Na kongresu ‘Tuzla Brain Week’ odobrena 24 naučno-istraživačka rada

Na kongresu ‘Tuzla Brain Week’ odobrena 24 naučno-istraživačka rada

 Internacionalni kongres studenata (bio)medicine “Tuzla Brain Week”, ove godine održan je online i okupio je eminentne stručnjake i predavače iz regije, Evrope i svijeta, ali i studente iz Hrvatske, Srbije, Austrije, Latvije, Litvanije i Gruzije.

Kongres biomedicine, koji je održan od 29. do 31. marta u Tuzli, rezultirao je s 24 odobrena naučno-istraživačka rada.

Zbog epidemioloških mjera koje su uvedene zbog koronavirusa, organizatori kongresa, Studentsko vijeće Medicinskog fakulteta u Tuzli „Medicus“ ugostili su rektoricu Univerziteta u Tuzli, prof. dr. Nerminu Hadžigrahić, profesore Mirsadu Hukić i Dževdeta Smajlovića, Meritu Tirić Čampara, te jednog od plenarnih predavača, dr. Ali Jawaida koji je u znak podrške TBW-u doputovao iz Poljske.

Održane su stručne radionice, NeuroTalk, Crack the Case i Body Interact – rješavanje slučaja virtuelne simulacije realnog pacijenta, a profesor Jawaid je održao predavanje o temi “Kako napisati naučno-istraživački rad”.

Plenarna predavanja, naučno-istraživačka i sesija biomedicinskog inženjeringa, održale su se online, putem ZOOM platforme.

– Broj učesnika ove godine je značajno manji nego proteklih, a tome je znatno doprinijela pandemija COVID-19 i neizvjesnost njenog razvoja u vremenu trajanja prijava. Unatoč tome, možemo se pohvaliti s 24 odobrena naučno-istraživačka rada – kazala je koordinatorica projekta Edina Sejdin.

Osmi kongres ‘Tuzla Brain Week’ je i ove godine dobio podršku međunarodne zajednice, DANA fondacije i FENS-a, kao i Ljekarske komore TK koja boduje certifikate aktivnih i pasivinih učesnika sa po 10 i pet bodova, čime je TBW još uvijek jedini bodovani studentski kongres u BiH.

– Biti predan bilo kojem poslu znači ulagati svoje vrijeme i trud, ali i odricati se mnogo čega. Protekli period je za nas bio izazovan, ali smo još jednom dokazali da se uz dovoljno jak motiv i prilagođavanje situacijama mogu ostvariti zacrtani ciljevi. Mi smo zadovoljni cjelokupnom organizacijom i prilikama na koje ne čekamo, no sami stvaramo – istakla je Kanita Selmanović iz Odnosa s javnošću Tuzla Brain Week-a.

Osmi kongres ‘Tuzla Brain Week’ je i ove godine dobio podršku međunarodne zajednice, DANA fondacije i FENS-a, kao i Ljekarske komore TK koja boduje certifikate aktivnih i pasivinih učesnika, čime je TBW još uvijek jedini bodovani studentski kongres u Bosni i Hercegovini.

Previous Minimalan poraz od svjetskog prvaka
Next Firma Starnet iz Bugojna na tržište EU izvozi sto posto prerađenih proizvoda

You might also like

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Ismail Ćidić, student na Duke univerzitetu: Proširiti priču i istinu o Bosni zadao sam sebi kao misiju

Ismail Ćidić, svršenik programa Društvene i političke nauke na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu, trenutno se nalazi u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) gdje je nastavio svoj master studij na prestižnom Duke

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Dvije medalje za bosanske matematičare na Balkanskoj matematičkoj olimpijadi

Na Balkanskoj matematičkoj olimpijadi održanoj u Antaliji (Turska) Bosna i Hercegovina je osvojila dvije bronzane medalje. Medaljama su se okitili Ervin Macić i Benjamin Mujkić, dok je učenici Asji Ćatić

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Aplikacija bosanske kompanije olakšava kupovinu širom svijeta

Priča o kompaniji “Smart 387” i njihovoj aplikaciji “RecApp” za platformu Shopify Izeta i Munib Salihefendić u Jajcu već godinama vode kompaniju koja se bavi fiskalizacijom, mrežama održavanja i IT podrške na lokalnom