Benjamina Karić izabrana za gradonačelnicu Sarajeva

Benjamina Karić izabrana za gradonačelnicu Sarajeva

Tokom nastavka konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća Grada Sarajeva održanog u četvrtak vijećnici su jednoglasno za gradonačelnicu Sarajeva izabrali Benjaminu Karić, javlja AA.

Na konstituirajućoj sjednici Gradskog vijeća održanoj 24. marta, za poziciju novog gradonačelnika trebao je biti biran Bogić Bogićević, no ta sjednica je prekinuta zbog nedostatka kvoruma. On je isti dan povukao kandidaturu, o čemu je obavijestio predsjednika Socijaldemokratske partije (SDP) Nermina Nikšića, stranke koja ga je kandidovala za mjesto gradonačelnika.

Na sjednici 26. marta konstituisano je Gradsko vijeće. Srđan Srdić je povukao kandidaturu za predsjednika Gradskog vijeća, a na tu poziciju izabran je Jasmin Ademović (NiP). Potom je Gradsko vijeće za gradonačelnika izabralo Bogićevića, ali je on to odbio.

SDP je nakon toga za gradonačelnicu Sarajeva kandidirao Benjaminu Karić, rođenu Londrc, dok su kandidati za zamjenika gradonačelnika ostali Haris Bašić (NiP) i Anja Margetić (Naša stranka).

U nastavku konstituirajuće sjednice ustanovljeno je da postoji kvorum, a predstavljena je i biografija kandidatkinje za gradonačelnicu.

Za Karić glasalo je 26 vijećnika, odnosno izabrana je jednoglasno.

Benjamina Karić je rođena 1991. godine u Sarajevu, od svoje 18. godine je član SDP-a, a od 2019. je i potpredsjednica stranke.

Karić je javnosti poznata kao najmlađa doktorica pravnih nauka u Bosni i Hercegovini i prva poslijeratna doktorica klasičnog rimskog prava. Autorica je više od pedeset publikacija, knjiga, članaka i prevoda s latinskog jezika. Akademskim radom se bavi od završetka studija i prošla je zvanja od demonstratora, asistenta, višeg asistenta i docenta. Tečno govori engleski i njemački jezik.

Uzimajući u obzir da Statut Grada Sarajeva propisuje obaveze u pogledu nacionalne pripadnosti rukovodstva Gradskog vijeća i Gradske uprave, po nacionalnoj pripadnosti Karić se izjašnjava kao ostali.

Previous Dom naroda: Bećirović pozvao na hapšenje Dodika ako krene u rušenje države
Next Zenica: Replika Bilinopoljske izjave obogatila park Kulina bana

You might also like

NAŠI DANI

Godišnjica pogibije komandanta Senahida Bolića: Mi nemamo druge države, rezervne nemamo

Polaganjem cvijeća i prigodnim odavanjem počasti danas je u Olovu, u naselje Bakići, obilježena 28. godišnjica pogibije slavnog komandanta Armije Republike Bosne i Hercegovine Senahida Bolića – Bole, dobitnika najvećeg

NAŠI DANI

Udruženje “Zajedno za naš grad“ iz Mostara pomaže i kad je najteže

Udruženje “Zajedno za naš grad“ iz Mostara već šest godina na različite načine pomaže socijalno ugrožene kategorije stanovništva, ne samo u svom, već i u mnogim drugim gradovima u Bosni

NAŠI DANI

Izložbom i predavanjem obilježen Dan maternjeg jezika: ˝Prošlost nas obavezuje da je izučavamo˝

  Na Filozofskom fakultetu u Tuzli danas je otvorena izložba skeniranih arhivskih dokumenata srednjovjekovne Bosne “Tragom kulturne baštine Bosne i Hercegovine: Povelje srednjovjekovne Bosne”.  Izložbu je povodom Dana maternjeg jezika