Anketa “New York Timesa” o kandidatima za Oscar: “Quo Vadis, Aida?” ubjedljivo vodi

Anketa “New York Timesa” o kandidatima za Oscar: “Quo Vadis, Aida?” ubjedljivo vodi

Film “Quo vadis, Aida?”, bosanske rediteljice Jasmile Žbanić, koji govori o genocidu u Srebrenici, ubjedljivo vodi u anketi prestižnog američkog lista “New York Times” u kojoj čitaoci glasaju za nominacije za Oscar.

Na web-stranici “New York Timesa” pokrenuta je anketa u kojoj čitatelji iz svih dijelova svijeta mogu glasati za svoje favorite među filmovima nominiranim za Oscar, u svim kategorijama.

U kategoriji najboljeg filma van engleskog govornog područja u anketi je dosad učestvovalo oko 12.900 osoba, među kojima je čak 93 posto njih svoj glas dalo filmu “Quo vadis, Aida?”.

Preostalih pet posto glasova podijelila su četiri filma u ovoj kategoriji, a to su “Another Round” (Danska), “Better Days” (Hong Kong), “Collective” (Rumunija) “The Man Who Sold His Skin” (Tunis).

Dodjela “Oscara” će biti održana 25. aprila u Los Angelesu, a biće emitovana na televiziji ABC, kao i u više od 225 zemalja i teritorija širom svijeta, javlja AA.

Prema nekim prognozama filmskih kritičara, prvi favorit za Oscara u internacionalnoj konkurenciji je film “Another Round”. ‘Kuda ideš, Aida’, stavlja se odmah iza danskog filma.

Ako se osvrnemo na prvog bosanskog Oscara, možemo reći da je slična situacija bila i 2002. Tada se prednost davala francuskom filmu ‘Amelie’. Oscara je, znamo, osvojio film ‘Ničija zemlja’, reditelja Danisa Tanovića.

(MiruhBosne/Agencije)

Previous Danas u Turskoj imamo možda više građana porijeklom iz Bosne i Hercegovine, nego što ova zemlja ima stanovnika
Next Tihomir na svom ranču u Trebižatu oživio duh Divljeg zapada

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Oliver Stone: Velika mi je čast primiti nagradu, jer znam da Sarajevo ima srce (Video)

Velika mi je čast primiti nagradu, jer znam da Sarajevo ima srce – kazao je večeras višestruki dobitnik Oscara Američke filmske akademije Oliver Stone tokom primanja nagrade Počasno Srce Sarajeva

KULTURA I UMJETNOST

Bosanski kulturni centar Gračanica osniva Spomen-sobu 1992.-1995.

Bosanski kulturni centar Gračanica nedavno je, u saradnji s boračkim udruženjima i uz podršku gradske uprave, pokrenuo aktivnosti na formiranju Spomen-sobe 1992.-1995. godine, kao posebne muzejske i dokumentacione kolekcije u

KULTURA I UMJETNOST

Niskobudžetni film koji je oduševio publiku: Kako je “Amanet” nadmašio skupocjena ostvarenja

Da novac ne diktira i kvalitet, odnosno koliko će neki projekat biti dobar, dokazala je ekipa filma “Amanet” predvođena rediteljem i scenaristom Mirzom Begovićem. Za film su imali tek nešto