Ko je Bilal Dervišić, Zlatni ljiljan Armije RBiH: Odličan borac, dobar čovjek ili…

U akciji Rez realizovanoj prema nalogu Tužilaštva BiH, pripadnici Federalne uprave policije u ponedjeljak su uhapsili 11 osoba među kojima je i Bilal Dervišić, pripadnik Armije RBiH i dobitnik najvećeg vojničkog priznanja Zlatni ljiljan.

Ovo je priznanje dobio ‘93, kao pripadnik 7. muslimanske viteške oslobodilačke brigade.

Radikalizam?

-Bio je odličan borac, dobar čovjek! I, koliko znam, protivnik onih koji su nam nametali islam koji nije primjeren ovim prostorima. U privatnim i službenim razgovorima koje sam vodio s njim nije ispoljavao nikakav radikalizam. Naprotiv. I kao član Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja bio je pouzdan. Što kaže da će uraditi, uradi – kaže Šerif Patković, ratni komandant 2. bataljona spomenute brigade, danas predsjednik Saveza nosilaca najviših ratnih priznanja FBiH.

Inače, Zlatni ljiljan se dodjeljivao pripadnicima Armije Republike Bosne i Hercegovine koji su se „istakli u oružanom suprotstavljanju agresoru, izvršili djela u kojima je došla do izražaja lična hrabrost i požrtvovanje, pri čemu su agresoru naneseni gubici u ljudstvu i materijalnim sredstvima“.

Bilal (Agan) Dervišić rođen je 1968. u Jajcu gdje je i završio osnovnu školu. Srednju građevinsku tehničku školu završio je u Beogradu. Vojni rok je odslužio u bivšoj Jugoslovenskoj armiji, u ratnoj mornarici.

Studij u Rijadu

Uz ramazan 1992. priključio se odbrani Bosne i Hercegovine. Tokom rata u BiH bio je pripadnik jedinica u Jajcu, Karauli, 7. muslimanske brigade i odreda El-Mudžahidin. Ranjavan je više puta, jednom teže. Iz rata je izašao kao poručnik i dobitnik najvećeg ratnog priznanja “Zlatni ljiljan”.

Na studij u Rijadu odlazi 1998. gdje je upisao fakultet “Usuli‐d‐din“ i završio ga kao najbolji student.

U četvrtak je Zlatni ljiljan Armije RBiH, hfz. Bilal Dervišić oslobođen i pušten iz pritvora.

(faktor.ba/mb)

Previous SAD: Bosansko kolo i nostalgija NBA igrača za Bosnom (Video)
Next Vispakov espresso se pije u 60 kafea u Kairu

You might also like

NAŠI DANI

FBiH dobila najveći budžet dosad! (Amandmanima prilično preoblikovan po željama HDZ-a i njihovih podređenih partnera)

Federacija Bosne i Hercegovine dobila je budžet za 2023. godinu u iznosu nešto većem od 6,7 milijardi KM. Budžet je veći za 1,1 milijardu KM od prošlogodišnjeg. Potvrđeno je to

NAŠI DANI

Helsinški odbor: Ako se SAD, EU i NATO ne vrate na Balkan, Srbija će ga trajno destabilizovati

Ukoliko SAD, EU i NATO pravovremeno ne obnove obećani angažman na Balkanu, Srbija i drugi regionalni lideri će nastaviti svoje politike koje će trajno destabilizovati Balkan a svi napori da

NAŠI DANI

Livno: Sead Hadžijahić nadahnuto zborio o zaslugama i žrtvama HVO-a, a o Bošnjacima ni besjede

Piše: ALE KAMBER, preporod U Livnu je i ove godine, od 13-23.aprila, organizirana desetodnevna manifestacija „Dani odbrane Livna“ kojom se na vojnički, sportski, vjerskokatolički, kulturni i politički način prisjetilo 13 i 23.