I vlast i opozicija pozivaju Tegeltiju da se probudi ili odstupi

I vlast i opozicija pozivaju Tegeltiju da se probudi ili odstupi

Nisam kriv. Vijeće ministara nije krivo. Ovako se, u najkraćem, danas cijeli dan za nenabavku vakcina pravdao predsjedavajući Vijeće ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija.

Njegov argument da farmaceutske kompanije krše ugovore, kao i onaj da cijela EU ima problem sa nabavkom vakcina apsolutno stoje, no Tegeltija nema pravi odgovor na pitanje – zašto država Bosna i Hercegovina, kao sve države u svijetu, nije krenula u direktnu nabavku vakcina onog momenta kada je bilo jasno da će isporuke preko COVAX mehanizma kasniti.

A odgovor je – Zato što nije postojala bilo kakva inicijativa iz Vijeća ministara, odnosno predsjedavajućeg Tegeltije i nadležne ministrice Ankice Gudeljević. Čak je i sutrašnji sastanak Tegeltije sa entitetskim premijerima sazvan na inicijativu premijera FBiH Fadila Novalića. Sve do danšnjeg dana Tegeltija je bio pošteđeni, ne samo odgovornosti, nego i kritika pa je sa tribina posmatrao burne političke rasprave opozicije i vlasti na nivoima entiteta.  No danas je već svima postalo jasno da je stvari u svoje ruke odavno trebala uzeti država, te da niži nivoi uz sve pružene napore kod proizvođača nisu prepoznati kao prava adresa.

Premijer KS Edin Forto danas je javnosti predočio hronologiju same nabavke vakcina u KS i poručio:

– Jedini nivo vlasti, odnosno jedini organ koji može direktno pregovarati međunarodne sporazume s velikim proizvođačima Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, odnosno Ministarstvo civilnih poslova BiH. A svi ostali, dodaje, podliježu zakonu premak kojem velefarmacije moraju uvesti vakcine i onda ih prodati bilo kojem od organa vlasti, rekao je Forto.

A velefarmacije čekaju da vakcina postane komercijalna roba. Slično je potvrdio i premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić. On je Tegeltiju zamolio za pismo namjere kako za nabavku Pfizerove, tako i za nabavku ruske vakcine.

Saša Magazinović, zastupnik SDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine uputio je nekoliko žestokih pitanja i komentara na račun Tegeltije.

– Da li vas je stid biti na čelu Vijeća ministara, koje je zajedno sa ostalim odgovornim natjeralo ljude da u jednom danu voze 400, 500, 700 kilometara da bi povećali šansu za život i vakcinišu se u susjedstvu, umjesto da to pravo dobiju u svojoj zemlji, pitao je Magazinović Tegeltiju i podsjetio ga da je 23. januara rekao da se ide u direktnu nabavku vakcina.

Zastupnik SDA u Državnom parlamentu Nermin Mandra kazao je da bi predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija trebao biti smijenjen, ukoliko se nastavi pasivno ponašati po pitanju nabavke vakcina.

– Za razliku od entitetskih premijera, pa čak i nekih kantonalnih premijera, koji pokazuju neku inicijativu kada je u pitanju nabavka vakcina, Tegeltija se pravi da ne postoji. Valjda je on funkciju predsjedavajućeg Vijeća ministara shvatio kao rekreativnu funkciju, te svaki put kada treba preuzeti odgovornost, raditi i donositi odluke, njega jednostavno nestane iz javnosti, što traje sedmicama – kaže Mandra, pišu Vijesti.ba.

Previous Nacionalni tim od milijardu eura trenirao na ”Grbavici”
Next Iz Malezije stiže 50.000 vakcina za Bosnu i Hercegovinu

You might also like

BLOG

Srbljanović: Godišnjica najsramnijeg zločina u naše ime – genocida u Srebrenici

Poznata srbijanska dramska spisateljica povodom 25. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice… –Pišem ovo u trenutku kada se građani po internetima svađaju da li treba sjesti, leći ili ustati u svrhu

BLOG

Budućnost Srbije zakopana je u masovnim grobnicama

Piše: Tomislav Marković Prošlo je četvrt vijeka od genocida u Srebrenici, a Srbija je i dalje tamo gdje je bila – nigdje. Zaglavljena u blatu poricanja, u besramnom negiranju patnje

BLOG

Srbijanski novinar Slaviša Lekić o M. Bazdulju: ‘Književni Nemanja Kusturica’

Neki ljudi vjeruju u ono u šta žele da vjeruju, drugi u ono što im se čini mogućim, treći, pak, samo u ono za šta im plate: dajem ruku da