Pismo Blinkena potvrđuje da su SAD najbliži prijatelj Bosne i Hercegovine

Pismo Blinkena potvrđuje da su SAD najbliži prijatelj Bosne i Hercegovine

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović izjavio je danas Feni da pismo državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Antonyja Blinkena Predsjedništvu BiH potvrđuje da su SAD najbliži prijatelj i najveći zagovornik uspješne Bosne i Hercegovine.

– Očekujem njihov snažniji angažman i podršku na otklanjanju prepreka s kojim se suočavamo i koje su dovele do zastoja na evropskom putu – dodao je Džaferović.

Izuzetno važnom smatra njegovu poruku da Dejtonski mirovni sporazum nije urezan u kamen, te da su nužne promjene Ustava kako bi se ispunili zahtjevi međunarodnih i domaćih sudova za uklanjanjem diskriminacije i osiguranjem ravnopravnosti.

– Sigurno je da lidersku ulogu u pokretanju i provođenju reformi moraju imati domaće institucije i političke snage, uz podršku naših ključnih partnera u Washingtonu i Briselu – podvukao je.

Kako je naglasio Džaferović, pismo Blinkena upućeno Predsjedništvu BiH, kao vrhovnoj instituciji izvršne vlasti u Bosni i Hercegovini, jasna je poruka svima koji su pokušavali zaobilaziti Predsjedništvo i nametnuti koncepte u kojima se na Bosnu i Hercegovinu gleda kao na prosti zbir tri naroda.

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović podsjetio je na kraju da je Predsjedništvo BiH odigralo ključnu ulogu na deblokadi NATO puta i pokretanju evropskog puta odlukama u vezi s realizacijom 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.

Bakir Izetbegović: Ovo je američka poruka koju smo čekali

Predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je za portal Radiosarajevo.ba da je američki državni sekretar Antony Blinken poslao važnu poruku političarima i javnosti u Bosni i Hercegovini.

“To je poruka koju smo trebali i čekali”, kazao je Izetbegović.

Prema njegovim riječima, prvi dio poruke je da “Daytonski mirovni sporazum treba doživjeti dalju evoluciju i poboljšanja na liniji jačanja građanskog uređenja kroz implementaciju presuda Evropskog suda za ljudska prava”.

“Drugi dio poruke je da neće biti Dejtona 2. i radikalnijih poteza SAD i međunarodne zajednice nakon iskustva koje su imali sa odbacivanjem Aprilskog i Butmirskog paketa, ali i da će prisustvo SAD biti mnogo snažnije nego u proteklih nekoliko godina. I konačno, treći dio poruke je da se od Predsjedništva BiH očekuje liderska uloga u pokretanju reformskog procesa, sa akcentom na izmjene izbornog zakonodavstva. Izmjena izbornog zakona mora biti bazirana na izmjeni Ustava”, zaključio je Izetbegović u izjavi za Radiosarajevo.ba

Podsjetimo, Američki državni sekretar Antony Blinken pisao je članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Blinken je poručio da Dayton nije slovo urezano u kamenu, te da, umjesto Daytona 2., treba pristupiti postepenim promjenama Ustava naše zemlje. Potvrdio je američko prijateljstvo prema našoj zemlji.

Previous U planu povezivanje žičarom Kulen Vakufa sa srednjovjekovnim gradom Ostrovica
Next Mreža mladih Hadžići: Podrška zdravstvenim radnicima

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Obilježen Dan sjećanja na poginule građane Sarajeva (VIDEO)

Sarajevo se danas sjeća svih onih koji su dali život za slobodu i domovinu – kazala je danas predsjedavajuća Skupštine Kantona Sarajevo (KS) Ana Babić u obraćanju na Zajedničkoj komemorativnoj

NAŠI DANI

Krug 99 i ReSTART za sutra najavili protest – Zaustaviti razgradnju države

Asocijacija nezavisnih intelektualaca “Krug 99” i neformalna grupa građana “ReSTART” najavili su za sutra u Sarajevu mirni protest ispred OHR-a sa kojeg će poslati poruku da se zaustavi razgradnja države.

NAŠI DANI

MATURALNI POKLON u Tuzlanskom kantonu

Troškovi mature i odijevanja maturanata zadaju glavobolju pojedinim domaćinstvima. Tim povodom u Tuzlanskom kantonu namjeravaju olakšati maturantima i njihovim roditeljima/starateljima. -MATURALNI POKLON za uspješan kraj i novi početak! Naziv je