Bila jednom Njemačka, a onda je došla korona

Bila jednom Njemačka, a onda je došla korona

Prije godinu dana je Njemačka bila uzor u borbi protiv korone. Blaže mjere, opremljene bolnice, mali broj zaraženih. A danas? Dopisnici DW iz cijelog svijeta prenose kako je Njemačka postala predmet sprdnje i sažaljenja.

Naslovna strana britanskog Telegrafa je glasila: „Kako je Njemačka uradila sve kako treba, dok je Britanija griješila?“ Novozelandski Herald je Njemačku svrstao u dobitnike pandemije, proglašavajući je svjetskim primjerom. Angelu Merkel su vidjeli kao vodeću figuru koja „ljudima može da učini situaciju razumljivom”.

Svi ovi hvalospijevi su nastali prije otprilike godinu dana. A zvuče kao da su iz nekog davnog vremena.

Borba protiv korone – da li je to još Njemačka?

Da je neko u ljeto 2020. ponudio opkladu ko će da bude najbolji u savladavanju drugog i eventualno trećeg talasa korone, mnogi bi sve pare stavili na Njemačku. Naravno, „Made in Germany”, svjetski šampioni organizacije, sa naučnicima koji će brzinom vjetra razviti vakcinu. Ko god bi se tako opkladio, danas bi bio švorc.

U očima svijeta Njemačka je bila štreber koji se pretvorio u zabušanta, možda i ponavljača. Maske? Nedovoljno. Vakcine? Škrto. Testovi? Prekasno. U svjedočanstvu može da piše: Stalno se trudi, ali grčevito se drži pravila i nije dovoljno kreativna.

„Da li je to još uvijek Njemačka?”, pitaju se sada i mnogi Nijemci. A u ponekoj zemlji se ne može skriti zluradost zbog nekadašnjeg odlikaša koji se stalno hvalio svojim ocjenama.

Velika Britanija: Njemačka gubi kovid-krunu

Najviše podsmijeha Njemačkoj zbog sporog početka vakcinacije dolazi iz Velike Britanije, gdje se vlada hvali da je vakcinisala već trećinu stanovnika. Dejli mejl prenosi naslov njemačkog bulevarskog lista Bild: „Njemačka je vakcinacioni puž“.

„Njemačka gubi kovid-krunu”, piše Fajnenšal tajms: „Njemačka je poznata po prednosti u tehnici, po inženjerskoj vještini i opštoj kompetentnosti. Nije čudno što vakcinacija sada postaje nacionalna sramota.“

A Londonski Tajms podsjeća na komentar u berlinskom Bildu: „Dragi Britanci, zavidimo vam”. List San podrugljivo odgovara: „Mi vama ne zavidimo”. U Gardijanu se jedan kolumnista zapitao: „Zar sva ta tehnika ne bi trebalo da donese prednost?”

Španija: Kraj njemačke nadmoći

Madridski list El Pais donosi na naslovnoj strani: „Serija grešaka njemačke vlade izbrisala je svaku predstavu o njemačkoj kompetentnosti i nadmoći”. I Španiju je korona teško pogodila, u zemlji je umrlo preko 71.000 ljudi. To je skoro jednak broj kao i u Njemačkoj, sa 36 miliona stanovnika manje.

Sve do iberijskog poluostrva se osjeća ono što smatraju i mnogi Nijemci – nekada dalekovida politika njemačke vlade u prvom talasu korone donijela joj je veliki kredit povjerenja i popularnosti, ali ta vlada danas naprosto ne radi prave stvari. El pais naposljetku konstatuje: „Njemačka na kraju krajeva nije tako posebna. Samo je veća udaljenost između njenog samopoimanja i stvarnosti.“

SAD: Divljenje je postalo sažaljenje

U zemlji u kojoj se vakciniše na stadionima, u samoposlugama pa čak i u crkvama, u kojoj se dnevno utroši i po tri miliona doza, i u kojoj je, recimo kao u Nju Džerziju, dovoljno da imate dijagnozu „pušač“ pa da odmah dobijete vakcinu – mnogi Amerikanci osjećaju prema Njemačkoj nešto što je gore od podsmijeha: sažaljenje.

Donald Tramp nije štedio u vrijeme pandemije. Njega mnogi u Sjedinjenim Državama smatraju odgovornim za više od pola miliona mrtvih, a prema nekim anketama Nijemci su se više plašili Trampa nego korone. Ipak, bivši predsjednik je naručio veliku količinu vakcina od Moderne i Bajontek-Fajzera mnogo prije nego što je bilo jasno da su djelotvorne.

Odavno je prošlo vrijeme kada su se u Sjedinjenim Državama divili „njemačkom odgovoru na kovid”. Ali tada su u Americi oboljeli masovno umirali, dok je u Njemačkoj broj umrlih bio nizak, a Nijemci su prilično opušteno proveli ljeto.

Ove godine će na ljetovanje vjerovatno Amerikanci, a ne Nijemci. Predsjednik Džozef Bajden je najavio ambiciozni cilj da do kraja maja svim odraslim građanima ponudi cijepljenje.

Rusija: Neuspjeh Zapada

I Rusija vakciniše iz sve snage, u međuvremenu Sputnjik V može svako da dobije, nezavisno od starosne dobi i profesije. Vakciniše se u klinikama, u tržnim centrima, a u Moskvi čak i u operi. Zdravstvene institucije su pokrenule masovno cijepljenje još u decembru, proglasivši na osnovu toga pobjedu nad pandemijom.

Svađa oko vakcinisanja u Evropskoj uniji u ruskim medijima se često tematizuje kao neuspjeh Zapada u borbi protiv korone. Rusija raspolaže dovoljnom količinom sopstvene vakcine, nazvane po sovjetskom satelitu. To bi trebalo da podsjeti na ruske uspjehe u svemiru, na koje se nadovezuju sadašnji uspjesi u borbi protiv korone.

A Njemačka? Mnogi Rusi odnedavno znaju ime Jensa Špana, njemačkog ministra zdravlja, koji je u Njemačkoj izložen žestokoj kritici. O tome javljaju čak i večernje televizijske vijesti u Rusiji.

Izrael: Odlazak po vakcinu

Dok je u Izraelu obaveza nošenja maske uvedena brzo i na svim mjestima, u Njemačkoj je dugo važila samo na određenim mestima. Izrael je drugo „zaključavanje” uveo još u septembru, prije Njemačke. Izrael je već vakcinisao više od polovine stanovništva sa najmanje jednom dozom Bajontek-Fajzera. Taj nivo će Njemačka dostići tek u julu ili avgustu.

Od februara u Izraelu postoji „zeleni pasoš“ za osobe koje su vakcinisane ili su preboljele zarazu. On omogućava ljudima da posjećuju teretane, sportske i kulturne priredbe. Ako ljude pitate za Njemačku, uzvraćaju vam začuđenim pogledom zbog njemačke sporosti u vakcinisanju.

Aerodrom Ben Gurion u Tel Avivu ponovo je otvoren, pa mnogi građani Izraela koji žive u Njemačkoj razmišljaju da krajem marta posjete Izrael tokom jevrejskog praznika pashe i da iskoriste priliku da se vakcinišu. Uglavnom kažu da bi u Njemačkoj doši na red tek krajem ljeta.

Kina: Njemačka kao „upozorenje“

Možda najviše deprimiraju vijesti iz Kine. Domaći mediji sopstvene uspjehe u suzbijanju pandemije vrednuju kao reference u odnosu na Zapad, ali se situacija na Zapadu stalno koristi i kao podsjećanje da se ni Kinezi ne bi smjeli opustiti.

Navodi se primjer Njemačke – kako cijelu stvar ne treba raditi. Često takvi medijski izvještaji sadrže riječ „opomena”.

U Njemačkoj se poneko nada da će se uskoro vakcinacija ubrzati. Upotreba nove vakcine firme Džonsona i Džonson, više doza drugih proizvođača, vakcinisanje kod ljekara opšte prakse, sve bi to moglo pojačati tempo vakcinisanja. Međutim, više niko ne računa s tim da bi Njemačka mogla da postane uzor, kao prije godinu dana.

Izvor: DW

Previous Na Bjelašnici skijanje i druženje na čistom zraku
Next Oni koji ruše Bosnu sve vrijeme opstruiraju dolazak vakcina. Podržite Novalića

You might also like

NAŠI DANI

Počeo proces evakuacije iz Gaze, na listi 29 bosanskih državljana

Ambasador Bosne i Hercegovine u Egiptu Sabit Subašić izjavio je kako je proces evakuacije stranih državljana iz blokiranog Pojasa Gaze počeo te kako svakog momenta od egipatskih vlasti očekuju poziv

NAŠI DANI

NEZAVISNOST NISMO ČEKALI, NEGO SMO BILI PRINUĐENI DA JE POSTIGNEMO BORBOM

Svečana akademija povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine u organizaciji Skupštine Zeničko-dobojskog kantona održana je večeras u Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici. Čestitke zvanicama, članovima Vlade ZDK-a, federalnim i kantonalnim

NAŠI DANI

Diplomate Bosne i Ukrajine se sastale, dok Tužilaštvo vrši provjere o ikoni za Lavrova

Ministarstvo vanjskih polova Bosne i Hercegovine (BiH) održalo je u petak, 18. decembra, sastanak s predstavnicima Ukrajinske amabasade u BiH o noti upućenoj zbog ikone poklonjene ruskom šefu diplomatije Sergeju