Helsinški odbor: Ako se SAD, EU i NATO ne vrate na Balkan, Srbija će ga trajno destabilizovati

Helsinški odbor: Ako se SAD, EU i NATO ne vrate na Balkan, Srbija će ga trajno destabilizovati

Ukoliko SAD, EU i NATO pravovremeno ne obnove obećani angažman na Balkanu, Srbija i drugi regionalni lideri će nastaviti svoje politike koje će trajno destabilizovati Balkan a svi napori da region prevlada prošlost i krene putem evropeizacije pašće u vodu, ocjenjuje se u novom izdanju Helsinškog biltena, koji izdaje Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji.

“Kao centralna zemlja na Zapadnom Balkanu, Srbija, nesposobna da napravi bilans i reformski iskorak, drži cio region kao taoca svojih aspiracija, sada predstavljenih kao ‘srpski svijet’, posebno u odnosu prema Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori”, navodi se u Helsinškom biltenu. Dodaje se da, umjesto normalizacije odnosa, Beograd svojom politikom “zaštite srpskog naroda” i sprječavanjem integracije njegovih pripadnika u matične zemlje, u suštini podstiče tenzije govorom mržnje i demonizacijom svih susjednih naroda.

“Sasvim je sporedno koja je opcija trenutno na vlasti, jer se razlikuju samo po metodu, ali suština je ista. Aktuelna vlast je do kraja ogolila tu strategiju i na neki način otvorila oči svima, kako susjedima tako i Zapadu. Srbija sprovodi identičnu politiku u regionu poput one koju Rusija sprovodi u svom bliskom okruženju Ukrajini, Gruziji, Moldaviji. Ponašanje Rusije na Balkanu ima za cilj da kompromituje EU i NATO tako što preko Srbije destabilizuje cio region”, ocenjuje se u biltenu.

Geopolitički interes Srbije u Bosni i Hercegovini je očuvanje Republike srpske i njeno pripajanje Srbiji, kao i ponovno guranje Crne Gore u državnu zajednicu sa Srbijom, te podjela Kosova, piše u analizi.

Ocjenjuje se da dugogodišnja tolerancija Zapada prema Srbiji više nije održiva zbog ubrzanog urušavanja demokratskih vrijednosti, pritiska na medije, sve agresivnijeg ponašanja prema regionu, ali i nesposobnosti da pokrene neophodne reforme.

“Urušavanje institucija i stalne kampanje protiv svih kritičkih i opozicionih glasova sve jasnije pokazuju autoritarnost koja lahko može prerasti u diktaturu. Naprednjačka vlast je tokom devet godina vladavine razorila politički život, obezvrijedila pluralnost, ukinula dijalog u društvu. Vladajuća stranka nema opoziciju, koja bi mogla bar donekle da je kontroliše, što je otvorilo prostor korupciji koja je ušla u sve sfere političkog, privrednog i društvenog života”, piše u biltenu.

Dodaje se da brojne afere kao što su Krušik, Jovanjica, navodno prisluškivanje predsjednika, obračun sa grupom Veljka Belivuka, pokazuju dubinu kriminalizacije društva, što ostavlja malo prostora za reforme i normalizaciju političkog života.

“Sve ovo ne bi bilo moguće u tolikoj mjeri, da i opozicija ne pokazuje nesposobnost ne samo da ponudi alternativni program, nego i nespremnost da se organizuje i suprotstavi sve većoj samovolji Srpske napredne stranke. Mada je politička opozicija već izvjesno vrijeme pokušavala pronaći novo opoziciono ‘zaštitno lice’, u tome nije uspjela”, konstatuje se u analizi.

Previous Stigao Sinovac: Dopremljeno 30.000 vakcina iz Turske
Next Svjetsko iskustvo prenose u Bosnu i Hercegovinu

You might also like

NAŠI DANI

Vučić o ukidanju entiteta Rs: Taj koji bi to da radi ne želi dobro miru i stabilnosti na Balkanu

Predsjednik Sbije Aleksandar Vučić izjavio je danas na otvaranju nove COVID bolnice u Kruševcu da poštuje integritet Bosne i Hercegovine, ali da ne može da pristane na ideje o ukidanju

NAŠI DANI

Sud donio odluku: Rajković ostaje u pritvoru

Sutkinja za prethodni postupak Suda Bosne i Hercegovine Tatjana Kosović djelimično je prihvatila prijedlog Tužilaštva BiH i odredila privor Danelu Rajkoviću iz Gacka, koji se tereti za izazivanje nacionalne, rasne

NAŠI DANI

Konaković u Budimpešti – susret s velikim prijateljem Dodika i Čovića

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković boravi u zvaničnoj posjeti Mađarskoj – saopćava MVP Bosne i Hercegovine. Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković boravi danas, 14. jula  2023.