Vlada Kantona Sarajevo prelazi na Mtel!

Vlada Kantona Sarajevo prelazi na Mtel!

Premijer, ministri i službenici Vlade Kantona Sarajevo ubuduće će koristiti mobilnu telefoniju telekom operatera Mtel a.d. Banja Luka čiji je većinski vlasnik Telekom Srbije, a koji je, opet, u većinskom vlasništvu države Srbije. Pojednostavljeno, budžetski novac Kantona Sarajevo bit će isplaćivan firmi čiji je većinski vlasnik Republika Srbija, piše Istraga.

“Prihvata se Preporuka Komisije za ustupanje usluga u postupku javne nabavke usluga mobilne telefonije za potrebe Kantona Sarajevo u 2021. godini i ugovor za predmetnu nabavku dodjeljuje se najpovoljnijem ponuđaču “Mtel” a.d.”, piše u Odluci o izboru najpovoljnijeg ponuđača za usluge mobilne telefonije koja je donesena 11. marta ove godine.

Pogleda li se ovaj postupak javne nabavke izolovano i izvan političkog konteksta, Mtel je, uslovno rečeno, dao najpovoljniju ponudu. Njihova je ponuda bila 51.817 KM, dok je ponuda BH Telecoma iznosila 76.654 marke, s tim što je BH Telecom ponudio  1,8 miliona minuta, a Mtel 284 hiljade. Ali te činjenice nisu presudne za ovu priču.

Godinama je Vlada Kantona Sarajevo telekomonukacijske usluge nabavljala od BH Telecoma, preduzeća čiji je većinski vlasnik Federacija Bosne i Hercegovine. Ugovori su, uglavnom, dodjeljivani na osnovu “pregovaračkog postupka bez objave obavještenja”. U većini slučajeva fiksna i mobilna telefonija ugovorana je u okviru iste nabavke. No, u februaru ove godine Vlada Edina Forte odlučila se za drugačiji pristup. Opredjeljuju se za otvoreni postupak i razdvajaju tendere za fiksnu i mobilnu telefoniiju.

“Ugovorni organ može zaključiti Ugovor za predmetnu nabavku usluga mobilne telefonije za potrebe organa Kantona Sarajevo, a u okviru raspoloživih sredstava odobrenog budžeta, procijenjene vrijednosti 110.000,00 KM bez PDV-a”, navedeno je u tenderskoj dokumentaciji.

Razdvajanjem fiksne i mobilne telefonije Vlada KS je, u suštini, pogodovala banjalučkom Mtelu koji u Sarajevu nema razvijenu mrežu fiksne telefonije i ne bi bio konkurentan. Nakon što je to urađeno, Mtel je poslao svoju ponudu i izabran kao najpovoljniji ponuđač. Tako će ubuduće budžetski novac Kantona Sarajevo biti davan fimi čiji je vlasnik – susjedna Srbija.

Previous Britanski premijer: Iza našeg uspjeha s vakcinama su kapitalizam i pohlepa
Next Kvalifikacije za SP: Remi u Helsinkiju

You might also like

NAŠI DANI

Sutra protest ispred OHR-a: Povlačenje ili smjena Schmidta!

Jedan Bošnjak u Federaciji vrijedi, u prosjeku, četiri puta manje od jednog Hrvata. Ili čak više od deset puta manje od Srbina. U RS-u se za ključne pozicije bira po

NAŠI DANI

In memoriam – Tako je govorio Salih Brkić: Novinar treba perom dodirnuti ranu i biti tamo gdje je najteže

Doajen bosanskohercegovačkog novinarstva Salih Brkić preminuo je jutros u Tuzli u svojoj 75. godini, javlja Anadolija. Vijest o smrti Brkića objavile su njegove brojne kolege i prijatelji, međe kojima i

NAŠI DANI

Laboratorijskom analizom utvrđeno prisustvo svinjske DNA u zaleđenom junećem bureku proizvođača Krajina Klas d.o.o.

Povodom povećanog interesa javnosti i učestalih medijskih objava, ovim putem želimo obavijestiti javnost da je u toku redovnih inspekcijskih nadzora Federalnog veterinarskog inspektorata na području Kantona Sarajevo krajem prošle godine