Šumski plod – Prozor Rama od male porodične firme do svjetskog izvoznika

Šumski plod – Prozor Rama od male porodične firme do svjetskog izvoznika

Firma Šumski plod Prozor Rama osnovana je 2000. godine. Tada je krenula proizvodnja, otkup i prerada poljoprivrednih proizvoda. Značaj i akcenat dati su na jagodičasto voće, gljive, šumske plodove i ljekovito bilje.

– Mi radimo i ostale poljoprivredne proizvode i trenutno smo jedina otkupna stanica u Hercegovini. Prošli smo kroz težak put razvoja. Od jedne male porodične firme danas smo došli do firme koja ima trenutne skladišne kapacitete negdje oko dvije hiljade tona zamrznutog programa. Pored toga radimo i suhi i svježi program, tako da s te strane u 2016. godini došli smo na promet od 3,5 miliona maraka – kazao je Mirza Đogić, vlasnik i direktor firme Šumski plod, Prozor Rama.

Sve su to proizvodi koje je teško otkupiti, preraditi, skladištiti i na kraju prodati. U 2019. godini ova kompanija uspjela je izvesti 73 posto svojih proizvoda. Trenutno je ovo jako stabilna firma koja se na sadašnjim uspjesima ne misli zadržati, a upošljavanje novih radnika im je primarni cilj.

– Povećali smo broj uposlenih i trenutno imamo 14 stalno zaposlenih i 30 sezonskih radnika. Tu se ne mislimo zaustavljati, želimo povećati broj uposlenih ali i broj kooperanata kojih trenutno imamo oko 500 za jagodičasto voće plus svoje dobavljače šumskih plodova i gljiva, negdje oko 300 porodica je vezano za šumske plodove. Otkupljujemo od Nevesinja, Gruda, Drinovaca, Širokog Brijega, Konjica, Jablanice…Sem ovog pogona imamo i pogon u Butorvić Polju gdje direktno na terenu se prihvataju proizvodi i imamo tu instaliranu hladnjaču i sušare gdje na licu mjesta vršimo obradu sirovine i skladištenje, tako da želimo što je moguće bolje da sačuvamo naš proizvod – naglasio je Đogić.

Kao i svaka kompanija tokom svog poslovanja i Šumski plod nalazio se u teškim situacijama. Tako su u 2016. godini naišli na veliku krizu te su pomoć potražili kod Razvojne banke Federacije Bosne i Hercegovine.

– U određenoj mjeri Razvojna banka nas je vratila iz mrtvih, a mi smo njihovim sredstvima uspjeli stabilizovati firmu i već u prošloj godini smo iskazali značajan dobitak unutar firme. S te strane moramo iskazati zadovoljstvo što smo klijenti Razvojne banke, jer smo situaciju iz temelja promijenili u našoj firmi. Naravno da sarađujemo i želimo produbiti našu saradnju – rekao je vlasnik i direktor firme Šumski plod, Prozor Rama.

Previous Državna kompanija BH Telecom donira milion maraka za nabavku vakcina
Next Kahvenisanje za vrijeme 'lockdowna' u Sarajevu

You might also like

Ekonomija/Biznis

Trgovinska razmjena s Austrijom veća od milijardu eura – Bosna i dalje u suficitu

Iako su ekonomske prilike u 2019. godini bile nešto lošije, ipak su ostvareni dobri rezultati kada je u pitanju bilaterarna razmjena između Bosne i Hercegovine i Austrije, kazao je Andreas

Ekonomija/Biznis

Mladi poljoprivrednik iz Kaknja: Ko hoće raditi, od stočarstva i rada na selu se može odlično živjeti

  Mirnel Hadrović, 31-godišnji Kakanjac, po zanimanju medicinski tehničar imao je mnogo ponuda za odlazak u inostranstvo, gdje je mogao poput velikog broja mladih iz Bosne i hercegovine riješiti svoja

Ekonomija/Biznis

Otvorena nova tvornica Sarajevskog kiseljaka u Kreševu

Sarajevski kiseljak je 21. januara 2020. u rad svečano pustio proizvodnu liniju nove tvornice u Kreševu. Riječ je o najvećoj strateškoj investiciji kompanije, ukupne vrijednosti veće od 20 miliona konvertibilnih