Stari grad Dubrovnik: Uskoro obnova Istočne kule

Stari grad Dubrovnik: Uskoro obnova Istočne kule

Arheološko područje – Stari grad Dubrovnik u Višnjici kod Ilijaša, nalazi se na listi nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine.

Služba za društvene djelatnosti Općine Ilijaš je na osnovu Javnog poziva od strane Federalnog ministarstva kulture i sporta za odabir projekata koji će se sufinansirati iz Budžeta FBiH putem Transfera za obnovu kulturnog i graditeljskog naslijeđa aplicirala projektom: “Revitalizacija historijskog područja Stari grad Dubrovnik – Istočna kula.

Predloženim projektom planirano je da se počne sa programom revitalizacija historijskog područja Stari Grad Dubrovnik kroz radove na konsolidaciji, restauraciji i konzervaciji  kamenih zidanih struktura pojedinačnih segmenata, stvaranje bezbjednih uslova za posjetioce, stvaranje predispozicija za ekonomski održivo korištenje kompleksa, dodijeljivanje namjene pojedinim prostorima kompleksa, stvaranje uslova za edukativnu prezentaciju kao i razvoj kompleksa od značajnog  turističkog potencijala prema turističkoj destinaciji.

Na osnovu rezultata Federalnog ministarstva kulture i sporta, Općini Ilijaš dodijeljena su sredstva u iznosu od 15.000,00 KM, a Ugovor o dodjeli sredstava potpisan je u ovom mjesecu.

Za realizaciju ovog projekta neophodna su značajna sredstva, te obzirom da se radi o ograničenim odobrenim sredstvima, u prvoj fazi realizacije projekta započet će se istraživanje i  konzervatorsko-restauratorski radovi na istočnoj kuli Starog Grada Dubrovnika. Implementacija projekta je od ključnog značaja kao znak opredjeljenja da se ovaj kulturno-historijski spomenik spasi od potpunog uništenja.

Stari grad Dubrovnik je sagrađen na strmom, uskom i krševitom izdanku brda Huma, iznad Sastavaka, tj. ušća potoka Zenika u rijeku Misoču.

U 13. vijeku područje između Sarajevskog i Visočkog polja pripadalo je staroj bosanskoj župi Vidogošći-Vogošći. U drugoj polovini četrnaestog i u petnaestom vijeku, Dubrovnik je, zajedno sa podgrađem, glavni politički centar ove župe. Prvi put se spominje u dubrovačkom arhivu, 11. juna 1404. godine. Grad je veličine, značaja i stepena razvoja sa vojnim i činovničkim naseljem. U takvim gradovima naseljavali su se i pojedini feudalci.

Sobzirom na vrijeme njegovoga nastanka, blizinu Kopošića sa Nekropolom kneza Batića, te da je bio politički centar župe, a zatim nahije Dubrovnik, ovaj grad je vjerovatno pripadao rodu Mirkovića kome je pripadao i knez Batić.

Jedan od prvih istraživača koji su posjetili nekropolu kneza Batića bio je Kosta Hörmann, direktor Zemaljskog muzeja za Bosnu i Hercegovinu, raniji vladin savjetnik, koji je u Kopošićima bio 1891. godine. U Glasniku Zemaljskog muzeja, on je oktobru te godine napisao: “Kraj sela Kopošića, na previji između brda Krsta (1148 m) i Kičelja (1037 m) ima desetak srednjevjekovnih nadgrobnika, među njima spomenik u obliku stećka na šljeme, koji natpisom svojim kazuje, da ondje počiva Batić, milostiju Božjom i slavnoga gospodina kralja Tvrtka knez bosanski…”

stari20grad20dubrovnik

Nema preciznih podataka o nastanku grada. Fra Ivan Jukić također spominje Dubrovčane koji su ovdje topili srebrnu i željeznu rudu i podigli grad uz odobrenje Kulina bana.

Bobovac i Visoki su pali pod osmansku upravu 1463. godine i pretpostavlja se da je tada osvojen i Dubrovnik. U doba sultana Mehmeda II, grad je imao posadu sa dizdarom. U njegovo vrijeme sagrađena je u gradu i jedna džamija. Dubrovnik se spominje u osmansko-ugarskim ugovorima, a u Gazi Husrev-begovoj zakladnici/vakufnami od 1531. godine, kao Dobronik. Okolna nahija također se zvala Dubrovnik. Posada je bila u gradu do 1655. godine, a nekoliko godina kasnije je negdje premještena.

U pismu sarajevskog kadije od 12. decembra 1709. godine predlaže se premještaj jednog službenika iz džamije u Dubrovniku u Carevu džamiju u Sarajevu, jer je grad napušten, džamija ruševna i nema potrebe za njezinom popravkom (Kreševljaković, 1953., 16).

U administrativnim reformama u 18. vijeku zapadni dio nahije Dubrovnik pripao je predionoj cjelini Nadvisoko, a istočni sarajevskom regionu.

 

(mb)

Previous Promovisana knjiga prof. Melihe Terzić - Album: Naslijeđe
Next Potresne fotografije iz Komemorativnog centra: Štramplice, čarapice i patikice ubijenih zvorničkih mališana

You might also like

BAŠTINA

U BKC TK promovisano izdanje izabranih djela Avde Međedovića – balkanskog Homera

U organizaciji JU Specijalna biblioteka ”Behram-beg” u Tuzli  i JU Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona, 02. 11. je u Plavoj sali tuzlanskog BKC-a organizovana prva bh. promocija izdanja izabranih djela

BAŠTINA

Kraljevski grad Srebrenik nezaobilazna destinacija zaljubljenika u historiju srednjovjekovne Bosne

Stari grad Srebrenik je tvrđava koja se nalazi iznad istoimenog grada, sjeverno od Tuzle, na prostoru nekadašnje župe Usora koja je tokom srednjeg vijeka bila poprište stalnih sukoba Bosne i Ugarske, a od 15. vijeka i Osmanskog carstva. Smještena je na usamljenoj kamenoj

BAŠTINA

Bujak: Na Dubrovniku kod Ilijaša iskopana pojasna kopča u bronzi s ljiljanom (VIDEO)

Na jednom od najvećih arheoloških srednjevjekovnih nalazišta u Bosni i Hercegovini, nalazištu grada “Dubrovnika“ kod Ilijaša, ove godine je iskopan dio pojasne kopče rađene u bronzi s pozlatom, a na