Za njih je idealan život na selu – imaju dvije vodenice i oko 100 dunuma obradivog zemljišta

Za njih je idealan život na selu – imaju dvije vodenice i oko 100 dunuma obradivog zemljišta

Posjeduju predivna prirodna bogatstva, nepregledne obradive površine, a pored kuće imaju parcelu od 20 dunuma. Na njoj uzgajaju povrće i žitarice koje melju u vlastitim vodenicama. Tu je i plastenik u kojem uzgajaju povrće, kao i stočni fond.

U bugojanskom selu Donji Podripci, poznatom i kao Vejići, žive Sebina i Mesud Buljina, roditelji četvero djece, koji u svom posjedu imaju dvije vodenice i oko 100 dunuma obradivog zemljišta. Na okućnici veličine 20 dunuma uzgajaju šest vrsta žitarica, te povrće u plasteniku od 100 metara kvadratnih, ali i na otvorenom polju. Sve što proizvedu, prodaju petkom na pijaci u Bugojnu, a utorkom u Donjem Vakufu.

Prošle godine smo u zaštićenom prostoru uzgajali paradajz i paprike, a ove sezone planiramo posaditi samo paradajz jer je traženiji i isplativiji“, za Agroklub priča Sebina Buljina, naglašavajući kako zimi siju špinat i plasiraju ga na lokalnoj pijaci, kao uostalom i svu proizvedenu robu.

Na otvorenom polju siju krompir, grah, kukuruz kokičar i sitno povrće kao što je cvekla, mrkva, rotkva, prasa, bijeli luk, te velike količine crvenog luka. Sitnije povrtarske vrste preko zime zatrape u zemlju, da bi zadržale svježinu i kvalitet, a po potrebi ih izvade, operu i prodaju.

Volim posao koji radim i ne predstavlja mi nikakav teret. Za mene je idealan život na selu, ne mogu se zamisliti da živim u gradu. Zajedno sa djecom uspijevamo održavati ovo veliko imanje, bez angažovanja dodatne radne snage“.

Ukupna površina koja je pod žitaricama iznosi 40 dunuma, a proizvode kukuruz, pšenicu, heljdu, ječam, zob i raž. U obližnjem selu Podripci, gdje im se nalazi stara kuća, prostire se i veliki voćnjak, u kojem ima najviše jabuka. Prošle godine nakon njihove berbe, napravili su 1.300 litara sirćeta, a pored toga pravili su i pekmez od jabuka.

Imam dvije vodenice. Jednu sam naslijedio od oca, a drugu sam napravio u neposrednoj blizini kuće. Naše imanje nalazi se između dvije rijeke tako da je pogodno za uzgoj svih kultura“, objašnjava nam Mesud, dodajući da je idealno pogotovo za žito jer u slučaju suše, mogu zaliti usjeve.

Nakon što je ostao bez posla, sa suprugom je odlučio okrenuti se poljoprivredi i iskoristiti resurse koje ima na raspolaganju. Prodajom na pijaci bavi se više od 20 godina, a u ponudi ima razne vrste voća i povrća, žitarice u zrnu, ali i brašno, mliječne proizvode, te sokove i džemove.

Ljudi sve više traže provjerene i domaće proizvode, a u doba korone pogotovo. Kada pijace nisu radile, mušterije su nam dolazile kući po brašno i mliječne proizvode, a za one koji nisu mogli doći, imali smo obezbijeđenu dostavu“, dodaje naš sagovornik.

U štali imaju i deset grla. Pet muznih krava i pet junica, od čijeg mlijeka prave sireve, koji se rasprodaju u rekordnom roku. Ljeti stoka boravi na ispaši po cijeli dan, što njihovo mlijeko čini još kvalitetnijim.

Osim što uzgajaju sve navedeno, njihovo imanje pravi je mali raj na zemlji, smješteno između dvije rijeke. Na jednom ogranku Servanske rijeke nalazi se vodenica, a na drugom su mali vodopadi. Dvorište je ukrašeno plastenikom, cvijećem i vrtnim ukrasima, a patke i kokoši doprinose idiličnoj atmosferi.

Previous Aerodrom Sarajevo: Zabranjen uvoz “Soy Protein Izolated” namjenjen za ljudsku potrošnju
Next Bosanski Petrovac u projektu izgradnje najvećeg solarnog parka u državi

You might also like

ŽIVOT

Korali, školjke i šorvani na Lukomiru

U noćima lukomirskim, zvijezde se ogledaju u bjelini njegova kama stećka…, i tako zajedno pamte, čuvaju od zaborava ono birvaktile… luku mira praiskona. Piše: Smaragda Klino Muška je ime za žensko

ŽIVOT

Povratnik iz Njemačke: Ovdje se može dobro živjeti, moramo raditi i pokrenuti našu zajednicu

Ekrem Fejzić je u ranoj mladosti, sa dvadeset godina otišao na rad u Njemačku. Pola stoljeća kasnije, put ga vraća u grad na Drini. Kaže da je pokretanje posla i

ŽIVOT

Oporavljeni Emir Spahić ponovo u svom Gacku

Emir Spahić, nekadašnji kapiten fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine, uspješno se oporavio od stravične nesreće koju je ljetos doživio. Svjedoči tome i fotografija iz džamije iz Gacka. Spahić je u