Bosna i Hercegovina povećala izvoz za 16,6 %

Bosna i Hercegovina povećala izvoz za 16,6 %

U periodu januar-mart 2021. godine izvoz je iznosio 3 milijarde 64 miliona KM, što je za 16,6 % više nego u istom periodu 2020. godine, dok je uvoz iznosio 4 milijarde 402 mil. KM, što je za 2,7 % više nego u istom razdoblju prethodne godine.

Pokrivenost uvoza izvozom je iznosila 69,6 %, dok je vanjskotrgovinski robni deficit iznosio 1 milijardu 338 miliona KM.

Izvoz u zemlje CEFTA je iznosio 473 milijuna KM, što je za 18,9 % više nego u istom periodu 2020. godine, dok je uvoz iznosio 530 milijuna KM, što je za 5,8 % više nego u istom razdoblju prethodne godine. Pokrivenost uvoza izvozom je iznosila 89,3 %.

Izvoz u zemlje EU je iznosio 2 milijarde 272 miliona KM, što je za 17,9 % više nego u istom periodu 2020. godine, dok je uvoz iznosio 2 milijarde 679 mil. KM, što je za 2 % više nego u istom razdoblju prethodne godine. Pokrivenost uvoza izvozom je iznosila 84,8 %.

Podaci Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine

Previous 70 godina Energoinvesta - brend i dalje prepoznatljiv širom svijeta
Next Bivši ministar Roman Jakič o non-paperu: Sramota za moju državu Sloveniju

You might also like

NAŠI DANI

Majski dani otpora u Banovićima: Obilježena godišnjica formiranje Mješovite manevarske jedinice

  Povodom Majskih dana otpora, u Banovićima je obilježen 22.april, Dan formiranja Mješovite manevarske jedinice. Ovu jedinicu činili su dobrovoljci iz: Banovića, Živinica i Lukavca.

NAŠI DANI

Učenici iz Liplja pisali Inzku: Zar treba da se odreknemo onog jezika kojim govorimo u našim kućama?

Grupa školaraca iz Liplja kod Zvornika pisala je visokom predstavniku Valentinu Inzku, tražeći da im pomogne da sjednu u školske klupe. Učenici bošnjačke nacionalnosti ne pohađaju nastavu u osnovnoj školi

Ekonomija/Biznis

„Zeka komerc“ iz Gračanice zaposlio 35 ljudi u Cazinu

Društvo za trgovinu i usluge „Zeka komerc“ iz Gračanice nakon Bihaća je i u Cazinu jučer svečano otvorilo svoj „Zeka bau centar“, drugi poslovno-prodajni objekt u Unsko-sanskom kantonu i osmi