Generalni sekretar UN-a osudio bogate zemlje zbog nacionalizma i gomilanja vakcina

Generalni sekretar UN-a osudio bogate zemlje zbog nacionalizma i gomilanja vakcina

Glavni sekretar UN-a Antonio Guterres osudio je bogate zemlje zbog “nacionalizma i gomilanja vakcina” u petak, godinu dana nakon proglašenja pandemije koronavirusa.

Guterres je rekao da se svijet u 2020. suočio s “cunamijem patnje” i da je, iako je vakcinacija svjetlo na kraju tunela, duboko zabrinut zbog nejednake raspodjele.

“Vidimo puno primjera nacionalizma vakcina i gomilanja zaliha u bogatim zemljama, kao i nastavak sklapanja dogovora s proizvođačima koji podrivaju pristup svima”, priopćio je šef UN-a.

“Globalna kampanja vakcinisanja je najveći moralni test današnjice”, istaknuo je.

Guterres upozorava da neke siromašne zemlje još nisu dobile nijednu dozu, a bogate su na putu da osiguraju vakcine za sve svoje stanovnike.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila je pandemiju 11. marta 2020.

Šef WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus također je izrazio zabrinutost zbog nejednakosti u raspodjeli vakcina i više je puta upozorio da će, ako se virus bude slobodno širio u nekim dijelovima svijeta, mutacije i varijante postati prijetnja cijeloj planeti.

Program za poštenu podjelu cjepiva Covax trebao bi osigurati oko dvije milijarde doza nerazvijenim zemljama do kraja 2021.

Dosad je kroz taj program dostavljeno 14,7 milijuna doza u 22 zemlje, prenose agencije.

Hoće li Kovid pasoši postati najpoželjniji dokument? – videoprilog FTV.

https://www.facebook.com/federalna/videos/3732744253479131/

Previous Ugarska diplomacija i pitanje bosanske krune
Next Naša mlada plivačica Lana Pudar ispunila A-olimpijsku normu

You might also like

NAŠI DANI

U Trebinju i Nevesinju stambeno zbrinuto 14 povratničkih porodica

Kroz realizaciju Saudijskog fonda za razvoj, kojeg implementira Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, u Trebinju i Nevesinju ključeve stambenih jedinica dobilo je 14 povratničkih porodica. Kako je saopšteno iz

NAŠI DANI

Mediji na njemačkom o Bosni i Hercegovini: Privreda puno zdravija od politike. Ljetna bajka sa arapskim turistima

-U BiH godišnje povećanje bruto društvenog proizvoda za 3 posto. U zemljama članicama EU je ta brojka manja od dva posto, a u susjednim zemljama Hrvatskoj i Srbiji u najboljem

NAŠI DANI

Mostar: Obilježena 25. godišnjica zločina na Uborku i u Sutini

Na lokalitetima Uborak, Sutina i Zalik u Mostaru u utorak je obilježena 24. godišnjica od zločina koji su počinili pripadnici JNA i srpskih vojnih i paravojnih formacija nad 114 civila