Prozor/Rama ima najizdašnija socijalna i poticajna davanja u Bosni i Hercegovini

Prozor/Rama ima najizdašnija socijalna i poticajna davanja u Bosni i Hercegovini

Općina Prozor-Rama je lokalna zajednica koja ima najizdašnija socijalna i poticajna davanja u Bosni i Hercegovini.

Trude se zadržati svoje stanovnike poticajima za novorođenu djecu, stanogradnjom za mlade, stipendijama za studente, te ulaganjima u poljoprivredu.

Hiljadu maraka za prvo dijete, hiljadu i po za drugo, tri hiljade za treće i svako naredno dijete koje se rodi u porodici koja živi u Prozoru/Rami. Samo prošle godine kao podrška za novorođenu djecu izdvojeno je oko 163.000 maraka. 250 maraka po djetetu kao pomoć pri upisu u prvi razred osnovne škole. Podrška se nastavlja kroz godine školovanja.

“Plaćamo komplet prijevoz srednjoškolcima naše općine. Dajemo stipendije studentima koji studiraju u drugim gradovima i van Bosne i Hercegovine, negdje u iznosu do 300.000 maraka. Prošle godine smo uveli besplatan javni prijevoz za sve građane općine Prozor-Rama”, kaže Jozo Ivančević, načelnik Općine Prozor/Rama.

Pored davanja mladima, odobravaju se i jednokratne pomoći osobama u potrebi kao i pomoći za obnovu kuća. Izdvajanja po ovom osnovu su veća od 300.000 maraka godišnje.Ipak, načelnik kaže da su svakodnevno izloženi i raznim kritikama. Prije svega, one dolaze od viših nivoa vlasti.

“Znate kako je… Politika je to. Neko te hvali, neko te kudi. Mislim, u svakom slučaju da je ovo pozitivna stvar! Vjerujte, godinama se u općinu Prozor-Rama nije ulagalo“, tvrdi Jozo Ivančević, načelnik Općine Prozor/Rama.

Ramski kraj, kao područje bogato prirodnim resursima posebno je pogodno za razvoj poljoprivrede. I u tom segmentu općina daje poticaje.

“Posebno ću naglasiti projekt poticaja u poljoprivredi i projekt poticaja za zapošljavanje. Poticaje za poljoprivredu u visini od 400.000 maraka godišnje dodjeljujemo kroz više pojedinačnih projekata”, rekao je Josip Juričić, šef Službe za razvoj i poduzetništvo.

Općina Prozor-Rama realizuje i program mjera podrške za ublažavanje posljedica pandemije koronavirusa. 800 maraka po zaposlenom  radniku za sve vrijeme trajanja stanja otežanog ili zabranjenog rada. Tu je i oslobađanje od plaćanja općinske komunalne naknade, te oslobađanje od plaćanja zakupnine za korištenje općinske javne površine djelatnostima koje su zabranjene ili im je značajno otežan rad, javlja FTV.

Previous Zatvara se kolektivni centar u Špionici
Next Proruska uniformisana grupa kod Brčkog pod okriljem humanitarne organizacije

You might also like

ŽIVOT

‘Shvatila sam da imam veću mogućnost da uspijem i opstanem u svojoj zemlji nego u inostranstvu, pa sam se vratila’

Po povratku iz inostranstva, Ana Zeko je odlučila pokrenuti vlastitu proizvodnju gljiva. Veoma je zadovoljna prodajom, iako kaže da je potražnja puno veća od njene mjesečne proizvodnje, piše agroklub.ba. Ana

ŽIVOT

Nakon pet godina u Italiji, Emrah se vratio u rodno mjesto i pokrenuo “Begovu farmu”

Dvadesetšestogodišnji Cazinjanin, Emrah Beganović je sa sedamnaest godina napustio Bosnu i Hecegovinu i otišao u Italiju, gdje se školovao i nakon školovanja radio u jednoj od najvećih mesnih industrija u Zapadnom

ŽIVOT

Iz Australije u Bosnu: Ovdje je bolje! (VIDEO)

Benjamin Tweedie preselio je iz Australije u Bosnu i Hercegovinu. Najljepši grad za život mu je Banja Luka. Svoja iskustva ispričao je za Dnevnick.