Povodom 8. marta: Potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović posjetila majke Srebrenice

Povodom 8. marta: Potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović posjetila majke Srebrenice

Potpredsjednica bosanskohercegovačkog entiteta Federacije Bosne i Hercegovine Melika Mahmutbegović, povodom 8. marta – Međunarodnog dana žena, danas boravi u Srebrenici.

U okviru posjete, sastala se sa majkama Srebrenice i uručila im simbolične poklone, a nekoliko njih je posjetila i u njihovim domovima.

“Na ovaj dan, za 8. mart, ja sam procijenila da trebam da budem ovdje sa majkama Srebrenice. Odlučila sam da posjetim one majke koje žive ovdje. Epidemiološka situacija i korona je nažalost dirigirala naše aktivnosti, i nismo mogli napraviti zajedničko okupljanje, nego smo se opredijelili da ih posjetimo u njihovim kućama”, istakla je potpredsjednica Mahmutbegović, koja posjetom želi da poruči da “majke u Srebrenici nisu same”.

“Želim da poručim da majke u Srebrenici nisu same, da ne mislimo na njih samo u julu, nego da one zavređuju našu pažnju svaki dan, a ne samo jedan dan”, poručila je Mahmutbegović.

Jedna od majki koju je Mahmutbegović posjetila je Makbula Divović, koja živi sama u Potočarima kraj Srebrenice.

“Znači mi puno posjeta. Mnogo toga smo izgubili i kad neko otvori vrata i dođe, meni je čast ugostiti nekog”, rekla je majka Makbula.

Mahmutbegović će u okviru posjete posjetiti Memorijalni centar Srebrenica – Potočari i odati počast žrtvama genocida, a obići će i majku Salihu Osmanović koja živi u mjestu Dobrak na samoj granici sa Srbijom.

“Mnogo je boli u Srebrenici. Prilika je da odemo do Salihe, da je poselamimo, posjetimo i kažemo da mislimo na nju”, rekla je Mahmutbegović.

Potpredsjednica Mahmutbegović je posjetila i MFS-EMMAUS-ov Internatski smještaj u Potočarima i razgovarala sa predstavnicima centra.

“Koristim priliku da zahvalim potpredsjednici Mahmutbegović na posjeti. Ovo nije prva posjeta gđe. Mahmutbegović nama i našem udruženju, našim korisnicima, među kojima su i majke Srebrenice. Ovo je dokaz našeg rada, ali i stava potpredsjednice Mahmutbegović prema onome što mi radimo. Ovo je posjeta podrške nama, a evo i poruka majčinstva, te poruka i onima koji su mogli danas biti ovdje, a nisu”, izjavio je Elmedin Škrebo, pomoćnik direktora MFS Emmaus.

U svijetu se danas obilježava Međunarodni dan žena – 8. mart.

Priča o majci Fatimi – u Potočarima su joj ukopana tri sina, žrtve genocida u Srebrenici

Od genocida nad Bošnjacima u Srebrenici prošlo je više od 25 godina, ali bol kod preživjelih žrtava genocida ne prolazi. Fatima Mehmedović iz Konjević-Polja je u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari ukopala tri sina koji su ubijeni u genocidu u julu 1995. godine.

Do početka rata porodica Mehmedović je živjela u mjestu Slana (Konjević-Polje). Fatima je sa suprugom Ragibom rodila osmero djece, četiri sina i četiri kćerke. Kada je Konjević-Polje u ratu palo pod kontrolu srpske vojske, Fatima i njena tri sina su sa svojim porodicama spas našli u Srebrenici.

”Svi smo bili gore, dvije godine u Srebrenici. Pad Srebrenice, i odoše. Nikad se više ne vidjesmo”, pričala je kroz suze Fatima i prisjećala se pada Srebrenice i rastanka sa sinovima Mirsadom, Fehimom i Šemsom.

”Rastali smo se na Soločuši, kad smo pobjegli od pijace, robne, od grada, gdje mi je sin najstariji Mirsad stanovao. Došli smo tu i pobjegli u podrum. Oni su više nas došli i pucaju po asfaltu, iznad same kuće. Nama kažu bježite dole (u Potočare op.a.). Moj sin se obukao, da bježe, da idu… Samo sam ga vidjela preko rijeke. Ode gore u šumu. I više nikad”, kazala je majka Fatima.

Braća Mirsad (1966.), Fehim (1968.) i Šemso (1970.) kao dječaci i mladići bili su nerazdvojni.

”Vrijeme su uglavnom provodili kod kuće. Malo preko ljeta, i dok su u školu išli nisu bili kući. Kad su završili, ono odu malo tamo u Srbiju i negdje. Grupovođa naš sa sela pokupi ih i išli da malo zarade. Ostalo sve kod kuće su bili, svi”, pričala je Fatima.

Trojica braće su u julu 1995. godine otišla na put sa kojeg nikada nisu došli na slobodnu teritoriju. Identifikovani su i ukopani jedan do drugog u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari.

”Našli su ih, ali u onoga najstarijeg nije bilo sve, pa su poslije do godinu dana dokopavali. U dvojice je bilo sve (kompletno tijelo op.a.)”, govorila je drhtavim glasom Fatima.

Majka Fatima kaže da je teško podnijela ukop sinova, ali i da je svaki odlazak u mezarje i obilazak nišana bolan i težak.

”Uh, kako, kako… Kad god odem. Kod kuće je malo drugačije. Kući kad se vraćam… Nemoguće. Nije onaj insan koji je od kuće otišao”, tužno je pričala i jecala Fatima.

Sva trojica Fatiminih sinova bila su oženjena, i kako kaže, to joj je radost, da su iza njih ostala djeca.

”U Šemse i Mirsada po seka, a u onoga braco bio i rođena seka u Srebrenici, u Fehima”, rekla je Fatima.

Obraduje se, kaže, kada joj dođu unuci, i dodaje da joj je drago da su odrasli, da mogu sami o sebi brinuti.

”Unučad su sposobna da brinu o sebi. Neka ih, neka žive gdje su god. Neka budu zdravi i živi”, istakla je Fatima.

Majka Fatima se nakon rata sa suprugom Ragibom vratila u Konjević-Polje gdje i danas živi. Nažalost, suprug Ragib je umro 2007. godine, a Fatimi danas koja je u poznim godinama (76) pomaže kćerka koja živi u blizini. Ostale kćerke i najmlađi sin Sead, iako žive daleko, širom svijeta, često dolaze i brinu o majci.

Izvor: AA

Previous Majka Mustafe Hajrulahovića: Za njega je Bosna bila sve, Bosna mu je bila mati
Next Ministrica vanjskih poslova razgovarala sa glavnim medicinskim savjetnikom predsjednika SAD-a

You might also like

ŽIVOT

Bračni par Kadrić zakoračio u 70. godišnjicu braka (Video)

Priča o Asimu i Šemsi Kadrić iz povratničkog sela Klis između Olova i Han Pijeska, predstavlja pozitivan, orginalan i rijetko upečatljiv primjer dugovječnog ljubavnog sklada, tako nam potrebnog u vremenu

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Bacanjem ruža niz liticu obilježena 26. godišnjica zločina na Korićanskim stijenama

  Dvije stotine ruža bačeno je s litice na lokalitetu Korićanskih stijena na Vlašiću, gdje je 21. augusta 1992. godine strijeljano najmanje 200 bošnjačkih i hrvatskih muškaraca, javlja Anadolu Agency

NAŠI DANI

Gradonačelnik Sarajeva posjetio lokaciju predviđenu za izgradnju nacionalnog stadiona

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka i načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić zajedno sa Samirom Avdićem, kantonalnim ministrom kulture i sporta i Adnanom Džemidžićem, generalnim sekretarom NS BiH, obišli su lokalitet u Rajlovcu na kojem bi se trebao