Švedski teolog Jakob Wiren: Kršćani mogu prihvatiti Muhammeda kao poslanika

Švedski teolog Jakob Wiren: Kršćani mogu prihvatiti Muhammeda kao poslanika

Teolog Udruženja crkava Švedske (Svenska Kyrkan) Jakob Wiren izjavio je da i kršćani mogu prihvatiti Muhammeda kao poslanika, javlja AA.

Wiren u svojoj novoj knjizi pod naslovom “Att ge plats for den andre? (Napraviti prostor za drugog?)” piše i o islamu i poslaniku Muhammedu.

“Kršćani također mogu Muhammeda priznati kao poslanika zato što je zagovarao jednog Boga”, kazao je ovaj švedski teolog, koji je zbog ovih riječi privukao veliku pažnju javnosti i medija u Švedskoj.

Wiren tvrdi da i u Bibliji postoje podaci da će se nakon Isusa pojaviti poslanik.

“Nakon Isusa pojavio se prorok. U Bibliji postoje takvi podaci. Priznanjem Muhammeda kao poslanika, kod kršćana bi poraslo poštivanje prema muslimanima. Danas većina kršćana ne voli poslanika Muhammeda. Razlog tome je što se muslimani prikazuju kao ekstremni i odbojni”, kazao je Wiren.

Wiren je također na platformi Youtube objavio promotivni video svoje najnovije knjige.

Istakao je da je cilj pisanja ove knjige jačanje dijaloga i tolerancije među ljudima različitih religija, nacija i svjetonazora.

“Kako možemo živjeti zajedno? Iz kršćanske perspektive tražio sam odgovore na mnoga pitanja poput toga kako ljudi različitih vjera mogu druge ljude upoznati sa svojom istinskom kulturom”, kazao je Wiren.

Wiren je angažovan i kao predavač u Centru za teologiju i religijske studije pri Univerzitetu Lund u Švedskoj.

Muhammed a.s. bio je posljednji Božiji poslanik po islamu, koji je poslan od Boga cijelom čovječanstvu kako bi upotpunio originalnu monoteističku vjeru svih poslanika prije njega, Adema, Ibrahima, Musaa, Isaa i drugih poslanika.

Ujedinio je cijelo Arapsko poluostrvo u jednu zajednicu i osigurao da njegovo učenje, praksa i Kur'an, za koji muslimani vjeruju da mu je prenijet od Boga, čine osnovu islamske vjere.

Previous Mladi preduzetnik spasio fabriku keksa u Živinicama od gašenja
Next Bošnjakinja prva zamjenica premijera Kosova

You might also like

DUHOVNOST

Božić u porodici Jukić: Prenošenje tradicije na mlađe generacije od iznimne važnosti

Bračni par Kaja i Blaško Jukić iz naselja Bakaluše kod Tuzle dočekali su, kako kažu, jedan od najtužnijih Božića u svom životu, jer njihova kćerka Vikica, koja živi u Austriji,

KULTURA I UMJETNOST

Kada znaš ko si, kada imaš znanje, moralnost i ekonomsku moć.. onda te slabo ko napada

Mirza Mušija, bosanski glumac i direktor JU KSC Kakanj na Hayat televiziji Mušija je govorio o duhovnosti, kulturi sjećanja…

DUHOVNOST

Duh ramazana i Bajrama u sarajevskim mahalama (VIDEO)

Uz vjerske obaveze, obilježavanje Bajram kroz historiju je obogaćeno brojnim običajima. Kako se Bajram dočekivao nekada, a kako je to danas, pogledajte u priči iz starog dijela Sarajeva.