Protest žrtava zbog ‘Dana ruskih dobrovoljaca’ u Višegradu (Video)

Protest žrtava zbog ‘Dana ruskih dobrovoljaca’ u Višegradu (Video)

Zatraženo od Tužilaštva Bosne i Hercegovine da zabrani skup, zbog izazivanja nacionalne, vjerske i rasne mržnje, razdora i netrpeljivosti.

U Višegradu, na istoku Bosne i Hercegovine, u ponedjeljak je obilježen “Dan ruskih dobrovoljaca”, koji su tokom rata u Bosni i Hercegovini bili u sastavu Vojske Republike Srpske.

Obilježavanju se protive bošnjačke žrtve iz proteklog rata.

Tražile su da državno Tužilaštvo zabrani skup, zbog izazivanja nacionalne, vjerske i rasne mržnje, razdora i netrpeljivosti.

Tužilaštvo je formiralo predmet na osnovu prijave.

Iz Udruženja Žena – žrtva rata kažu da je Vojska RS-a u Višegradu ubila gotovo 3.000 Bošnjaka te da se sličnim skupovima veličaju ratni zločinci.

U bosanskohercegovačkom entitetu Republika srpska je “Dan ruskih dobrovoljaca” uvršten u kalendar značajnih historijskih događaja.

O tome kako je proteklo o ovo obilježavanje i kakve su bile reakcije izvještava Emir Skenderagić (AJB) iz Višegrada.

Previous Skandalozna politika zvaničnika Slovenije prema cjelovitosti Bosne i Hercegovine
Next Obilježena 28. godišnjica masakra nad djecom Srebrenice (VIDEO)

You might also like

NAŠI DANI

Bošnjaci i Albanci u Srbiji traže reciprocitet prava sa Srbima u Republici Kosovo

Premijer Republike Kosovo, Albin Kurti, zajedno sa ministrom kulture, omladine i sporta, Hajrullom Çekuom i političkom savjetnicom premijera, Arditom Sinani, primio je danas političke predstavnike bošnjačke i albanske zajednice koji

NAŠI DANI

Kulenović: ‘Principi Escobara nisu principi koji su dobronamjerni prema Bosni i Hercegovini’

Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH, zatražio je od NSRS-a da povuče Zakon o nepokretnoj imovini RS-a koji je danas potpisala predsjednica ovog entiteta. Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko

NAŠI DANI

Stari Grad: Do kraja ljeta ukidaju se kladionice na Baščaršiji

– U odluci koja je usvojena, rok za zatvaranje svih kladionica je šest mjeseci, tako da ih više neće biti do kraja augusta. Da kladionice, pored toga što duguju ogromne