Na Baščaršiji postavljen stub javne rasvjete iz 1895. godine (Foto)

Na Baščaršiji postavljen stub javne rasvjete iz 1895. godine (Foto)

Na Baščaršijskom trgu ponovo je postavljen stub prve električne javne rasvjete u Sarajevu koja je zvanično puštena u rad 1. maja, 1895. godine. Prema zvaničnim podacima, ne samo da je Sarajevo imalo javnu rasvjetu prije 120 godina, nego je i sam metalni stub tada proizveden u Željezari Vareš, prenosi bh. novinska agencija Patria.

Upravo ovi podaci bit će istaknuti na metalnim pločicama koje će se postaviti na stub, kako prošlost ne bi bila zaboravljena, te i na ovaj način istaknuta bogata historija i tradicija našeg grada. Natpisi na pločicama bit će na bosanskom, hrvatskom, srpskom, engleskom, njemačkom i turskom jeziku.

Inače, rekonstrukcija Baščaršijskog trga traje od septembra, a postavljene su ploče, nove stepenice oko Sebilja, klupe, i nova rasvjeta. Otvaranje obnovljenog trga očekuje se 24. decembra, a sigurno je da će i u ovom novom ruhu biti jedan od glavnih atrakcija turistima.

Previous VARDAČKA DŽAMIJA U KONJICU
Next Kamini iz Gračanice u domovima širom Evrope

You might also like

NAŠI DANI

Nigerijski studenti otputovali kući

Služba za poslove sa strancima je, nakon provedenih mjera i radnji iz svoje nadležnosti, udaljila s teritorije Bosne i Hercegvine dvije osobe inicijala E. K. C. i A. U. A.,

NAŠI DANI

„Odbrana Bosne i Hercegovine – Igman 2019“

Na dan održavanja centralnog dijela manifestacije „Odbrana Bosne i Hercegovine – Igman 2019“, jutros su ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Ismir Jusko i federalni ministar za boračka pitanja Salko Bukvarević, sa delegacijama boračkih

BLOG

Propaganda o odlascima iz zemlje: Brojke koje se napuhuju do deset puta

Skoro da nema dana a da vodeći mediji i raznorazne organizacije te pojedinci u Bosni i Hercegovini ne iznose bombastične, svakako i neprovjerene, vijesti o odlascima iz Bosne i Hercegovine.