Firma Index iz Gračanice primjer velikog uspjeha

Firma Index iz Gračanice primjer velikog uspjeha

Naša zemlja ima višedecenijsku tradiciju u metaloprerađivačkom sektoru, koji je uvijek bio nosilac privrednog razvoja. Da u Bosni i Hercegovini može biti i jedna metaloprerađivačka fabrika modernija od japanskih i njemačkih, potvrđuje primjer Indexa iz Gračanice.

Orijentisani na preciznu mašinsku industriju, posebno mašinsku obradu metala na najmodernijim CNC mašinama, firma je vrlo brzo izgradila značajne reference i otvorila mnoga tržišta.

Najmodernije mašine

Vlasnik i direktor firme Index iz Gračanice Fahir Numić izjavo je za Faktor da je najveći uspjeh u 2015. godini osvajanje tržišta Evropske unije, posebno Švedske, Danske, Austrije i Njemačke a bilježi se i rast prometa od 15 posto.

– Proizvodimo precizne i kompleksne dijelove koji se ugrađuju u mašine za pakovanje farmaceutskih ili prehrambenih proizvoda, kao i dijelove za postrojenja u rudnicima i termoelektranama. U ukupnoj prodaji izvoz učestvuje sa 45 posto, a imamo oko 130 zaposlenih radnika – istakao je Numić.

Kaže da rade i na izgradnji najmodernije proizvodne hale od 10 hiljada kvadrata vrijedne 12 miliona KM. Novac će obezbijediti iz vlastitih sredstava a novi pogon će biti u funkciji do kraja 2016. godine.

Numić navodi da su već ostvareni novi kontakti sa velikim fabrikama u Evropi.

– Od 2016. godine očekujemo povećanje izvoza. Odgovorno tvrdim da imamo moderniji mašinski park od Japana i Njemačke – kaže Numić.

Deformisani kadrovi

Kao najveći problem, naveo je loše školstvo koje ne prati moderne trendove u industriji.

– Meni treba kadrova sposobnih da rade na CNC alatnim mašinama. Fakulteti i srednje škole izbacuju stručno deformisan kadar. Kasnije ih moramo dodatno školovati i prilagoditi našim potrebama – rekao je Numić.

Izvor: Faktor.ba

Previous Klasovi prepoznatljivi slatkiši: Prodaja rolata veća za 67 posto
Next SAD: Bosansko kolo i nostalgija NBA igrača za Bosnom (Video)

You might also like

Ekonomija/Biznis

Bosanci biraju fine poslove! Sve više umjetnika, rudnici postaju nepoželjni

  Prosječan broj zaposlenih lica u Bosni i Hercegovini u 2018. godine bio je u porastu u odnosu na isti period 2017. godine i to za 2,6% – navode iz  Agencije za rad

NAŠI DANI

Od sutra ‘zaključane cijene’ za 40 prehrambenih i higijenskih proizvoda

Federalno ministarstvo trgovine i Udruženje poslodavaca FBiH danas je u sjedištu Vlade Federacije BiH održalo konferenciju za medije na kojoj je predstavljen projekt „Zaključavamo cijene“. Na konferenciji se obratila i

Ekonomija/Biznis

Uručene nagrade najznačajnijim stranim investitorima u Bosni i Hercegovini (VIDEO)

  Agencija za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) uručila je nagrade najznačajnijim investitorima u Bosnu i Hercegovinu u 2018. godini, na tradicionalnoj manifestaciji „Izbor najznačajnijeg investitora u BiH”, koja je