Sandžak: Uskoro bosanski konzulat u Novom Pazaru

Sandžak: Uskoro bosanski konzulat u Novom Pazaru

U povodu davanja saglasnosti Vlade Srbije za otvaranje Generalnog kozulata Bosne i Hercegovine sa sjedištem u Novom Pazaru, bosanskohercegovačka ambasadorica u Beogradu Aida Smajić boravila je jučer (8.3.) u prvoj službenoj posjeti tom gradu gdje se susrela sa predstavnicima Gradske uprave Novog Pazara i Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV).

Ambasadorica Smajić je nakon susreta sa gradonačelnikom Novog Pazara Nihatom Biševcem i predsjednicom BNV-a Jasminom Curić izjavila da vjeruje da će otvaranje Generalnog konzulata Bosne i Hercegovine unaprijediti bilateralne odnose Bosne i Hercegovine i Srbije i doprinijeti da se Bošnjaci iz opština sa prostora Sandžaka i Bosne i Hercegovine više povežu.

“Da gaje zajedničke odnose u smislu zajedničkih interesa, ostvarivanja njihovih prava te zastupljenosti ovdje u Srbiji, a naravno, i veza sa Bosnom i Hercegovinom”, kazala je ambasadorica Bosne i Hercegovine u Srbiji.

Ocijenila je da je odluka o otvaranaju konzulata “dobra politička odluka od strane Srbije” i da za unapređenje dobrih odnosa između dvije države uvijek ima prostora.

“Nakon godinu i po dana kako je podnesen zahtjev za saglasnost, dobili smo tu saglasnost. Generalni konzulat će biti prilika da se odnosi između dvije susjedne zemlje unapređuju, a naravno, i da se Bošnjaci ovdje poveži sa Bošnjacim u Bosni i Hercegovini”, kazala je Smajić izrazivši očekivanja da će konzulat početi sa radom do kraja ove godine.

Predsjednica BNV-a Jasmina Curić je ocijenila je da je otvaranje konzulata Bosne i Hercegovine u Novom Pazaru dobar početak poštovanja reciprociteta i dobrih odnosa između dvije zemlje.

Ona je poručila da će predstavničko tijelo Bošnjaka u Srbiji biti logistika budućem konzulatu.

“Nadamo se da će otvaranje konzulata Bosne i Hercegovine u Novom Pazaru olakšati život građanima Sandžaka i građanima Bosne i Hercegovine iz razloga što mnogi Bošnjaci iz Sandžaka imaju porodične, prijateljske, poslovne i svake druge veze sa Bošnjacima Bosne i Hercegovine. Nadamo se da će otvaranje konzulata učvrstiti postojeću saradnju i otvoriti nove mogućnosti saradnje između građana Sandžaka i Bosne i Hercegovine”, istakla je Curić, zahvalivši ambasadorici Smajić na, kako je kazala, istrajnom i upornom radu na otvaranju konzulata.

Tokom susreta sa gradonačelnikom Novog Pazara Nihadom Biševcem, ambasadorica Smajić je, kako je navela, razgovarala o tome šta Novi Pazar ubuduće treba da radi sa konzulatom i Bosnom i Hercegovinom.

Biševac je rekao da će buduće konzularno predstavništvo Bosne i Hercegovine u Novom Pazaru doprinijeti razvoju saradnje u svim oblastima i pomoći građanima u administratvno-poslovnim obavezama.

“Znamo da su historijske veze između Bosne i Sandžaka i iz istog razloga će biti otvoren konzulat. Između Bošnjaka Sandžaka i Bosne i Hercegovine sigurno će doprinijeti da budu povezani, kako na kulturnom, privrednom planu i u svim ostalim oblastima”, rekao je Biševac izrazivši takođe uvjerenje da će konzulat doprinijeti poboljšanju odnosa između Srbije i Bosne i Hercegovine.

Otvaranje Generalnog konzulata Bosne i Hercegovine u Novom Pazaru inicirano je 11. maja 2019. godine, kada je član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović posjetio Bošnjačko nacionalno vijeće i Sandžak i prisustvovao obilježavanju 11. maja – Dana bošnjačke nacionalne zastave.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je 19. juna 2019. godine donijelo odluku o pokretanju postupka za otvaranje generalnih konzulata BiH u Novom Pazaru i u Rijeci i prema toj odluci Generalni konzulat Bosne i Hercegovine u Srbiji, sa generalnim konzulom na čelu, biće sa sjedištem u Novom Pazaru i konzularnim područjem koje obuhvata teritoriju opština Novi Pazar, Sjenica, Tutin, Prijepolje, Nova Varoš i Priboj.

Dogovor između dvije zemlje o otvaranju bosanskog konzulata u Novom Pazaru postignut je u junu 2020. godine.

Srbija ima konzulate u Mostaru, Banjaluci i Drvaru.

Vlada Srbije dala je 25. februara ove godine saglasnost za otvaranje Generalnog konzulata Bosne i Hercegovine u Republici Srbiji, sa sjedištem u Novom Pazaru.

Skoro otvaranje konzulata u Novom Pazaru najavila je i Republika Turska, javlja AA.

Previous Pripadnici OS Bosne i Hercegovine na međunarodnoj vježbi u Njemačkoj
Next Još jedan uspjeh filma Kuda ideš Aida? - nominovan u dvije kategorije Britanske filmske akademije

You might also like

NAŠI DANI

Po 500 KM za 48 porodica koje su u ovoj godini dobile blizance, treće, četvrto i svako naredno dijete

U Općini Novi Grad upriličen je prijem i uručenje rješenja za dodjelu simbolične pomoći od po 500 KM za 48 porodica koje su u ovoj godini dobile blizance, treće, četvrto

NAŠI DANI

Najbolja obavještajna služba na Balkanu trn u oku! Tema beogradskog sastanka bila i OSA

Aleksandar Vučić, Milorad Dodik i Dragan Čović su u ponedjeljak u Beogradu, kako tvrde, razgovarali o evropskim integracijama regije i njenom ekonomskom oporavku. S druge strane, Faktor od dobro obaviještenih

NAŠI DANI

BH Telecom donirao 555 hiljada KM obrazovnim ustanovama u Bosni i Hercegovini

Kompanija BH Telecom je ove godine uručila donacije u ukupnom iznosu od 2 miliona KM, od čega je milion KM u prvim danima pandemije doniran kantonalnim i općim bolnicama u