Benjamina Karić izabrana za gradonačelnicu Sarajeva

Benjamina Karić izabrana za gradonačelnicu Sarajeva

Tokom nastavka konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća Grada Sarajeva održanog u četvrtak vijećnici su jednoglasno za gradonačelnicu Sarajeva izabrali Benjaminu Karić, javlja AA.

Na konstituirajućoj sjednici Gradskog vijeća održanoj 24. marta, za poziciju novog gradonačelnika trebao je biti biran Bogić Bogićević, no ta sjednica je prekinuta zbog nedostatka kvoruma. On je isti dan povukao kandidaturu, o čemu je obavijestio predsjednika Socijaldemokratske partije (SDP) Nermina Nikšića, stranke koja ga je kandidovala za mjesto gradonačelnika.

Na sjednici 26. marta konstituisano je Gradsko vijeće. Srđan Srdić je povukao kandidaturu za predsjednika Gradskog vijeća, a na tu poziciju izabran je Jasmin Ademović (NiP). Potom je Gradsko vijeće za gradonačelnika izabralo Bogićevića, ali je on to odbio.

SDP je nakon toga za gradonačelnicu Sarajeva kandidirao Benjaminu Karić, rođenu Londrc, dok su kandidati za zamjenika gradonačelnika ostali Haris Bašić (NiP) i Anja Margetić (Naša stranka).

U nastavku konstituirajuće sjednice ustanovljeno je da postoji kvorum, a predstavljena je i biografija kandidatkinje za gradonačelnicu.

Za Karić glasalo je 26 vijećnika, odnosno izabrana je jednoglasno.

Benjamina Karić je rođena 1991. godine u Sarajevu, od svoje 18. godine je član SDP-a, a od 2019. je i potpredsjednica stranke.

Karić je javnosti poznata kao najmlađa doktorica pravnih nauka u Bosni i Hercegovini i prva poslijeratna doktorica klasičnog rimskog prava. Autorica je više od pedeset publikacija, knjiga, članaka i prevoda s latinskog jezika. Akademskim radom se bavi od završetka studija i prošla je zvanja od demonstratora, asistenta, višeg asistenta i docenta. Tečno govori engleski i njemački jezik.

Uzimajući u obzir da Statut Grada Sarajeva propisuje obaveze u pogledu nacionalne pripadnosti rukovodstva Gradskog vijeća i Gradske uprave, po nacionalnoj pripadnosti Karić se izjašnjava kao ostali.

Previous Dom naroda: Bećirović pozvao na hapšenje Dodika ako krene u rušenje države
Next Zenica: Replika Bilinopoljske izjave obogatila park Kulina bana

You might also like

NAŠI DANI

Kanton Sarajevo: Vlada dala saglasnost za upošljavanje novih 230 policijskih službenika

  Vlada Kantona Sarajevo danas je na prijedlog Vedrana Mulabdića, ministra unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, donijela odluku i dala saglasnost za raspisivanje javnog oglasa za prijem 230 policijskih službenika, od

OTPOR BOSNE

Suđenje Naseru Oriću: Srpski vojnik raskrinkao laži zaštićenog svjedoka

Svjedok Milomir Lazarević, koji je bio skriven u potkrovlju kuće nakon što je Armija Republike Bosne i Hercegovine ušla u selo Zalazje, u potpunosti pobio tvrdnje zaštićenog svjedoka O1. Svjedočenjem

NAŠI DANI

Bosanska kompanija ‘Core’ investira i u Njemačkoj, radi za BMW

Bosna i Hercegovina ima svoju investiciju u Njemačkoj zahvaljujući kompaniji Core d.o.o., koja se bavi razvojem i konstrukcijama u autoindustriji, softverima i informatikom, uslugama izrade tehničke dokumentacije. Naime ova kompanija je