Mlada pjesnikinja iz B. Gradiške sa svojom pjesmom o Bosni u finalu međunarodnog konkursa

Mlada pjesnikinja iz B. Gradiške sa svojom pjesmom o Bosni u finalu međunarodnog konkursa

Mlada pjesnikinja iz Bosanske Gradiške Aleksandra Mrakić sa svojom pjesmom “Bosna i Hercegovina – moja domovina” plasirala se u deset najboljih na Međunarodnom konkursu švicarske nevladine organizacije.

Sedamnaestogodišnjakinji ovo nije prvi uspješan rad. Do sada je napisala mnoštvo pjesama i osvojila veliki broj nagrada.

Biti među deset najboljih mladih pjesnika za Aleksandru Mrakić je, kako kaže, velika čast. Pjesmu “Bosna i Hercegovina – moja domovina” napisala je prije nekoliko godina, i priznaje da su reakcije okoline bile pomješane.

– Ona je bila napisana nenamjerno i kasnije je bila kandidovana za himnu Bosne i Hercegovine. Međutim, taj konkurs je bio poništen, ne znam iz kojih razloga, i pjesma je bila zaboravljena, sve do skoro, kada ju je naš glumac Emir Hadžihafizbegović pomenuo u jednoj emisiji. Tada je stekla popularnost i sve je dalje krenulo sa njom – priča Aleksandra.

Već u drugom razredu osnovne škole počela je da piše pjesme. Većina ih ima rodoljubivu tematiku. Osvojila je mnoge nagrade i priznanja, ali neke posebno izdvaja.

– Zmijanjče mi je uvijek i zauvijek omiljena nagrada, to je druga nagrada koju sam osvojila, najznačajnija mi je i najbolja, a dobila sam je za rad o Petru Kočiću – ističe ona.

Značajno priznanje Aleksandra je dobila i na Međunarodnoj manifestaciji “Jabuke i knjige” u Gradišci, gdje je podjelila prvo mjesto sa poznatom crnogorskom pjesnikinjom Milicom Bakrač, koju mnogi nazivaju savremenom Desankom Maksimović.

Aleksandra ističe da joj je porodica najveći oslonac i podrška. Naročito otac, koji je i sam u školskim danima pisao pjesme.

– Zadnji atom snage koji budem imao kao roditelj uložiću da joj pomognem da se ostvari u životu što više bude mogla. Samo ako bude imala volju da uči i radi i olakša sebi život u budućnosti – kaže Aleksandrin otac Milorad Mrakić.

Aleksandra trenutno pohađa treći razred Srednje stručne i tehničke škole, smjer Poslovno – pravni tehničar. Koji fakultet će upisati još uvijek nije odlučila, ali je sigurna da od poezije neće odustati. U narednom periodu očekuje da će sarajevski Kamerni teatar 55 izdati njenu prvu zbirku pjesama, koja će sadržati 27 radova.

Bosna i Hercegovina,
to je moja domovina,
tu je moja djedovina,
tu je moja očevina.

Od Kulina, slavnog bana,
pa sve do današnjih dana,
napadana sa svih strana,
al’ ostala postojana.

Bošnjaci, Srbi i Hrvati,
svi morate dobro znati:
Bosna nam je svima mati
koju treba poštovati !

Poštovati i voljeti,
svakoj muci odoljeti !
Ako zlotvor zaprijeti,
za nju ćemo i umrijeti !

I ostali svi građani,
naše Bosne državljani,
ne smiju nam biti strani
već potpuno ravnopravni

Ako narod to ne shvati
– uludo će ratovati,
ginuti i strahovati,
nikad mira ne imati !

Vi, dušmani, dobro znajte :
našu Bosnu ne dirajte !
možda ona vama smeta,
al’ je zato nama sveta !!!

Bosno, majko, zemljo mila,
uvijek si nam draga bila.
mnogo puta krvarila,
al’ slobodu ostvarila!

Neka čuje sva planeta :
Dok je vijeka i svijeta,
naša BOSNA će da cvjeta,
zemlja mila, zemlja sveta !!!

(FTV/MiruhBosne)

Previous Oni koji ruše Bosnu sve vrijeme opstruiraju dolazak vakcina. Podržite Novalića
Next Napokon odštampana Izabrana djela Mirze Safveta

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Izložba – Nacionalno blago iz kolekcija NUBBiH

Povodom Nacionalnog dana svjesnosti o bibliotekama u Bosni i Hercegovini 2020,  Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine kao partnerska institucija Univerziteta u Sarajevu dana 30. 10. 2020. godine upriličila

PISMENOST / KNJIŽEVNOST

Onaj ko je našao sebe u Bosni – ne može bez Bosne

Bosno moja Iako te malo znam, puno te osjećam Kada god sam odlazio od tebe, ja sam ostajao… Željan odgovora na pitanje Zašto su svi željeli da te ukradu, i

PISMENOST / KNJIŽEVNOST

‘Bosna da prostiš jedna zemlja imade’

Zapis o zemlji Pitao jednom tako jednoga vrli pitac neki:A tko je ta šta je ta da prostišGdje li je taOdakle jeKuda jeTaBosnaRekti. A zapitani odgovor njemu hitan tad dade:Bosna