Predrag Koraksić Corax: Miloševićevo i Vučićevo vrijeme skoro u dlaku isto

Predrag Koraksić Corax: Miloševićevo i Vučićevo vrijeme skoro u dlaku isto

Jedini put kada je Slobodan Milošević imao komentar na moje karikature bilo je to kada je bio sa Ričardom Holbrukom.

Pokazao je Holbruku jednu moju karikaturu objavljenu u „Našoj borbi“ i rekao mu: „Evo, pogledajte, ovaj karikaturista nije uhapšen“ – ističe u razgovoru za Danas Predrag Koraksić Corax, jedan od najpoznatijih karikaturista sa ovih prostora.

Corax se prisjeća i priče kako je Miloševićeva supruga, Mirjana Marković u intervjuu za „Mladinu“ rekla da je on „najgori karikaturista na svijetu“, i da joj dođe da više ne bude socijalista kada gleda njegove karikature.

Corax priznaje da nije gledao seriju „Porodica“ u vezi sa hapšenjem bivšeg predsjednika SRJ i Srbije oko koje i dalje ne jenjavaju komentari u srbijanskoj javnosti. Međutim, kaže da se odlično sjeća tog vremena, te podsjeća da je još 1996. godine objavljena njegova zbirka karikatura pod nazivom „Familija“, a u izdanju Radija B92.

– Sve karikature u toj knjizi „Familija“ su, manje više, o Miloševiću i Miri Marković. Poslije su objavljene još tri knjige: „Godinu dana posle“, „Lopovi i žandari“ i „Šta je – tu je“ i sve su bile na temu Miloševića i njegovog režima. Nakon upada policije u B92, te moje dvije posljednje knjige su zaplijenjene, i prosto su nestale. Poslije nekog vremena, pozvao me na kafu Milan Milutinović (nekadašnji predsjednik Srbije, prim. aut.), mada je već imao putnu kartu za Hag. U jednom trenutku mi kaže kako skuplja moje karikature i ispod stola izvadi moje zbirke koje su zaplijenjene: „Lopovi i žandari“ i „Šta je – tu je. Pitam ga odakle mu moje knjige, a on mi odgovori kako ih mu je dala Služba – prisjeća se Corax tih vremena.

Kako kaže, Milutinović je predlagao Miloševiću da u nekom stranom časopisu zakupe dvije stranice na kojima bi se objavljivale njegove karikature kako bi svijetu pokazali da u Srbiji vlada demokratija.

– Međutim, Milošević to nije prihvatio. Nevjerovatno je sve to, jer sam Milutinovića uglavnom crtao kao fikusa, a on je sve moje karikature skupljao, čak i isječke iz novina. Pitao sam ga šta će mu sve te karikature, a on mi je odgovorio da hoće da ih ostavi sinu – priča Corax, protiv koga je bila podignuta optužnica zbog karikature koja je svojevremeno objavljena u sedmičniku „Vreme“, zbog čega je, osim njega, bio tužen i tadašnji glavni urednik Dragoljub Žarković.

Na toj karikaturi nacrtan je Dobrica Ćosić, Milošević, Momir Bulatović, Biljana Plavšić i drugi kako igraju tzv. igru „trule kobile“ na Palama. Na kraju se od te optužnice odustalo. Corax kaže da su protiv njega bile spremne još dvije optužnice zbog njegovih karikatura.

– Na jednoj policajci tuku studente, i dok jedan student u krvi leži na zemlji, Milošević na slamčicu pije njegovu krv. Na drugoj karikaturi Vojislav Šešelj i Dragan Tomić, bivši predsjednik Skupštine Srbije drže na zemlji oborenu boginju pravde, a Milošević joj zadigao suknju i siluje je. Ne znam zašto nisu podignute te optužnice – ukazuje Corax. Kako ističe, Milošević nije mario za njegove karikature.

Upitan da napravi poređenje Miloševićevog vremena sa vladavinom Aleksandra Vučića, Corax kaže da su „skoro u dlaku isti“.

– Kada gledam karikature iz Miloševićevog vremena i ove sada, mnoge su toliko slične. Recimo, kada bi im stavili druge likove, bile bi potpuno iste. Nevjerovatno je koliko se podudaraju. Međutim, koliko Milošević nije reagovao na moje karikature, toliko ovi sada reaguju – ističe Corax.

I dok se o Miloševićevim aktivnostima, dodaje Danasov sagovornik, nije znalo skoro ništa, „pa sam crtao svoje impresije o tome“, o Vučićevom režimu se zna sve.

– Milošević je bio jako diskretan, i što se tiče svojih postupaka, života… Tek mi je Milutnović ispričao neke stvari kada je Milošević već bio u Hagu. Pričao mi je kako su poturali jedni drugima moje karikature, na primjer u parlamentu. S druge strane, kod ovih se sve zna, i kako dišu i kako rade. Milošević je imao nekog stila, dok je ovaj (Vučić, prim. aut) psihijatrijski slučaj – ukazuje Corax.

Previous Aprilski snijeg u Bosni i Hercegovini (Foto)
Next Avazovi rotirajući novinari i tužioci: Svi predsjednikovi ljudi i “klikovi ubojice”

You might also like

NAŠI DANI

Christina Doctare vraća Nobelovu nagradu za mir

Christina Doctare, švedska doktorica i novinarka koja je bila i tokom rata u Bosni i Hercegovini, prisustvovala je večeras protestima u Stockholmu gdje je poručila da vraća Nobelovu nagradu za

SPORT

Tuka i zlatni košarkaši na poštanskim markama

Povodom 9. oktobra – Svjetskog dana pošte JP BH Pošta d.o.o. Sarajevo izdalo je dvije poštanske marke – marku u čast zlatnoj Košarkaškoj kadetskoj reprezentaciji Bosne i Hercegovine i marku

NAŠI DANI

Skokom bez aplauza obilježena 22. godišnjica rušenja Starog mosta (FOTO)

Uz zvuke sirena za uzbunu, bacanje cvijeća u Neretvu i simboličan skok bez aplauza koji je izveo Elmir Sarić, danas je u 10.16 sati obilježena 22. godišnjica od rušenja Starog