Svjetski mediji: Sud UN-a osudio bivše Miloševićeve pomagače za ratne zločine

Svjetski mediji: Sud UN-a osudio bivše Miloševićeve pomagače za ratne zločine

UN sudije osudile su u srijedu dvojicu muškaraca za ratne zločine zbog njihove uloge u finansiranju i opremanju srpskih milicija tokom raspada bivše Jugoslavije, u završnom slučaju pred sudom iz balkanskih ratova 1990-ih – izvještava agencija Reuters u vijesti koju prenose mnogi mediji.

U sažetku presude suda, sudije su osudile bivšeg šefa službe državne bezbJednosti Srbije Jovicu Stanišića i njegovog podređenog Franka “Frenkija” Simatovića i izrekle kazne od 12 godina.

“Sudsko vijeće se uvjerilo da je optuženi pružio praktičnu pomoć koja je imala značajan efekat na počinjenje zločina ubistava, prisilnog raseljavanja i progona počinjenih u Bosanskom Šamcu”, u Bosni, reklo je.

“Ova dvojica su bila kritična u osiguravanju da se rat vodi onako kako se vodio”, rekla je Iva Vukušić, historičarka sa Univerziteta u Utrechtu specijalizovana za bivše jugoslovenske paravojne jedinice.

Tužilac Serge Brammertz rekao je novinarima prošlog mjeseca da je slučaj pružio “direktnu vezu s Beogradom i Miloševićevim režimom” zbog zločina počinjenih u Bosni i Hrvatskoj.

Milošević je preminuo u svojoj ćeliji 2006. godine dok mu se sudilo za genocid i zločine protiv čovJečnosti, prenosi Reuters te podsjeća i na genocid u Srebrenici.

Previous Vrhuška Srbije kriva za zločine u Bosni! Stanišić i Simatović osuđeni na po 12 godina zatvora
Next Kandić: Svjedočenja Sulejmana Tihića će zauvijek ostati kao strašno vrijedna i posebna i ovom presudom potvrđena

You might also like

NAŠI DANI

Član državnog Predsjedništva Džaferović u posjeti Brčko distriktu Bosne i Hercegovine

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović će u utorak, 18. 1. 2022. godine,  posjetiti Brčko distrikt BiH. Planirani su susreti člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića sa gradonačelnikom i dogradonačelnikom

NAŠI DANI

I ove godine stipendije za više od dvije hiljade učenika u Burkini Faso

MFS-EMMAUS već šestu godinu u kontinuitetu šalje stipendije i pomoć djeci Burkine Faso u Africi, zemlji koja slovi za jednu od najsiromašnijih na svijetu. -Zahvaljujući nesebičnoj podršci koju ste pružili

NAŠI DANI

Oko 350 studenata danas je pohodilo bosanski kraljevski grad Bobovac

Oko 350 studenata iz cijele Bosne i Hercegovine danas je pohodilo kraljevski grad Bobovac u sklopu Studentskih pohoda. Uz intoniranje himne Bosne i Hercegovine podignute su zastava Bosne i Hercegovine