Danas u Turskoj imamo možda više građana porijeklom iz Bosne i Hercegovine, nego što ova zemlja ima stanovnika

Danas u Turskoj imamo možda više građana porijeklom iz Bosne i Hercegovine, nego što ova zemlja ima stanovnika

Turska i međunarodna zajednica podržavaju nezavisnost i teritorijalnu cjelovitost Bosne i Hercegovine, poručio je ambasador Republike Turske u BiH Sadik Babur Girgin komentarišući u razgovoru za AA posljednja dešavanja u vezi s “non paperima” u kojima se pominje prekrajanje granica na prostoru Zapadnog Balkana.

“Ovakve izjave, koliko znam, nisu nove. S vremena na vrijeme se pojave. Kao posljednje, u medijima je objavljen jedan papir, ali nije poznat autor. Budući da niko ne stoji iza njega, nema potrebe dugo se na njemu zadržavati. Ali, ovoliko mogu reći, i Turska i međunarodna zajednica podržavaju nezavisnost i teritorijalnu cjelovitost Bosne i Hercegovine”, rekao je ambasador Girgin i dodao:

“Autori pomenutog papira željeli su Tursku prikazati kao bauka, ali su ispali smiješni. Jer, Turska je država u fazi pregovora za članstvo u Evropskoj uniji i podržava članstvo u EU i NATO-u svih država Balkana pa tako i Bosne i Hercegovine. Pored toga, odnosi Turske s zemljama Afrike, Bliskog istoka pa čak i Južne Amerike su u stalnoj ekspanziji. Šta onda ima prirodnije od toga da Turska želi razvijati odnose sa zemljama Balkana, čiji je i sama dio?”

Govoreći o odnosima Bosne i Hercegovine i Turske, ambasador Girgin je podsjetio na historijske veze ovih zemalja.

“Danas u Turskoj imamo možda više građana porijeklom iz Bosne i Hercegovine, nego što ova zemlja ima stanovnika. To predstavlja jednu veoma važnu poveznicu. Odnosi Turske s Bosnom i Hercegovinom u političkom smislu veoma su dobri. Imamo dijalog na najvišem nivou. Kao što znate, prošlog mjeseca su članovi Predsjedništva BiH boravili u svojoj drugoj posjeti Turskoj. Prvu posjetu imali su 2019. godine. Dvije zemlje podržavaju jedna drugu na međunarodnim forumima”, rekao je turski ambasador u Bosni i Hercegovini.

Dodao je da su ekonomski odnosi dobri, ali da nisu dosegli svoj potencijal i da ima još prostora za napredak.

“Smatram da će novi revidirani Sporazum o slobodnoj trgovini uveliko doprinijeti razvoju ekonomskih odnosa. Turska u okvirima svojih mogućnosti pruža podršku razvoju cijele BiH. S tim u vezi aktivnosti sprovode brojne institucije naše zemlje. Naše opštine i nevladine organizacije takođe su zainteresovane za ovu zemlju. Imamo jako uspješne priče turskih kompanija koje su neke od starih postrojenja u BiH modernizovale i omogućile njihovu profitabilnost uz unapređenje uslova rada”, rekao je Girgin.

Govoreći o projektu izgradnje autoputa između Beograda i Sarajeva, ambasador Girgin je podsjetio da ovakvi infrastrukturni projekti, pored efekata na ekonomiju i blagostanje u regiji, imaju i značajan doprinos političkoj stabilnosti regiona.

“Iz tog razloga, projekat se naziva i ‘Autoputem mira’. Prilikom posjete članova Predsjedništva BiH razgovarano je i na ovu temu. Potpisan je još jedan dodatni dokument. Smatramo da će procesi u Bosni i Hercegovini u vezi s ovim projektom biti intenzivirani”, zaključio je ambasador Girgin.

  • Na Međunarodni aerodrom Sarajevo danas je bolničkim avionom dopremljeno još 10.000 doza vakcina protiv COVID-19, koje je Bosni i Hercegovini donirala Republika Turska.
  • Riječ je o drugoj pošiljci vakcina koju Bosna i Hercegovina dobija od Turske, nakon prve od 30.000 doza koja je dopremljena 28. marta.
Previous Mak Dizdar je u svom djelu artikulirao specifičnu sliku Bosne
Next Anketa "New York Timesa" o kandidatima za Oscar: "Quo Vadis, Aida?" ubjedljivo vodi

You might also like

NAŠI DANI

Britanska ministrica: Negiranje genocida produbljuje patnju žrtava i ugrožava mir. Ono se mora spriječiti

Danas sam ovdje da odam počast žrtvama, preživjelim, majkama i porodicama koje se već dugo bore za pravdu. Neosporno je da se u Srebrenici dogodio genocid – izjavila je ministrica

NAŠI DANI

Memorijalni centar Srebrenica: Poruka povodom 75 godina od proboja u Jasenovcu

-Na današnji dan, prije 75 godina, posljednji zatočenici ustaškog logora Jasenovac su se pokušali domoći slobode, nakon što je noć prije u logoru ubijeno najmanje 700 žena, koje su preostale

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Godišnjica ubistva potpredsjednika bosanske vlade Hakije Turajlića

  Članovi porodice, prijatelji i predstavnici Energoinvesta obilježili su 26. godišnjicu smrti istaknutog rukovodioca ove firme Hakije Turajlića. Tadašnji potpredsjednik Vlade Republike Bosne i Hercegovine ubijen je 1993. godine u