Plasiranje dezinformacija je opasno i društveno neodgovorno

Plasiranje dezinformacija je opasno i društveno neodgovorno

Plasiranje neprovjerenih i nepotkrijepljenih tvrdnji u vezi sa odgovorom zdravstvenih institucija na pandemiju koronavirusa, a kojem svjedočimo proteklih dana u bh. javnosti, predstavlja neodgovorno ponašanje prije svega prema pacijentima i njihovim porodicama kao i ljekarima koji se bore za njihove živote – saopćeno je iz Kabineta člana Predsjedništva Bosne ii Hercegovine Šefika Džaferovića.

U saopćenju se navodi da, u trenutku kada ulazimo u drugu godinu nezapamćene krize, širenje špekulacija s ciljem unošenja nemira i podrivanja povjerenja u zdravstvene institucije može imati koban efekat za sve nas.

Dodaje se da takvom društveno neodgovornom ponašanju treba stati ukraj. Zdravstvene institucije imaju zakonsku nadležnost, obavezu i profesionalnu osposobljenost da iznose tačne podatke o stanju u COVID odjeljenjima, što one i čine.

– Tako je Zavod za javno zdravstvo objavio juče informaciju da je najniža stopa smrtnosti u državi u Hercegovačko-neretvanskom kantonu i Kantonu Sarajevo. To izravno demantira dezinformacije o radu KCUS-a.

Sistemsko širenje dezinformacija i teorija zavjera u svim državama predstavlja neprihvatljivo i kažnjivo ponašanje, naročito u vremenu pandemije. Svako ko u ovakvoj situaciji radi političkih razloga svjesno širi dezinformacije i paniku, ugrožava živote pacijenata, i mora biti odgovoran pred zakonom – navodi se u saopćenju.

Previous Garza najbolji košarkaš NCAA lige, naredni korak - NBA i bosanska reprezentacija
Next KCUS - Saopćenje za javnost

You might also like

NAŠI DANI

Oružane snage Bosne i Hercegovine bogatije za 24 motorna vozila Humvee (Video)

Svečana ceremonija primopredaje 24 visokomobilna višenamjenska motorna vozila Humvee, koja je Vlada SAD-a donirala Ministarstvu odbrane Bosne i Hercegovine, održana je danas u kasarni Rajlovac. Vrijednost doniranih vozila iznosi oko

NAŠI DANI

Pronađeno tijelo i drugog radnika turskog ‘Cengiz Insaata’

Pripadnici Specijalnog spasilački tima turskog Ureda za upravljanje katastrofama i vanrednim situacijama (AFAD) pronašli su danas u rijeci Bosni kod Golubinje, Općina Žepče, tijelo muške osobe, za koje se sumnja

NAŠI DANI

Schmidtov izvještaj UN-u: Ako ne odgovori međunarodna zajednica to može dovesti do poništavanja Sporazuma

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt Vijeću sigurnosti UN dostavio je svoj prvi izvještaj o provedbi Mirovnog sporazuma za BiH koji se odnosi na period od