Mlada pjesnikinja iz B. Gradiške sa svojom pjesmom o Bosni u finalu međunarodnog konkursa

Mlada pjesnikinja iz B. Gradiške sa svojom pjesmom o Bosni u finalu međunarodnog konkursa

Mlada pjesnikinja iz Bosanske Gradiške Aleksandra Mrakić sa svojom pjesmom “Bosna i Hercegovina – moja domovina” plasirala se u deset najboljih na Međunarodnom konkursu švicarske nevladine organizacije.

Sedamnaestogodišnjakinji ovo nije prvi uspješan rad. Do sada je napisala mnoštvo pjesama i osvojila veliki broj nagrada.

Biti među deset najboljih mladih pjesnika za Aleksandru Mrakić je, kako kaže, velika čast. Pjesmu “Bosna i Hercegovina – moja domovina” napisala je prije nekoliko godina, i priznaje da su reakcije okoline bile pomješane.

– Ona je bila napisana nenamjerno i kasnije je bila kandidovana za himnu Bosne i Hercegovine. Međutim, taj konkurs je bio poništen, ne znam iz kojih razloga, i pjesma je bila zaboravljena, sve do skoro, kada ju je naš glumac Emir Hadžihafizbegović pomenuo u jednoj emisiji. Tada je stekla popularnost i sve je dalje krenulo sa njom – priča Aleksandra.

Već u drugom razredu osnovne škole počela je da piše pjesme. Većina ih ima rodoljubivu tematiku. Osvojila je mnoge nagrade i priznanja, ali neke posebno izdvaja.

– Zmijanjče mi je uvijek i zauvijek omiljena nagrada, to je druga nagrada koju sam osvojila, najznačajnija mi je i najbolja, a dobila sam je za rad o Petru Kočiću – ističe ona.

Značajno priznanje Aleksandra je dobila i na Međunarodnoj manifestaciji “Jabuke i knjige” u Gradišci, gdje je podjelila prvo mjesto sa poznatom crnogorskom pjesnikinjom Milicom Bakrač, koju mnogi nazivaju savremenom Desankom Maksimović.

Aleksandra ističe da joj je porodica najveći oslonac i podrška. Naročito otac, koji je i sam u školskim danima pisao pjesme.

– Zadnji atom snage koji budem imao kao roditelj uložiću da joj pomognem da se ostvari u životu što više bude mogla. Samo ako bude imala volju da uči i radi i olakša sebi život u budućnosti – kaže Aleksandrin otac Milorad Mrakić.

Aleksandra trenutno pohađa treći razred Srednje stručne i tehničke škole, smjer Poslovno – pravni tehničar. Koji fakultet će upisati još uvijek nije odlučila, ali je sigurna da od poezije neće odustati. U narednom periodu očekuje da će sarajevski Kamerni teatar 55 izdati njenu prvu zbirku pjesama, koja će sadržati 27 radova.

Bosna i Hercegovina,
to je moja domovina,
tu je moja djedovina,
tu je moja očevina.

Od Kulina, slavnog bana,
pa sve do današnjih dana,
napadana sa svih strana,
al’ ostala postojana.

Bošnjaci, Srbi i Hrvati,
svi morate dobro znati:
Bosna nam je svima mati
koju treba poštovati !

Poštovati i voljeti,
svakoj muci odoljeti !
Ako zlotvor zaprijeti,
za nju ćemo i umrijeti !

I ostali svi građani,
naše Bosne državljani,
ne smiju nam biti strani
već potpuno ravnopravni

Ako narod to ne shvati
– uludo će ratovati,
ginuti i strahovati,
nikad mira ne imati !

Vi, dušmani, dobro znajte :
našu Bosnu ne dirajte !
možda ona vama smeta,
al’ je zato nama sveta !!!

Bosno, majko, zemljo mila,
uvijek si nam draga bila.
mnogo puta krvarila,
al’ slobodu ostvarila!

Neka čuje sva planeta :
Dok je vijeka i svijeta,
naša BOSNA će da cvjeta,
zemlja mila, zemlja sveta !!!

(FTV/MiruhBosne)

Previous Oni koji ruše Bosnu sve vrijeme opstruiraju dolazak vakcina. Podržite Novalića
Next Napokon odštampana Izabrana djela Mirze Safveta

You might also like

KNJIŽEVNOST

Indira Habibović: “Bosna je sevdahom opjevana”

  Koliko li nas je puta sa jednog neba jedno sunce ogrijalo, jedan snijeg zameo, jesenje kiše umile? Ali, jedna je Bosna i Hercegovina koja nas je osnažila i dala

KNJIŽEVNOST

Leksikon srpske mitologije

  U svojoj knjizi “Velika Srbija za male ljude” Tomislav Marković je ismijao zablude srpske društvene mitologije. Smijati se zlu u lice moto je pisanja Tomislava Markovića, pisca i satiričara

KULTURA I UMJETNOST

385 godina od prvog bosanskog rječnika!

Muhamed Hevaija Uskufija (skraćeno: Muhamed Uskufi ili Muhamed Hevaija), bosanski alhamijado pjesnik i sastavljač tursko-bosanskog rječnika. Rođen je u mjestu Dobrnja kod Tuzle 1601. godine, a umro poslije 1651. godine. Pjesnički