Bugojno: Pobjeda rukometaša Bosne i Hercegovine protiv Austrije

Bugojno: Pobjeda rukometaša Bosne i Hercegovine protiv Austrije

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine danas je u Bugojnu stigla do veoma važne pobjede u kvalifikacijama za EURO 2022.

U zaostalom susretu drugog kola grupe A bosanskohercegovački tim je savladao Austriju rezultatom 27:21 (11:10). Tako je novi selektor Ivica Obrvan imao najljepši mogući debi na klupi Bosne i Hercegovine.

Bosanskohercegovački rukometaši sjajno su otvorili utakmicu. Prije svega zahvaljujući čvrstoj odbrani i raspoloženom Benjaminu Buriću na golu, Austrijancima su u prvih 11 minuta dozvolili da postignu tek jedna gol. Istovremeno Obrvanovi izabranici protivničku mrežu zatresli su pet puta za velikih 5:1. No, tada su “zmajevi“ stali, a gosti se razigrali, pa je svega tri minuta kasnije na semaforu 5:4. Austrijanci do izjednačenja 6:6 dolaze u 19. minuti, a nešto kasnije i do prvog vodstva na utakmici 8:7. Kada je Janko Božović u 23. minuti pogodio za 9:7 činilo se da će bh. tim potpuno potonuti. Ipak, bh. rukometaši se u finišu prvog poluvremena bude i do odlaska na odmor uspijevaju preokrenuti rezultat u svoju korist (11:10).

Bosna i Hercegovina je nastavila u istom ritmu i na otvaranju drugog poluvremena, pa je u 41. minuti na semaforu ponovo maksimalnih četiri razlike (18:14). U tom periodu bh. rukometaši bili su sjajni u odbrani, pa je Austrijance donekle u igri držao samo Robert Weber sa četiri gola u nizu. No, kada je Benjamin Burić u 50. minuti kod rezultata 22:18 odbranio i udarac raspoloženog Webera bilo je jasno da Bosna i Hercegovina ide ka vrijednoj pobjedi, kojom je zadržala realne šanse za plasmana na EURO 2022. U narednim minutama nakon sjajne igre u odbrani pogađali su Mirko Herceg i Nikola Prce za veliko vodstvo 24:18 i definitivnu potvrdu trijumfa. Do kraja bh. tim je održao prednost i slavio rezultatom 27:21.

Bosnu i Hercegovinu su do važnih bodova predvodili Josip Perić sa pet, Ibrahim Haseljić, Prce i Vladimir Vranješ sa po četiri te Dejan Malinović, Herceg i Alen Ovčina sa po tri gola. Na drugoj strani najefikasniji je bio Weber sa šest, a pratio ga je Sebastian Frimmel sa pet pogodaka.

Poredak grupe 2: Njemačka 8 bodova, Bosna i Hercegovina 4, Estonija 2, Austrija 2.

Parovi petog kola (29. april): BiH – Njemačka, Estonija – Austrija.

Na Evropsko prvenstvo, koje će se od 13. do 30. januara 2022. godine održati u Slovačkoj i Mađarskoj, plasiraće se svije prvoplasirane selekcije iz osam kvalifkacionih grupa i četiri najbolje trećeplasirane reprezentacije. Ranije su nastup na EURO 2022 osigurali domaćini i Španija i Hrvatska, kao aktuelni šampion i vicešampion Evrope.

Izvor: AA

Previous Napokon odštampana Izabrana djela Mirze Safveta
Next Novalić: Radit ćemo 24 sata dok ne osiguramo vakcine za građane Federacije BiH

You might also like

SPORT

Bosanski reprezentativci se pripremaju za prijateljske susrete na Bilinom polju

„A“ reprezentativci u zeničkom Trening kampu odrađuju pripreme za martovske prijateljske utakmice. Danas su se predstavnicima medija obratili reprezentativci Anel Ahmedhodžić i Jusuf Gazibegović. „Očekujem dvije pobjede. Takođe, očekujem da

SPORT

Bosanske košarkašice na Svjetskom prvenstvu – 22. prva utakmica

Ženska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine obavila je danas u Sidneju zvanično fotografiranje za potrebe Međunarodne košarkaške federacije (FIBA) pred početak Svjetskog prvenstva. Također je nekoliko bh. igračica dalo intervjue

SPORT

Zeničani ponovo u redu čekaju na kupovinu ulaznica za utakmicu nogometnih “Zmajeva”

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine, ako je suditi po današnjem redu navijača koji čekaju za kupnju karte ispred poslovnice “Centrotransa” u Zenici, sutra će imati veliku podršku svojih navijača u