostio o Bandića:

  • Dugogodišnji gradonačelnik prijateljskog Zagreba, cijenjeni Milan Bandić, sahranjen je danas na gradskom groblju Mirogoj. Ujedinjeni u bolu, posljednji pozdrav uputili smo kolegi koji je hrvatskoj prijestolnici značio mnogo. Niz godina provedenih na njenom čelu, doprinio je stalnom razvijanju i evropskoj prepoznatljivosti. Bio je čovjek iz naroda koji je povezivao ljude i gradove i koga su u svim zemljama regiona poštovali i rado dočekivali. Dokaz tome je da su na ispraćaju u Zagrebu i gradonačelnici Beograda Zoran Radojičić, Ljubljane Zoran Janković, Skopja Petre Shilegov i Splita, Andro Krstulović Opara. Bandić je često znao reći da se u Sarajevu osjeća kao kod kuće. Slobodan sam reći da sam se isto osjećao kad god je bio moj domaćin u Zagrebu. Njegova energija i empatija nikog nisu ostavljali ravnodušnim.

Uzajamno poštovanje naših metropola, preduslov je stabilnosti susjednih i suverenih država, naroda i nas lično.Glavni grad BiH još jednom poručuje Zagrepčanima i cijeloj Hrvatskoj da ne zaboravljano svoje prijatelje. Mi jesmo i uvijek ćemo biti upućeni jedni na druge – napisao je Abdulah Skaka, gradonačelnik Sarajeva.

Previous Za modernizaciju Oružanih snaga Bosne i Hercegovine - 45 miliona maraka
Next Biznismen iz Turske u Bosni pokrenuo posao tokom pandemije: Nije bio lockdown tako smo došli na ideju da tu otvorimo kompaniju

You might also like

NAŠI DANI

Švedska, Finska i Bosna skupa u NATO?

Komentar Erola Avdovića, poznatog novinara i reportera iz New Yorka na temu prijema Bosne i Hercegovine u NATO… -Ako nije naivno iako ništa nije naivno kada se bori za opstanak,

NAŠI DANI

Usvojeno povećanje plaća vojnicima, policijskim i državnim službenicima

Na jučerašnjoj sjednici Zastupničkog doma PS BiH na prijedlog zastupnika kluba HDZ BiH-HNS usvojene su izmjene zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH kojima se predviđa povećanje plaća za

NAŠI DANI

Krivična prijava protiv odgovornih radi obnove ploče u čast presuđenom ratnom zločincu

Haris Zahiragić, zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo: -Upravo sam Tužilaštvu Bosne i Hercegovine podnio krivičnu prijavu protiv gradonačelnika Istočnog Sarajeva Ljubiše Ćosića i protiv odgovornih osoba u Boračkoj organizaciji Istočno