Salkić: Međunarodna zajednica prećutno dozvoljava integraciju RS sa Srbijom

Salkić: Međunarodna zajednica prećutno dozvoljava integraciju RS sa Srbijom

Potpredsjednik bh. entiteta Republika srpska Ramiz Salkić rekao je danas da OHR i drugi predstavnici međunarodne zajednice prećutno dozvoljavaju sveopštu integraciju bh. entiteta RS s Republikom Srbijom, a građane Bosne i Hercegovine umiruju neupitnim teritorijalnim integritetom i suverenitetom Bosne i Hercegovine.

Potpredsjednik Salkić je istakao da dosadašnje ponašanje OHR-a i međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini spram ovih devijantnih ponašanja ukazuje na prećutnu saglasnost ovim procesima.

– Šta znači poštivanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Bosne i Hercegovine kada dođe do potpune integracije obrazovnog procesa bh. entiteta RS i Srbije. Kada djeca kroz zajedničke programe budu učili o jedinstvenom srpskom svijetu tj. „Velikoj Srbiji“ – navodi se u saopćenju.

Šta znači, dodaje se, teritorijalni integritet i suverenitet kada se obilježavaju zajednički praznici, ustavni, neustavni, izmišljeni, nije važno koji i time stvara ambijent o jedinstvenom srpskom prostoru.

– Šta znači teritorijalni integritet i suverenitet kada dođe do potpune integracije zdravstvenog sektora bh. entiteta RS i Srbije, a zdravstvenim ustanovama u entitetu se daju imena Srbija. Šta znači teritorijalni integritet i suverenitet kada bh. entitet RS sa susjednom Srbijom uzurpira hidropotencijal Bosne i Hercegovine, time vršeći tihu privatizaciju elektroprivrede entiteta od Srbije i stvara jedinstveni energetski prostor – stoji u saopćenju.

Postavlja se i pitanje da li međunarodna zajednica, pod plaštom umirujuće garancije teritorijalnog integriteta i suvereniteta Bosne i Hercegovine, dozvoljava mirnodopsku ekonomsku, kulturološku i svaku drugu integraciju bh. entiteta RS i Srbije i dezintegraciju Bosne i Hercegovine.

– Šta znači teritorijalni integritet i suverenitet kada polovina teritorije države Bosne i Hercegovine  bude u svakom obliku vezana za susjednu državu i kada bude potpuno okrenuta drugoj državi, a ne svojoj. Tada će teritorijalni integritet i suverenitet biti samo floskula koja će jednog dana prestati da se koristi – ističe se u saopćenju.

Dodaje se da, ako OHR i međunarodna zajednica nisu dio ovog projekta, onda se moraju jasno suprotstaviti ovim tendencijama entiteta i mirnodopskoj agresiji Srbije na Bosnu i Hercegovinu.

– Dosadašnje ponašanje OHR-a i međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini spram ovih devijantnih ponašanja ukazuje na prećutnu saglasnost ovim procesima – saopćeno je iz kabinet potpredsjednika RS-a Ramiza Salkića.

Previous Visočki Vimar - fabrika od 10 miliona i 23 nova radnika
Next Fantazije o pomicanju granica spadaju definitivno u sanduk sa moljcima jedne propale prošlosti

You might also like

NAŠI DANI

Vlada RH daje 5,8 miliona EUR bolnici u Mostaru

Na sjednici Vlade Republike Hrvatske čije su sve tačke dnevnog reda posvećene rješavanju aktuelne krize uzrokovane epidemijom koronavirusa odlučeno je, između ostaloga, kako će se iz državnog budžetaa Hrvatske dodijeliti

NAŠI DANI

Trojka nastavila s ‘kompromisom’: I Ured za reformu javne uprave u BiH prepustili HDZ-u!

Nastavlja se politika kompromisa ‘trojke’, a koja podrazumijeva potpuno degradiranje i poništavanje Bošnjaka i njihovog učešća u vlasti, piše NAP. Tako je Darko Kasap imenovan za koordinatora Ureda za reformu

NAŠI DANI

Strik: Saslušanje Schmidta iza zatvorenih vrata je problematično, kao i njegova izmjena izbornih pravila 2. oktobra

Razmjena mišljenja sa Schmidtom je bila prilično razočaravajuća jer se činilo da nema razumijevanja za razloge zbog kojih je kritikovan, poručila je u pisanoj izjavi za medije europarlamentarka Tineke Strik