Jusuf Mašić (17) uživa u uzgoju peradi

Jusuf Mašić (17) uživa u uzgoju peradi

Jusuf Mašić iz Novog Goražda je već odavno zasukao rukave i počeo raditi.

Vrijedni mladić živi izvan stereotipa kojima su okupirani njegovi vršnjaci. Ne zanimaju ga mobiteli, kompjuteri i video igrice, već uživa u brizi o svom malom životinjskom carstvu u kojem se potrudio da svaki član ima svoje ime.

Iako se bavi proizvodnjom gotovo svih poljoprivrednih kultura, ljubav prema životinjama i plodovi koje donose njegovi ljubimci kaže čine ga najsretnijim.

Naglašava da ljubav gaji prema svim životinjama, ali jednu vrstu ipak izdvaja i njima kaže posvećuje posebnu pažnju.

– Najviše volim peradi i zbog toga sam se nekako opredijelio za to. Čitam o tome i učim svakodnevno, radim i bavim se prodajom. Uzgajam sada koke i patke, imao sam i morke i guske, ali su mi prošle i ove godine psi lutalice uništili mnogo koka i drugih peradi. Prošlog ljeta sam ih imao oko 70, a sad oko 30. Razmišljam i o prepelicama i guskama jer imam jednog prijatelja koji bi te guske otkupljivao pred zimu – priča Mašić. 

Dodaje da svoje životinjsko carstvo planira proširiti kada obezbijedi uslove za boravak životinja.

-Sada imam i dvije ovce do čega je došlo spletom okolnosti. Komšiji Dževadu su nedavno stradale ovce i kada ih je zahvaljujući dobrim ljudima počeo dobijati ja sam mu pomagao oko svega toga i on je rekao da će mi pokloniti jednu. Drugu sam ja kupio i sada skupljam novac da napravim malo veći stajski objekat. Prošle godine sam aplicirao za taj objekat ali nažalost nisam prošao – ističe Mašić.

Od prodate robe i ušteđevine koju je dobijao kao dječak nedavno je kupio i motor “Tomos”, kojeg je adekvatno nadogradio da s njim može razvoziti robu do svojih kupaca.

– Imam motor i prikolicu i stavim kokoške, jaja i vozim na pijacu. Tako i kada krenem u školu, u autobus stavim kornete jaja i ponesem kupcima koji su naručili. Sve što imam napravio sam isključivo od skromne zarade prodajom proizvoda i nastavit ću da se trudim i radim – poručuje vrijedni mladić.

(Fena/Federalna/MiruhBosne)

Previous Priprema se film "U Zvorniku ja sam ostavio svoje srce"
Next Optuženi za ubistvo Bošnjaka sela Jusići konačno pred licem pravde

You might also like

ŽIVOT

Mislio je ostati kratko u Srebrenici, sada ne misli ići iz nje

Irvin Mujičić se nakon odrastanja u Italiji vratio u rodnu Srebrenicu 2014. godine. Mislio je ostati kratko, kako kaže, možda godinu dana. Međutim, ovaj zaljubljenik u prirodu je ostao duže

ŽIVOT

Kamenica kod Teslića – danas više stanovnika negoli prije rata

Više od dva desetljeća nakon rata u Bosni i Hercegovini, mnoga su mjesta pusta. Kuće su nerijetko obnovljene, ali nedostaje onog najvažnijeg, ljudi. Međutim, to nije slučaj sa selom Kamenica

ŽIVOT

FIĆO I NATAŠA

Život je složen, kaže Sarajka Nataša Zimonjić – Čengić, koja je preživjela brojne tragedije. U ljeto 1992. godine Nataša je izgubila sina Gorana, kojeg je ubio Veselin Vlahović – Batko